Yıldız/Üçgen Kumanda Devresi

Toprağı bol olsun ! ( MURPHY ) 35 yıl önce cevaplarını verdiğim soruları sormazdı.
1.Burada emek sarfedip ortaya çalışan devre koyan paylaşımcı bir insan var.
2.Devrede hata var ise ve bunu gördüyseniz belirtirsiniz.
3.Sabit fikirli ve yeniliğe kapalı olursanız tarihin karanlık sayfalarında kaybolup gidersiniz.
4.Bir ürün aynı işi daha düşük maliyetle yapabiliyor ise tercih edilir.
Ben devrede hata göremedim konuyu bilmem uzman olduğum anlamına gelmez. Benim göremediğimi uzmanları görebilir. Bunu gösterene de saygı duyarım çocuk bile olsa.
Eleştirilerin; sizin devrenizin maliyeti örneğin 1000 tl ama bu işi şu devre 700 tl ye yapıyor onun için gereksizdir şeklinde olmasını beklerdim..
Altın üretimi laboratuvar ortamında da gerçekleştiriliyor ama fiyatı çok daha yüksek olduğundan yapılmıyor.
Mühendislik aynı işi düşük maliyetle yapmayı sağladığından önemlidir.
 
Merhaba arkadaşlar

Bu devreyi en az kaç yardımcı kontakla yaparım derken ortaya böyle bir devre çıktı. Fabrika ortamında denedim ve sıkıntısı yok. Zaman rölesinin kontakları kafanızı karıştırmasın U kapalı kontağından gelen uç ZR nin 1 nolu kontak ucuna yanı ortak uca takılıyor.

Denemek isteyen arkadaşlara kolay gelsin.

de45t1.jpg
devre cok guzel basıt ve acık takıbatı da arkadas calıstıgını soyluyor kı calısmaması ıcın bır neden yoktur( zaman rolesının calısması burda cok onemlıdır kısa bır kontak gecıkmesı calısmamasına sebep olacaktır) devrenın
bırde kucuk guclu yıldız ucgenlerde belkı bır sakıncası olmaz ama buyuk guclı 35 45 ve ustu kw lardan bahsetmek ıstıyorum her kullanılan urunun bır omru vardır bunu goz önune alarak elektrıkde herzaman emnıyet mutlak bır oneme sahıptır yıldız kontaktorunun kontakalrı zaman ıcerısınde asındı ve yapısık kaldıgını varsayalımkı yıldız ucgende her meslek dasım rastlamıstır olası bır faz cakısması buyuk zararlar verecektır yada ucgen kontaktorunun yapısması motor her start ta ucgen kalkmaya calısacaktır devrenız elbette calısabılır sayet otomatık kumanda devrelerınde emnıyetsız bır devre düşünülemez
 
KARDEŞ eline sağlık ortaya yeni fikir atmak güzel sakıncalarını yazanlarada saygı duymak gerek bencede sistem çalışır üçgende sorun cıkarmazda yıldızda kontaktörun yapışık kalma ihtimali olabilir sende o kunaya değinmişsin ama ihtimale bırakmamak gerek mesela yıldızın yapışık startladın zaman rölen devrede kapalı konta yıldız için saydı ve bıraktı buraya kadar normal zaman rölesi bıraktı ama kontaklar yapışık neyse acık kontak cekti uçgen devreye girdi ve cakıştı bence yıldızla üçgen cakışmasın diye bır kontak la korumaya al nolur nolmaz dogru kontaktörde secsen burda örnek olarak vermişsin arkadaşlara senin ortamın uygun olabilir ama biri tozlu calışma şartlarının zor oldugu bir sisteme kurar zararda maliyet arta bilir .
 
Yıldız üçgen güç devrelerinde genelde yıldız kontaktörü yapışık kalır. Güzel olmuş eline sağlık fakat bence yıldız kontaktörünün nc sinden kumandayı dolaştırsaydın daha güzel olurdu
 
Evet haklısın
Y_U.JPG


Yıdlız ön çekmeli.
Yıldız_Ön_Çekmeli.JPG
 
Son düzenleme:
yıldız üçgen ve enversör devrelerde kontaktörlerin elektrilsel ve mekanik mühürleme yapılması şarttır.
iki kontak az kulanım bir metre kablo az gitsin diye iş güvenliği ve Elektrik tesisleri yönetmenlikleri yok sayılamaz.
 
Bence işleri basitleştirmek daha mantıklı. Örneğin geçen 45kW'lık bir motor sürdüm schneider marka şalt malzemeleri ile. Zaman rölesi yerinede yine aynı marka pnomatik y-u zaman rölesi kullandım, ana kontaktörün üzerine yardımcı kontak bloğu gibi geçirdim hepsi bu kadar.

Sonrada kapalı kontağından yıldızı, açık kontağından üçgeni çalıştırdım ve olay bitti, Extradan yok zaman rölesini devreden çıkar yok bilmem ne hepsi ortadan kalktı.

Ürün lads2
Olay budur iste 130 kw surdum 10 sene once schneider marka salt malzeme ile hala calisiyor ve sayisiz motoru yildiz ucgen rolesiyle bu sekilde yol verdim halada kullaniyorum hem pratik hem basit
 

Forum istatistikleri

Konular
129,905
Mesajlar
931,202
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m
Geri
Üst