Yüksek Gerilimle ilgili 8 soru

bozdemir23

Üye
Katılım
12 Eyl 2007
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
40
YG sözlüsü için hemen hemen tüm soruları buldum bulamadığım 8 tane soru abim bunlara ancak sen cevap verebilirsin bunlara abi bi cevap verirsen sevinirim şimdiden tşkler Allah razı olsun ....

1-Reaktörlerin Devreye alınması
2-Transfer bara kuplajının devreye alınması
3- 154/ 31.5 KV trafonun devreye alınarak 31.5KV baranın enerjilenmesi
4- Transfer sistemleri ve uygulamaları
5-Bilezik hücre fanlarının devreye alınması
6- Generetör yatakları yağ emiş fanlarının devreye alınması
7- Trafo merkezi DC sisteminin yıllık periyodik bakımı
8- Sirkülasyon pompası arızasının giderilmesi
 
sn. bozdemir23

İlk önce 7 inci sorun olan Trafo merkezi DC sisteminin yıllık periyodik bakımı sorusundan başlayalım.Bildiğim kadarıyla :) sadece dc sistemlerde aku bakımları yapılır oda aşşağıdaki gibidir;

a- Aküodası havalandırılır
b- Redresör servis harici edilir
c- Aküler 15-20 dk. dınlendırıldıkten sonra elemanların yogunluk,gerilim ve sıcaklık değerleri alınır.
d- Akuler kapasitesinin 1/10'u akımıyla deşarz edilir.
e- Deşarz süresince deşarz akımı sabit tutulur.
f- Her saat başı gerilim,yoğunluk ve sıcaklık değerleri alınıp kaydedilir
g- Deşarz sonunda aküler 30-60dk.dınlendırılır.
h- Akuler norml sarza alınarak şarz edilir.
ı- Her saat başı gerilim,yogunluk ve sıcaklıkdeğerleri alınarak kayıt edilir.
i- Elektrolit seviye kontrolü yapılarak eksik olan elemanlara su ilave edilir.
j- Şarz akımı şarz süresince sabit tutulur.
k- Akü kapakları sodalı su ile temizlenir.
l- Akü odası genel temizliği yapılır
 
1-2-3-4 nolu sorularınız ıse gorsellıge dayanan sorulardır.Açmak gerekirse sözlüyü yapacak hocanız size bir şema gösterir ve (örneğin) mahmutbey köyünün 2 nolu trf sunu sevise alın der.Sizde şema üzeinden (örneğin) 3860 nolu toprak ayırıcısı açılır 3862 nolu kesici acık kontrolü yapılıp 3861 nolu hat ayırıcı kapatılır daha sonra 3862 nolu kesici kapatılarak trf2 servise alınır gibi bicevap verirsiniz bu tarz transfer bara-kuplaf manevra calışmaları ornek ve cozum olarak ektedır umarım ısınıze yarar.Diğer sorularınızla ilgili malesef elimde bir döküman yok ve çalıştıgım işletmedede bu tarz bir bilgiye ihtiyacım olmadığından bir yorum yapamıyorum ama o sorular hakkındada araştırma yapacağım.


Kolay Gelsin
 

Ekli dosyalar

  • Kumanda_ve_Manevralar.rar
    3 MB · Görüntüleme: 18
abim tşkler geri kalan 3 soruyuda cevaplarsan sevinirim
1-Sirkülasyon pompası arızasının giderilmesi
2- bilezik hücresi fanlarının devreye alınması
3- generetör yatakları yağ emiş fanlarının devreye alınması
 
3- 154/ 31.5 KV trafonun devreye alınarak 31.5KV baranın enerjilenmesi

Merhaba,
Size sözlü ne şekilde soruluyor emin değilim ama bu sorunun mantığını anlatmak için uygulamada yaptığımız temel işlem sırasını kısaca özetleyeyim dedim.

İlk olarak bu bahsi geçen yerde (tahminimce TM ) 154kV luk hattı trafo ile 31,5 kV a düşüreceğiz. Yani trafoyu devreye alıcağız. 31,5kV tüm fiderlerin açık olması gerekiyor. Aksi taktirde trafoya direk yük vermiş oluruz.

-Fiderler açıkken Trafoyu devreye alırız. (154 lük hattı kaparak trafo enerjilendirilir.)
- Trafo sorunsuzca enerjilendirilirse, 31,5 luk TR çıkışı kapatılır ve 31,5 bara enerjilendirilmiş olur. (sorunun mantığına göre bir bara sistemi olması lazım.)
- Buraya kadar 154 kV 'u 31,5 kV'a düşürmüş olduk. Buradanda fiderler yük durumuna göre beslenir.

Bu işlemler yapılırken toprak ayırıcılarının hepsi açık, hat ve bara ayırıcıları kapalı olur. Kesiciler vasıtasıyla fiderler beslenir.
Fiderler beslenirkende en yüklü fiderden başlanarak beslenmesi ve ilk yükün biraz düşmesi için biraz ara ile diğer fiderlerin beslenmesi uygundur.

Bu konuda sormak istediğin bir şey olursa cevap vermeye çalışırım.
 
154731,5 trafon kademeli ise mutlaka kademe değerine bakın.31,5 tarafında hiç bir fider kapalı olmamalı.31,5 trafoyu devreye aldıktan sonra işletme ve önem ve yük durumuna göre fiderleri sırasıyla devreye alabilrsin.
 
2- numara Transfer baranın kublajı olmaz. Transfer bara 154 kV. mu 34,5 kV. mu.?
 
1.Soruya cevap : Reaktör enh daki istem dışı yüksek gerilimi düşürmek için devreye alınır.Her fider ve enh. ön kontrolunda yapılan toprak ayırıcı ve bakım yapılmışsa mahalli topraklamaların açık ve kaldırılmış olması gerekir.Bundan sonra reaktörün reaktör tarafı ayırıcısı ve bara ayırıcısı kapatılır.Reaktör kesicisi kapatılarak devreye alınır.Burada bir işletme inceliğinden bahsedeceğim , bara tarafı ayırıcısını kapatırken oluşan şerareden dolayı baranın gerilimi ayırıcı kapanıncaya kadar yükselir.Normalde bara gerilimi 420 kv. a ( 380 kv. için) yükselince otomatik kapamaya gider ve yarım pozisyondaki ayırcının yanmasına sebeb olur, bunu önlemek için ayırcıları kapatmadan önce kesicinin dc. besleme kumanda gerilim şalterini sıfırlayın kesici devreye girmesin.Ayırıcı manevrası bittikten sonra şalteri birleyin.
2 ve 4.Sorulara cevap. Transfer baranın kublajı olmaz,transfer manevrası ise şöyle olur.Transfere aktarılarak devreye alınacak bir enh. örneğin 380 kv İZMİR ENH. kesicisi olsun.Yüktevzi Merkezi talimatı ile önce açık olan transfer kesiciye ait olan ana bara 1 (aktarılacak enh hangi barada ise)ayırıcısı ve transfer bara ayırıcısı kapatılır.Sonra aktarılacak İZMİR enh transfer ayırıcısı kapatılır aynı anda şalt kumanda da " korumalar aktarıldı" sinyal lambası yanar,bu İZMİR enh ya ait tüm korumaların transfer kesiciye aktarıldığını gösterir.İZMİR enh nın bara ve hat ayırıcıları ile kesicisinin açık olması gerekir.YTM talimatı ile transfer kesiciyi senkronlama yaparak kapattığınızda transfer kesici üzerinden İZMİR enh ya enerji vermiş olursunuz. Kapalı ve enerjili bir enh nın arızalanması sonucu yapılacak transfer manevrası ise şöyledir : Transfer kesicinin bara ayırıcısı ( arızalı enh hangi baradaysa ) kapatılır - transfer bara ayırıcısı kapatılır.Arızalı enh nın transfer ayırıcısı kapatılır, korumalar transfer kesiciye aktarılır.Transfer kesici kapatılır,üç faz kontrol transfer kesici üzerinden yapıldıktan sonra arızalı kesici açılır. Yük tamamen transfer kesici üzerinden iletime geçmiştir. Arızalı kesicinin bara ve hat ayırıcıları açılır,kesici ve ayırıcıların emniyeti alınarak bakıma verilir.
Transfer deki bir enh yı transferden kurtarma manevrası : Örneğin İZMİR enh. olsun. İzmir enh nın şalt sahasındaki mahalli topraklamaları varsa kaldırılır mahallinden kontrolü yapılır,Toprak ayırıcıları açılır.Ana bara ve hat ayırıcıları kapatılır,İzmir kesicisi kapatılır,üç faz kontrolü yapılır her şey normalse transfer kesici açılır,yük akışı kendi kesicisine geçer.Transfer kesiciye ait ana bara ve transfer bara ayırıcısı açılır.
 
1.soruda acıklamıs oldugunuz reaktör servise almada kesici dc beslemenin iptal edilmesinden bahsedilmiş .. Bunun nicin yapıldıgını acıkca anlamadım. İkinci olarak reaktörlerde trafolardaki gibi cift ayırıcı olmuyor bildigim kadarıyla.. Reaktör kesici ile bara arasında sadece bara ayırıcısı var...Böylelikle reaktör baraya yada eih na bağlanabilmektedir. Kesicinin dc sinin kesilmesi sonra verilmesi isi isletme acısından saglıklı bir manevra olmadıgı dusuncesindeyim.
 
1.soruda acıklamıs oldugunuz reaktör servise almada kesici dc beslemenin iptal edilmesinden bahsedilmiş .. Bunun nicin yapıldıgını acıkca anlamadım. İkinci olarak reaktörlerde trafolardaki gibi cift ayırıcı olmuyor bildigim kadarıyla.. Reaktör kesici ile bara arasında sadece bara ayırıcısı var...Böylelikle reaktör baraya yada eih na bağlanabilmektedir. Kesicinin dc sinin kesilmesi sonra verilmesi isi isletme acısından saglıklı bir manevra olmadıgı dusuncesindeyim.
Sayın mühenis0606 , Şönt Reaktörler sistem gerilimi yükseldiğinde YTM talimatı ile devreye alınır ve gerilim normal seviyelere geldiğinde çıkartılır bunu zaten biliyorsunuz.Gerilim yükselmeleri ani olarak pik yaptığında insan insiyatifini aradan çıkartan sistem 380 kv. sistem için yazıyorum 420 kv. da otomatik olarak devreye girer.Şönt Reaktörün reaktör tarafı ve bara tarafı olmak üzere 2 adet birde transfere almak için 1 adet ayırcısı vardır.Bara ayırıcısı kapatılırken (bütün 380 kv. bara ayırıcılarında bu şerare kesin olur) oluşan şerareden dolayı bara gerilimi kısmen yükselir.Bu yükselme ile SİX RÖLESİ sinyal kademesi çalışır blokaja düşer.Şönt reaktör kesiciside gerilim yükselmesini görerek kapamaya gider, bu esnada bara ayırıcısı bara ile tam temasta değil ise aradaki boşlukta oluşacak akım ayırıcı ve kesiciye zarar verecektir.Olabilecek hasarlanmalara engel olmak için kesicinin devreye girmesini önlemek adına alınmış bir tedbirdir.40 bin metre kare şalt sahamız 42 yıllıktır, gecmiş zaman içerisinde dc kacaklardan dolayı nadirde olsa açık olan kesicilerin kapama aldığı arızalarda oldu, bunun da önüne geçeriz.Yapılan işlem işletme açısndan hiçbir sıkıntı oluşturmaz aksine olabilecek bir büyük arızayı baştan engellemiş olursunuz.Konuya vakıf olan TEİAŞ yetkilisi röle bakımcı arkadaşlar konuya daha geniş izah getirebilirler.Gerilim yükselmesi yanında harmonik dalgalanmalardan etkilenme olabilir.Katkı sağlayacak arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,771
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst