Hasan Kaan
Üye
- Katılım
- 1 Ağu 2015
- Mesajlar
- 1
- Puanları
- 1
- Yaş
- 36
Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte yıllık izinler bir bir kullanılmaya başlanır. İşverenler bu durumdan pek hoşlanmasa bile çalışanlar, kendilerini yenilemek için bu izinlere ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda bir çalışanın en büyük haklarından birisi de, yıllık izinlerdir. Buna rağmen çalışanlar yıllık izin konusunda çok bilgili değildir. Gerek uygulamanın nasıl işlediği konusunda gerekse yasal hakları konusunda bilgisi olmayan çalışanlar bulunuyor.
Yıllık izin, anayasal bir haktır. Çalışan bu hakkından kendi isteği bile olsa vazgeçemez. İş Kanunu’na göre yıllık izin kullandırılmalı ve birikmiş izinler uygun bir şekilde çalışana verilmelidir. Bazı işverenler ise işlerin yoğunluğu ve o iş ile ilgili istihdamın yapılmaması nedeniyle çalışanına bu izni vermemektedir. Bir çalışan olarak yıllık izin kullanmak hakkınızdır ve bu süreçte sıkıntı yaşamamak için haklarınızı da bilmeniz gerekmektedir. Tam yıllık izin dönemi olması nedeniyle sizlerle böyle bir yazı paylaşmak istedik.
İşte yıllık izin hakkında bilmeniz gerekenler:
1- İzin Süresi
Bir çalışan, bir önceki yıldan hak ettiği izinleri bir sonraki yıl kullanır. Aynı iş yerinde 1 – 5 yıl çalışan kişilere 14 günden; 5 – 15 yıl çalışan kişilere 20 günden; 15 – 15+ yıl çalışan kişilere 26 günden az izin verilemez. Bu tarihler asgaridir ve işveren ile imzaladığınız iş sözleşmelerine göre gün sayısı değişiklik gösterebilir. Bunlar dışında hedefinizi tutturduğunuz için bonus mahiyetinde izinler de çalışanlara, işverenler tarafından sunulabilir. Aynı zamanda 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük çalışanlara 20 günden daha az izin verilemez.
2- Avans Zorunluluğu
3- Kullanılmayan İzinler
Bilinen yanlışlardan ve uygulamalardan birisi de, kullanılmayan izinlerin yanmasıdır. Kullanmadığınız yıllık izinleriniz yanmaz ve bu söz konusu değildir. Bir çalışan hak ettiği yıllık izni kullanmamış olabilir ve bunu ilerleyen dönemlerde kullanmak isteyebilir. Uygun olan ise hak edildiği dönemden sonraki yıl içinde tamamen kullandırılmasıdır.
Çalışanların bu konuda bildikleri yanlışlardan birisi de, yıllık izinlerini bilerek kullanmayı, işten çıkarılma durumlarında izinlerin parasını almayı düşünmeleridir. Bu durum yıllık izin uygulamasına tamamen aykırıdır. Yıllık izin paraya çevrilen bir hak değildir. Ayrıca izin kullanmayıp parasını alma düşüncesi de tamamen yanlıştır. Ama iş sözleşmesi bittiği zaman kullanılmamış izinler varsa, paraya çevrilebilir.
4- Ücretsiz Yol Hakkı
Yıllık iznini il dışında geçirecek olan çalışanlara, bunu belgelemeleri ile birlikte 4 güne kadar ücretsiz izin verilmesi gerekiyor. Örneğin, Ankara’da çalışıyorsunuz ve Antalya’ya tatile gideceksiniz. İşverenden gidiş – dönüş olmak üzere toplamda 2 günlük ücretsiz yol izni talep edebilirsiniz. Elbette bu durumu kanıtlamanız gerekmektedir.
5- Bir Günlük Yıllık İzin Olmaz
İş Kanunu’na göre 1 günlük izinler, yıllık izin yerine geçmez. Yıllık izin en fazla 3’e bölünebilir ve 3 parçadan birisi 10 günden az olamaz. Yani 14 günlük yıllık izin süresi 10 – 2 – 2 gün veya 10 – 1 – 3 gün şeklinde bölünebilir. Pek çok işverenin 1 günlük yıllık izin kullandırdıkları görülmektedir. Bu durum tespit edildiğinde bir para cezası uygulanmaktadır ve her bir çalışan başına 270 lira ceza ödenir. Aynı zamanda cumartesi günü çalışılsa da, çalışılmasa da, işçinin yıllık iznine denk gelen cumartesi günü izinden düşülür.
Moderatör tarafında düzenlendi: