Yangın pompaları hakkında bilmeniz gereken ince detaylar

Dizel zorunluluğu bulunmamakta derken ne demek istediniz anlamadım.TS EN 12845+A2 standartları gereği;
Yangın anında şehir şebekesinin yetkililerce kesilmesi veya şebekenin devre dışı kalması durumu göz
önüne alınarak elektrikli pompanın yanına paralel olarak dizel pompa konması TS EN 12845 tarafından
öngörülmektedir. Bu durumda dizel pompanın elektrikli pompa kapasitesinde olması şart olup,elektrikli pompanın devre dışı kalması halinde dizel pompa basıncın düşmesi ile derhal devreye girmesi planlanmıştır.Zaten MAS Grup,Standart pompa,Etna gibi üreticilerin pompa grupları daima dizel pompa bulundurur.
Yangın sıfıflarına göre seçimden kastınız nedir bunuda açıklarmısınız?Ben Yangın söndürme tüplerinin seçimlerinde bu sınıfların önemi olduğunu biliyordum.Burada pompadan bahsedince bunun içinde olduğunumu ima ettiniz orayı anlamadım.Mesela B sınıfı yangında dizel pompa kullanmak zorunlu iken E sınıfında zorunlu mu değil.
Birde ilk mesajınızda relief valf takmak zorunludur demişsiniz.Sistem basıncı 12 bar (uygulamalarda 10 bar olarak kabul ediliyor genelde) altında olması halinde zorunluluk yoktur diye biliyorum.Bu konuda da bilgi verirmisiniz.Teşekkürler

Uğur bey merhaba,

Genelde NFPA ve TSE harmanlanıp projelerin ortaya çıktığını görmekteyiz.

Bir çok projede 2 elektrikli pompa görmekteyiz.yönetmelikte yazdığı gibi güvenilir kaynağıda kabul etmektedir.
{(4) Yedek dizel motor tahrikli pompa kullanılmadığı takdirde, yangın pompalarının enerji beslemesi güvenilir kaynaktan ve binanın genel Elektrik sisteminden bağımsız olarak sağlanır}
Bahsettiğiniz firmaların bir kaçında UL FM onayı bulunmakta bir çoğunda bulunmamaktadır.Dolayısıyla istek ve taleplere göre değişmektedir. Yangın danışmanları ile istişare etmeniz daha doğru olur.

Relief valften kastımız düşündüğünüz gibi hattın üzerine takılan 4" gibi bir ürün değil!!
Shutoff basınçta suyu çiğneme esnasında pompa gövdesinin ısınmasının önüne geçen emniyet ventilidir.(pompa basma kısmına takılır check valften öncedir)





Sent from my iPhone using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Merhaba Bizim yeni kurduğumuz yüksek katlı bina projesinde yedekli Elektrik pompaları var ve bunlara şebekeden ve jeneratörden ayrı ayrı kablo çekilmesi öngörülmüş. Kablo kesiti ve mesafeye göre oldukça maliyetli bir iş. Çift besleme zorunluluğu var mıdır? veya ben transfer panosunu elektrik odasına koyarak tek besleme çekebilir miyim?

Teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,615
Kullanıcılar
452,665
Son üye
Murat açıkel

Yeni konular

Geri
Üst