Yüksek Gerilimde Korona Olayı Nedir

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Korona Olayı

Nemli ve sisli havalarda enerji nakil hattı faz iletkenlerinin yüzeyinde havanın iyonize olması ile mor renkli, ışıklı halkalar görülür. Bu duruma korona olayı denir. İletkenin yüzeyindeki bu mor renkli, ışıklı silindirler birbirine temas edecek olursa iletkenin yüzeyinde delinmeler olur. Bu sırada ıslık sesine benzer ses titreşimleri duyulabilir.

Bu olaya daha çokaralarında 15 iletken yarıçapından daha az mesafe bulunan faz iletkenleri üzerinde rastlanır.
Nemli ve sisli havanın iletken yüzeyine temas ederek çarpması neticesinde iyonize olan gerilime, kritik korona (Uo) denir. Faz iletkenleri etrafında mor renkli, parlak ışıklı silindir halkaların görüldüğü veya deşarjın devamlı bir şekilde kendini beslediği gerilime ise görünür korona gerilimi (Uk) denir.

Korona olayı ısı, ses ve kimyasal reaksiyonlar şeklinde kendini gösteren bir enerji kaybıdır. Enerji nakil hatlarında korona olayı sonucu meydana gelen kayıpları azaltmak için iletkenlerin yüzeyleri oldukça düzgün ve parlak bir sırla kaplanır.
Faz iletkenlerinin demetler halinde tesis edilmeleri halinde de korona kayıpları
azaltılır.

Korona iletilen enerji bakımından bir kayıptır. Nakil içindeki enerjinin dışarıya
kaçmasından başka bir şey değildir. Bu durumu şu örnekle açıklamak daha uygundur. Üzerinde çok sayıda delikleri bulunan su borusundan gönderilen belli bir miktar su, borunun öbür ucundan aynı miktarda alınamaz. Belki de hiç su alınamayacaktır, suyun tamamı deliklerden akıp giderse , elektrik enerjisi de tam korona deşarjı ile nakil hattının diğer ucuna gidemeyebilir.

Korona olayı sonucu meydana gelen kayıplara işletme gerilimi, frekansı, iletkenin yarıçapı ve faz iletkenleri arasındaki uzaklık etkilidir. Ayrıca havanın nemli, sisli, yağmurlu ve karlı oluşu da bu kaybı artırır. İletkenin yüzeyinin düzgün olmaması ve damar sayısı da korona olayı sonucunda meydana gelen kayıpları artırır.
 
bilgi ıcın sagol hocam......bılmeyen arkadaslarımız ogrenmıs olur saygılar
 
HAVADA ALTERNATIF GERILIMDE ENGELLI ATLAMA konusunda yapılmış bir deney sunusudur.

DC Gerilim Üreteci Kullanarak Yalıtkan Ömür Hesabı - EMO
 

Ekli dosyalar

  • YGde Atlama - Deney.rar
    137.1 KB · Görüntüleme: 13
  • DC Gerilim Üreteci Kullanarak Yalıtkan Ömür Hesabı.rar
    83.9 KB · Görüntüleme: 3
İyon ya da yerdeş (Fransızca kökenli ion), bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir atom grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacık. Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif (–) elektrik yüklü iyonlara anyon denir.Hidrojen elementi kararlı hale geçmek istediğinde (1 elektron alarak)anyon haline gelir.Fakat Lityum elementi ise kararlı hale geçtiği zaman (1 elektron vererek)katyon haline gelir.


Alıntıdır:Vikipedi, özgür ansiklopedi
 
zerria ' Alıntı:
resimler iyi çekilmiş korona olayı tam olarak aydınlatılmış

Sn. zerria, resimler, video görüntülerinden alınmıştır. Mesaj içinde linkleri mevcuttur.
 
benim bi sorum var arkadaşlar. hatlardaki koronalar bu tamam anlaşıldı. peki ya şaltlardaki koronolar ne? kesici ayırıcı parafodur vs üzerinde devasa koronolar var onlar ne işe yarıyor? aynı mı?
 
benim bi sorum var arkadaşlar. hatlardaki koronalar bu tamam anlaşıldı. peki ya şaltlardaki koronolar ne? kesici ayırıcı parafodur vs üzerinde devasa koronolar var onlar ne işe yarıyor? aynı mı?

Korona, istenmeyen bir durumdur. Hatlar için, yukarıda gerekli bilgi, resim ve videolar mevcuttur. Şalt sahasındaki durumu aynı mantıkla kurabilirsiniz. Havanın delinme dayanımını azaltıcı ortam koşullarında havada meydana gelebilecek kısmi boşalma, veya bununla beraber gelebilecek tam delinme durumunda meudana gelmektedir. Bu durum ister enerji nakil hatlarında, ister şalt sahasında meydana gelsin, aynı durum kaynaklıdır.
 
Peki bu olay ile ilgili formuler kullanılarak kayıpların hesaplandığı bi kaynak veya çözumlü örnek vb bir şey varmi
şimdiden tşkler
 
Peki bu olay ile ilgili formuler kullanılarak kayıpların hesaplandığı bi kaynak veya çözumlü örnek vb bir şey varmi
şimdiden tşkler

Korona ile ilgili hesaplar var. Korona gerilimi, korona kayıplarının peek ve peterson hesaplarına göre formülleri var. Gerekli bilgileri elde edebiliyorsunuz. Yüksek gerilim bölümündeki kaynaklarda bulabilirsiniz. Olmaz ise, Özcan Kalenderli'nin kitabında mevcut.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…