yıldız üçgenle ilgili bir soru

goksel-41

Üye
Katılım
29 Nis 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar ben yeni üyeyim.ve burayı çok sevdim.benim merak ettiğim konu motora yıldız üçgen yol verdik.üçgene geçtikten sonraki ana kol akımı ne kadar olmalıdır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
motorun üzerindeki etikette yıldız ve üçgen konumunda çekeceği akımları yazar.Ama yaklaşık olarak yıldız konumundayken çektiğinin Karekök 3 kadarını yani yaklaşık olarak 1,73 katı kadar çeker.(faz başına)
 
mustafa bey doğru söylemiş. üçgen konumunda faz başına çektiği akımı P(watt) değerine göre
I=P/(0,8*1,73*380) formülünden buluruz.
yıldız konumunda da bu akımın yaklasık olarak yarısını alabiliriz.
kolay gelsin..
 
evet dogru . motorlara yolverme sırasıda ilk olarak yıldız kullanılır ki motor ilk hareketindeki anma akımını yarıya düşürüp motora rahat kalkışı saglayıp sonrasında üçgene gecirerek istenilen güçü elde etmektir bu nedenlede 11 ila 15 kw dan sonraki motorlarda yıldız -üçgen yolverme veya softstater gibi ara elemanlar kullanılır
 
kamil_korkmaz ustam normalde 5,5 kw üstü yıldız üçgen yapılması gerekir. ama şebekeniz ve trafonuz güç olarak karşılayabiliyorsa (bunu belirleyen etkende budur) daha yüksek güçteki motorlarıda direkt olarak üçken kaldırabilirsiniz.(özel durumlar haricinde genede tavsiye edilmez)
 
arkadaşımın belirttiği dibi piyasada 5,5 kw motora bile yıldız/üçgen yol veriyorlar .Ama biz şeker fabrikalarında 22 kw kadar direk yol verebiliyoruz.Tabii gerilim düşümü ve güç kayıpları (Şebeke kaynaklı)söz konusu olmadığı için.
 
Direk yolverildiğinde gerilim düşümü haricinde motorun yanması tehlikesi de vardır.
 
etiket akımına göre motor üçgene geçtiyinde akım deyerinin % 52 'sini çeker,termik seçiminide motor etiketine göre deyilde akım deyerinin %52 sine göre seçersin ,anma akımını hesap etmeden.
 
motora yıldızda iken her üç faz sargı grubuna 380 x 1.73 miktarı gerilim uygulamış oluruz..üçgen de ise faz faz gerilimi olan 380 v uygulamış oluruz..her iki durumda aynı gücü çekeceğinden formülde değerler yerine konursa ,kol akımlarının yıldız bağlantıda yaklaşık 1.73 katı kadar azalacağı görülür .
 
arkadaşlar bişiy söylesem belki bazı arkadaşlar inanmaya bilirler
şuan makinamızda çalışan yaklaşık 60kw motor var ve direk çalışıyo üstüne üstlük ana panoma 950mt mesafe olmasına rağmen kendini 3-5 saniye gibi kısa bi zaman da toparlıyo
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…