Yağlı Tip Trafo

etuzuner

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
1,179
Puanları
92
Merhaba değerli üyeler ve yöneticiler,

İzninizle sizlere bir sorum olacak. Bir yağlı tip trafodaki oluşan ısının dağılımını hesaplamam lazım. Sarımlardaki, buşinglerdeki, vb. akımları ve materyal özelliklerini de biliyorum. Benim sizlere sorum, ben bu sıcaklık değerlerini analitik ve yaklaşık olarak elle hesaplayabilirmiyim? Eğer yapabilirsem ki yapabiliyor olmam lazım, bu formülizasyon nasıldır?

Bir de aranızda bu işlerle uğraşan üyelerimiz veya yöneticilerimiz varsa, bana tahmini olarak sıcaklık dağılımının en çok trafonun neresinde olabileceğini söylebilir mi? ( buşing, sargılar, boyunduruk klempi, vs.)

Yardımlarınız ve yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
En çok ısınan yer, genelde gevşek bağlantıların olduğu buşinglerdir. Ama daha başka kısımlarda da ısınmalar gerçekleşir. Bunun için termal kameralar birebirdir aslında. Daha önceden indirdiğim birkaç fotoğraf var. Bu olayı iyi açıklar:

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Sn Genç arkadaşım bende bu konu ile ilgili fotoğrafları toparlıyordum:) trafoların en sıcak olduğu noktalar sargılarıdır ve gençarkadaş'ında dediği gibi gevşek bağlanıtıların bulunduğu noktalardır. Fotoğraflarda yağın eksilmesinden dolayı sargının yağ içinde kalmamasından dolayı üst kısmının daha sıcak olduğunu gösteren fotoğrafda mevcut.Dört adet radyatöründen ikisindeki tıkanma problem neticesi su sirkülasyonunun sağlanamamasından artan sıcaklık görünmekte.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

 
Sn. genç arkadaş,

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Ben ANSYS ile yağlı tip trafonun analizini yapıyorum, veya yapmaya çalışıyorum.. :) Elektronik mezunu olduğum için, Elektrik bilgim ve tecrübem maalesef çok az. Şu an emekleme aşamasındayım. Sadece yazılımın içerisindeki istenilen değerler ve girilen değerler arasında işin matematiği ve teoriği üzerinden yorumlama yapmaya çalışıyorum.

Soğutma ile ilgili bir problem (mesela yağın eksilmesi) yaşamadığımızı varsayarak, oluşacak sıcaklık değeri kesit, akım ve materyal gibi özelliklere bağlı olduğunu da düşünürek bir yorum yapmaya çalışıyorum. İç sarım ve dış sarım üzerinde 320000 A'e yakın bir değer varken üzerinde okuduğum sıcaklık değerleri çok az. Sıcaklığı oluşturacak akım yoğunluğuna (J;A/m^2) baktığımız zaman sanki sarımlar üzerindeki sıcaklık değerlerinin daha fazla olması gerekiyormuş gibi geliyor. Ortalama 23-25 santigrat dereceler okuyorum. Ancak dediğiniz gibi maksimum değer buşing üzerinde çıkıyor, o da 34-36 santigrat derece aralığında. Bu düşünce ve yaklaşımım yanlış mıdır? Sn. teknikadam_41'in de paylaştığı ilk resimdeki sıcaklık cetveline bakarsak sanki sorduğum sorunun cevabının yanlış olduğunu anlıyoruz.. :)

Lafı çok uzattığımın farkındayım ancak yaklaşık 2 aydır bunun içine boğulmuş durumdayım. Sanırım trafonun çalışma prensibini de gözümle görmedikçe zorlanmaya devam edeceğim. Bu nedenle siz tecrübeli üyelerimize sormayı son çare olarak gördüm.

İzninizle birşey daha danışmak istiyorum. Bildiğiniz üzere, çekirdek ve boyunduruk klempi topraklanmış durumda. Akım yoğunluğunun bunlar üzerinde herhangi bir bileşeni bulunmuyor ki bu durum da mantıklı. Ancak trafonun tabanında bu bileşenlerden kısımlar görünüyor. Taban kısmına topraklama yapılmıyor mu yoksa ben mi bir yerlerde yanlış yapıyorum..?

Yardımlarınız ve yorumlarınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Analizini yapmakta olduğunuz trafonun özelliklerini biraz açarmısınız?
İzninizle birşey daha danışmak istiyorum. Bildiğiniz üzere, çekirdek ve boyunduruk klempi topraklanmış durumda. Akım yoğunluğunun bunlar üzerinde herhangi bir bileşeni bulunmuyor ki bu durum da mantıklı. Ancak trafonun tabanında bu bileşenlerden kısımlar görünüyor. Taban kısmına topraklama yapılmıyor mu yoksa ben mi bir yerlerde yanlış yapıyorum..?
Sorunuzda bahsettiğiniz analizini yaptığınız trafo mu?
 
Sn. Teknikadam_41,

Maalesef, benim bildiğim özellikler sadece akım değerleri ve topraklanma yerleri. Sorumda bahsettiğim analiz de ANSYS programında yapılan Termal-Elektrik analiz. Belki de bilgim kısıtlı olduğu için tam olarak yorumlama yapamıyorum.

Saygılar
 
Transformatörde tank gövde koruma yapılmışsa o zaman gövde topraklanmaz ve zeminden izole edilir. Olası kaçak durumunda akım trafosuna bağlı röle sistemi açtırır.
Trafo sıcaklığı ile ilgili Örneğin Dağıtım transformatörlerinde termik koruma kontaklı termometre ile yapılır transformatörü aşırı yüklenmeden korur. Sinyal ihbarı 70C açma ihbarı 80C'ye ayarlanır.
 
...İç sarım ve dış sarım üzerinde 320000 A'e yakın bir değer varken üzerinde okuduğum sıcaklık değerleri çok az. Sıcaklığı oluşturacak akım yoğunluğuna (J;A/m^2) baktığımız zaman sanki sarımlar üzerindeki sıcaklık değerlerinin daha fazla olması gerekiyormuş gibi geliyor. Ortalama 23-25 santigrat dereceler okuyorum. Ancak dediğiniz gibi maksimum değer buşing üzerinde çıkıyor, o da 34-36 santigrat derece aralığında...

Bu olaya benim düşüncem şu:
Sargılar yağın içerisinde ve soğutma gerçekleşiyor, sıcaklık formülle bulunması gereken değerinin altında çıkıyor. Buşingler açıkta, soğutma sadece doğal yolla gerçekleşiyor, ortam sıcaksa (havalandırması yetersiz kapalı mekan, güneş gören...) bu trafo gövdesine de etki ediyor.

Bir de çok fazla akım geçişinde, buşinglerden (tahminen) baralara geçiş direnci de önem kazanıyor. Çok küçük geçiş dirençleri bile ısı oluşumuna sebep olabilir.
 
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediklerinizden ve paylaştıklarınızdan yola çıkarak bir daha bakayım.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Sn.Teknikadam_41 yukarıda belirttiğiniz trafo gövde topraklamasının bir akım trafosu üzerinden yapıldığını ilk defa görmekteyim.Acaba bunun mantığı A.G.deki k.a.r'nin Y.G. ye uygulanması mı ve özellikle hangi güçlerde (2500 kva trafolarda bile rastlamadım,belki de güç trafolarında yapılıyor.) kullanıldığı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,283
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst