Yüksek gerilimden kaynaklanan manyetik alanın insan üzerindeki etkileri nelerdir?

Merhaba, biraz konuyu hortlatmış gibi olacağım fakat yeni başlık açmaktansa karşılaştığım durumun bu konu ile ilintili olduğunu düşündüğümden burada sormak istedim.
Demiryolu şantiye işi yapıyorum, bir süre önce yakındaki şantiyemizde Bedaş'tan AG aboneliği yaptım. Yaklaşık 300 mt mesafeye direkler üzerinden 2x(3x70) alpek kablo çektik. Yalnız enerji ihtiyacı olmadığından kullanmamıştık. 2 gün önce enerji ihtiyacı olduğundan şalteri kapadık ve enerji aldık (en azında aldığımızı zannetmişiz). monofaze bir kaç cihaz çalıştırıldı problem yok, trifaze cihaz çalışmamış. Baktık ki fazın birisi yok, Bedaş geldi baktı ve köşkün içierisindeki sigortalardan birisi atmış dedi. Yalnız bir de bir şey ekledi, hattınızda dönüş var, giriş şalterini kaldırırsanız bu Sigorta yine atar.
Neyse bizde hattı kontrol ettik bir şey göremeyince şalteri kaldırdık ve sigorta yine attı :) havai hat bir de arada ek olunca bir kontrol edelim dedik. Hattın hem giriişini hem çıkışını söktük. Vinçle ek noktasının olduğu bölgeye çıkınca enterasan birşey gördük. Hat enerjisiz olmasına rağmen faz- faz arasında sabit olmayan sürekli değişen değerlerde 21V AC okunuyor, Faz-Direk gövdesi arasında ise 260, 270 V AC değerler okuduk. Tekrar edeyim, hattın girişi ve çıkış kabloları şalterlerden dahi sökülmüş vaziyetteydi.
Benim ilk aklıma gelen yaklaşık 5-6 metre mesafeden boylamasına, demiryolunda besleme hattı olarak kullanılan konvansiyonel katener hattı geçiyor. Bu hat 25kV AC enerji taşıyor. Bu kadar mesafeden, direkte ya da alpek kabloda gerilim indükleniyor olabilir mi gerçekten?
Bu gerilim köşk içindeki sigortayı arttırabilir mi? Bedaş görevlisinin gördüğü hattınızda dönüş var dediği bu gerilim olabilir mi?

Saygılarımla,

Sevgili ustam; örneğin yan yana şehir şebekesi voltajını (220/380 volt AC gibi) taşıyan kabloların birinde AC Elektrik olduğunda diğer bitişik kabloda elektrik akımı olmadığında; elektromanyetik indüksiyonla AC elektrik bu akım taşımayan kabloda da mutlaka indüklenir. Bu AC voltajı YG olduğunda ise; bu kabloların çok yakın olmasına da gerek kalmadan daha uzak mesafelerden (Örneğin YG direklerinin altından geçen araçların radyo yayını o anda bloke olur, oluşan aşırı parazitle radyo yayınları dinlenilemez) çok kuvvetli elektromanyetik dalgalar (YG taşıyan tellerin etrafından daireler şeklinde çıkıp uzaklıkla ters orantılı azalan) yayınlanması nedeniyle o alana yakın iletkenlerde indüksiyon akımları oluşturulur, bu normaldir. Radyo ve TV yayını yapan vericileri de çok daha uzak mesafeleri kapsayacak ve alıcı cihazlarla alınıp kuvvetlendirilip ses ve resim alınacak şeklide elektromanyetik dalgalarla bu yayınlarını yaparlar.) kablolar veya iletkenler yan yana olmayıp belirli mesafelerde olsalar bile elektromanyetik yollarla oluşan indüksiyon akımları bu etkili mesafenin etkilenim alanı dışına çıkılmadıkça bu iletkenlerde indüksiyon akımları mutlaka indüklenecektir.

Sizin voltmetrede AC olarak okuduğunuz 21, 260, 270 volt AC değerleri iş yapma yeteneği (watt değeri sıfır olan) olmayan sadece statik elektrikten ibarettir, çok kuvvetle bir ihtimalle. Bu türden bir elektrik olduğundan dolayı sigortaları, KAR'ı doğrudan doğruya attırması ise mümkün gözükmüyor. Kolay gelsin.

Sizin voltmetrede AC olarak okuduğunuz 21, 260, 270 volt AC değerleri iş yapma yeteneği (watt değeri sıfır olan) olmayan sadece statik elektrikten ibarettir
değerli ustam, işte tam burada ölçü aleti yanıltır dediğimde insanlar bana kızıyor. boş, ölü voltaj diyorum. o ne diye soruyorlar. bu gibi durumlar dahil pek çok yerde, eski usul akkor flaman lamba ile yapılan test doğru sonuçları gösterir değil mi?

Merhaba, biraz konuyu hortlatmış gibi olacağım fakat yeni başlık açmaktansa karşılaştığım durumun bu konu ile ilintili olduğunu düşündüğümden burada sormak istedim.
Demiryolu şantiye işi yapıyorum, bir süre önce yakındaki şantiyemizde Bedaş'tan AG aboneliği yaptım. Yaklaşık 300 mt mesafeye direkler üzerinden 2x(3x70) alpek kablo çektik. Yalnız enerji ihtiyacı olmadığından kullanmamıştık. 2 gün önce enerji ihtiyacı olduğundan şalteri kapadık ve enerji aldık (en azında aldığımızı zannetmişiz). monofaze bir kaç cihaz çalıştırıldı problem yok, trifaze cihaz çalışmamış. Baktık ki fazın birisi yok, Bedaş geldi baktı ve köşkün içierisindeki sigortalardan birisi atmış dedi. Yalnız bir de bir şey ekledi, hattınızda dönüş var, giriş şalterini kaldırırsanız bu Sigorta yine atar.
Neyse bizde hattı kontrol ettik bir şey göremeyince şalteri kaldırdık ve sigorta yine attı :) havai hat bir de arada ek olunca bir kontrol edelim dedik. Hattın hem giriişini hem çıkışını söktük. Vinçle ek noktasının olduğu bölgeye çıkınca enterasan birşey gördük. Hat enerjisiz olmasına rağmen faz- faz arasında sabit olmayan sürekli değişen değerlerde 21V AC okunuyor, Faz-Direk gövdesi arasında ise 260, 270 V AC değerler okuduk. Tekrar edeyim, hattın girişi ve çıkış kabloları şalterlerden dahi sökülmüş vaziyetteydi.
Benim ilk aklıma gelen yaklaşık 5-6 metre mesafeden boylamasına, demiryolunda besleme hattı olarak kullanılan konvansiyonel katener hattı geçiyor. Bu hat 25kV AC enerji taşıyor. Bu kadar mesafeden, direkte ya da alpek kabloda gerilim indükleniyor olabilir mi gerçekten?
Bu gerilim köşk içindeki sigortayı arttırabilir mi? Bedaş görevlisinin gördüğü hattınızda dönüş var dediği bu gerilim olabilir mi?

Saygılarımla,
O kadar voltaj çıkışı varsa aküleri şarj edin.
John Ahmet @ayhanarican duymasın. :)

Zahiri ya da belki sanal bir enerji gördüğümüzün farkındayım fakat çalışma yapabin bazı arkadaşlarım çarpıldıklarını da söylüyor. Her şey bir yana, bedaş köşkü içerisindeki tek fazın sigortası atıyor. Bütün hattı elden geçirmemize rağmen sorunu çözemedik

Zahiri ya da belki sanal bir enerji gördüğümüzün farkındayım fakat çalışma yapabin bazı arkadaşlarım çarpıldıklarını da söylüyor. Her şey bir yana, bedaş köşkü içerisindeki tek fazın sigortası atıyor. Bütün hattı elden geçirmemize rağmen sorunu çözemedik
doğrudur, çarpılabilirler ama çarpan şeyin var sayalım statik Elektrik olsun. ki statik elektrik dediğimiz şeyin/olgunun oluşmasının binlerce sebebi olabilir ve siz zaten potansiyel olarak statik elektriğin oluşabileceği bir yerdesiniz. bu durumda önleyici tedbir sanırım topraklama kalitesi.

Saygılarımla,

kablolar süreklilik testinden geçti mi?
faz-faz ve faz-toprak arası kabloların izolasyon direnci ölçüldü mü?
kablolar iki taraftan da boşa çıkarıldığında multimetreyle -düşük empedans modunda- gerilim ölçüldü mü?
yükü boşa alıp hatta enerji verildi mi?

Son düzenleme:
AG hava hatlarından kaynaklanan endüksiyon gerilimi ! konusunu ilk defa duyuyorum.AG hatlarına paralel YG hava hatları ( oldukça uzun giden paralellik ) olmadığı sürece,böyle bir konu olabileceğine inanmıyorum maalesef.1963-1970 yılları arasında Ankara EGO Elektrik Şebeke servisinde çalıştım.Böyle bir konu,kapsama alanımıza hiçbir zaman girmedi.

AG hava hatlarından kaynaklanan endüksiyon gerilimi ! konusunu ilk defa duyuyorum.AG hatlarına paralel YG hava hatları ( oldukça uzun giden paralellik ) olmadığı sürece,böyle bir konu olabileceğine inanmıyorum maalesef.1963-1970 yılları arasında Ankara EGO Elektrik Şebeke servisinde çalıştım.Böyle bir konu,kapsama alanımıza hiçbir zaman girmedi.

Fahri bey öyküdeki tesise nötr hattı çekilmemiş. tabi sorunun muhatabı siz değilsiniz fakat arkadaş monofaze yüklerden bahsetmiş. uygulamada nötr prosedürü nasıl halledilmiş olabilir?

Bu tip tarifi şüpheli konularda,gözle görülmediği ve ölçüm / inceleme yapılmadığı sürece,varsayımlarla yorumlamaya pek girmek istemiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri