Yangın Pompası ve Kaçak Akım Rölesi

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
160
Puanları
1
Yangın pompasının çalışmasının hayati olmasından dolayı, enerjisinin kesilmesi istenmeyeceğinden, kaçak akım rölesi kullanımı pek istenmiyor. Ama elektrikli olduklarından, bakım ve onarım, kontrol, muayene, vb. herhangi bir sebepten dolayı da insanların ellemesi mümkün, burada da kaçak olması hayati tehlikeye sebep olur. Ameliyathane odalarının elektriğinin sürekli olması, aynı yangın pompaları gibi hayati olduğundan, kaçak akım rölesi yerine, kaçak akım izleme monitörü konur. Kaçak akım durumunda elektrik kesilmez, sadece uyarı verir.

Aklımdaki senaryo, ya motor çalışmasına dayanıklı tip B veya S tipi tarzı bir kaçak akım rölesi kullanmak ya da sürekli çalışma durumunu sağlamak ve uyarı için kaçak akım monitörü kullanımı, yangın pompası olan yere de müdahaleden önce izleme ünitesinin kontrol edilip, kaçak olmadığından emin olunması gerektiği yazan bir ikaz asılması. Yangın pompası yanlarına yalıtkan halı konması, müdahale öncesi halıların tozlu veya ıslak olmadığından emin olunmasını da ikaz yazısına eklemek olabilir.

Sizin görüşleriniz nedir, teşekkürler.
 
biz görmüyoruz hoca dediğin tamamen mantıksız 2side mantıksız yangın pompası bir defa elektrikli kullanılmamalı elektrikli kullanıyorsan zaten başlı başına hata türkiyedeki insanların iş bilmezliği. yangın pompası bir defa dizel pompa olur . yangın anında tüm elekrtrik kesilir . bu nedenle en hayati şey pompayı çalıştırmaktır . yangın çıktığında bir defa böle şeler düşünülmez . yangın pompasında termik mermik olmaz sadece 1 şalter olur birde sigorta yangın çıktımı çalışssın yanarsa oda yansın mantığı . yane balta zaten girmiş sapıda girsin ne olacakki?

hastane konusu yangından da mantıksız hastanelerde ameliyathanelerde IT pano kullanılır bu ıt panolarda izalasyon trafosu kullanılır yerlerde iletken bir halı ile kaplıdır .ameliyathanelerde sen fazı direk tutsan ağzına alsan çarpılmazsın çünki kaynağa bir akım dönüşü olmaz . buda potansiyel fark oluşturmaz akım oluşmaz sen elektriğii elinle tutup kendini topraklasan bile sen nötr olursun . tek bir koşulda çarpılırsın trafonun 2 ucunuda ttman lazım . bunuda kasten yapman lazım . ozaman zaten ölmeyi hakketmişsindir . amaç kaçakta hastanın çarpılmamasıdır bu nedenle kaçak akıma gerek yoktur
 
Yönetmeliğe göre elektrikli yangın pompası kullanılabiliyor.
 

Neyi görmüyorsunuz acaba? Yangın pompaları da, ana pano ana şalterinin, şebeke ucundan gelen, doğrudan şebeke beslemesi ve de jeneratörden gelen beslemenin otomatik transferiyle çalışır. Yani, elektrikli yangın pompası kullanımında bir sorun yok. Olsaydı, zaten yönetmeliğe aykırı olurdu, hiçbir yerde de kullanılamazdı.

Ameliyathanelerde de izolasyon transformatörü kullanımı uygun olabilecekken, Türkiye'de pek kullanılmıyor. Konu da kaçak durumunda hastanın çarpılmaması değil, enerjinin sürekliliğidir, çok kritik bir işlem yapıldığından.
 
Şöyle de bir durum var . Kaçak akım rölesinin atmasını beklemeyip enerjisiz durumda beklerken sistemde bir sorun varsa görmek isteyenler için izolasyon izleme röleleri var . Scheneider Vigilohm isimli bir röleyi bayadır kullanıyoruz . Malesef ustaların hiç sempatik bulmadığı bir koruma ekipmanı . Özellikle rutubetin bol olduğu çalışma koşullarında .
 
Bu konuda dünyanın kabul ettiği yönetmelikler mevcuttur. Bunların arasında International Building Code (IBC-Uluslararası Bina Yönetmeliği), NFPA 5000: Bina Yapı ve Güvenlik Yönetmeliği, NFPA Güvenliği Yönetmeliği , NFPA 110: Acil durum ve Hazır Bekleyen Sistemler Standardı, NFPA 20: Yangın Koruması için Sabit Pompaların Montaj Standardı ve NFPA 70 Ulusal Elektrik Yönetmeliği (NEC) sayılabilir. Elektrikli yangın pompası kullanmakta sıkıntı yoktur. Bazı şartları vardır. Enerjisinin devamlığını sağlamak en önemlisidir. Büyük binalarda elektrikli pompalara by-pass olarak dizel pompada bulunması gerekmektedir. Özellikle çok katlı binalarda üst katda çıkan bir yangın için tüm binanın elektriğinin kesilmesi yerine o bölgenin elektriğinin kesilmesi daha doğru bir hareketdir. Binanın enerjisini tamamen kapatırsanız yangın merdivenlerini asansör boşluklarını basınçlandıramazsınız. insanları dumandan etkilersiniz. Bu konu üzerinde saatlerce konuşulacak tartışılacak bir konudur.
Ameliyathane konusuna gelince bu konuda yangın konusu kadar önemlidir. Bunlar tamamen insan sağlığı ve can güvenliğidir.
Kaçak akım rölesi kullanmanızı tavsiye etmem. Ekli dökümanda pompanın besleme şalteri seçimi ile ilgili bazı bilgiler bulunmaktadır
 

Ekli dosyalar

  • fire_pumps.pdf
    35.9 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
he yönetmelikler doğru yani. sizinde aklınız kesiyor. Avrupa bilmiyor Amerika bilmiyor gemiciler bilmiyor bir tek bizim mühendisler biliyor ..türkiyedeki yönetmelikler kadar saçma sapan yönetmelik dünyanın hiç bir yerinde yok . bakın size basit bir örnek vereyim geçen gün elektrik çarpılmaları ve yangın eğitimi verecez nese anlattık bişiler yangın eğitmenide arkadaşım .. o aldı sazı .
şimdi yangın çıktı napmak lazımmış biliyormusunuz ?
herkes yangını olduğu yerde bırakacak yeşil ışıkları takib edip asansör merdiven kullanmadan toplanma alanına gidecek orda sayım yapılacak kayıp varsa gidip aranacak oganize olunup yangına dalınacak .
sayım yapılacak önce can güvenliği sonra kurtarma ekibi admı bulmaya geri dönecek . söndürme ekibi dönüp yangını söndürecek evet yönetmelik aynen böle inanmadım okudum ...
bence sadece a şıkkı doğru kaç canını kurtar ... iilaki mantığı vardır ?
şimdi adem çotak üstadım bişiler demiş illaki doğrudur ben yangından anlamam yanlız kafama takılan bir şey var adem beyin dediği doğruysa ki muhakkak doğru olduğunu kabul ediyorum çünki aksini bilmiyorum eğer adem beyin dediği doğruysa bizim bina girişlerine koyduğumuz troid yanlış boşu boşuna elli yıldır yok kaçak akımdı yok yangın korumaydı bunlar yanlışmı ? ozaman yönetmelik yanlışmı ? yönetmelik doğruysa adem beymi yanlış? avrupada şu bina dışına döşenen süngerleri böle süs akseasurlarını starfordan kale gibi bişiler yapıyorlar sütün mütün söve möve diyorlar onları kullanmazsınız yönetmelik doğruysa bunlarmı yannlış . size elli bin yönetmelik sayabilirim . yönetmelikler sanki kesin doğrumuş gibi bir inanış var
mesela yönetmeliklerde jeneratörleri 4 kutuplu istiyorlar sanki bir faydası varmış gibi ozaman jeneratörün yıldız noktasını topraklamak lazım jeneratör izole çalışıyor kısa devre olsa heryerde faz olacak ?
mesela jeneratörlere sayaöç koyuyoruz kim okuyacak okuyup ne yapacak hiç bilmiyoruz?
mesela yıllardır kabloları güç kablosunun yarısı çekiyorduk şimdi bire bir çekiyoruz şimdide kalınlaştırılması düşünülüyor hangisi yanlış ? avrupada tnc şebeke kullanıyorlar biz halen bu dandik şebekeyi kullanıyoruz omu doğru bumu doğru ? size bunun gibi milyonlarca yönetmelik sayabilirim o değil konun özü kopyala yapıştır yönetmeliği hepsi o ..
temellendirmek lazım anlatmak lazım satrançta briçte olduğu gibi bir hamlenin altında yatan temel fikri bilmek lazımki yorum yapalım . bu nedenle beni türk mühendislere emanet etmeyin çoğunu tenzih ederim ama çoğuda sanki emo ajandası kuranı kerim gibi açıyor budur diyor tamamda neden ? kimse bilmiyor neden . boşyere kavga gürültü. yönetmelik diyor herşeyi eş potansiyel barada topluyacan bölece eşit potansiyelde koruma yapacan buna paratoner dahil. gel görki upsi ben ayrı toprak isterim diyor neden?
-işte öle
-ne olur
- çalışmaz ups
ozaman eşpotansiyel baramı yanlış upsçimi hangi birine dert anlatacan

ben anlamam arkadaş yönetmelik mönetmelik bilmem . bilim ne diyorsa o akıl mantıl bilimle yoğrulup formule edilir odur . elbette bilimde yanılabilir sanılarla tanılar karışabilir düzeltir bilim kendini. gözler izler test yapar doğru mutlaka bulunur ... yani işin kısacası benim gibi zır cahillere yönetmelik demiceksiniz öle şelerle gelmiceksiniz diceksinizki bu yumurta direnci şudur düşerse kırılır . eyvallah .
ama yönetmelik yumurta düşerse kırılır der diye kırılmaz direnç moment
yav kusura bakmayı bazen triger sıyırıyor bende böle boş beleş konuşıyorum ..
cahillik çok iyi bir şey herşeyi biliyorsun .
 
Teknik personelin beğenmediği yönetmeliğe uymayıp kendi içtihadı ile hareket etme hakkı kendine kalmış . Yarın olacak bir adli vakada da adli makamlara gerekli açıklamayı yapar . Şurası yamuk , burası kırık edebiyatı yapmanın sonu yok . Kafası çalışan bir teknik eleman yönetmelik gereği neyse onu yapar , gerisi lafu güzaf .
 
benim örnek olarak gösterdiğim yönetmeliklere bakma zahmeti gösterseydiniz kimlerin yazdığını görürdünüz.Size bazı konularda katılıyorum.Türkiye'de herkes xxxxx kurtarmaya bakıyor. Siz yangın eğitimini neden verdiniz. Ben açıklayayım. Şirket sizin ise olası bir yangın durumunda kendinizi kurtarmak için değilse eğitimci iseniz patronları kurtarmak için verdiniz. Maalesef Türkiye'de yönetmelik parası gücü olana göre değiştiriliyor.
Bina girişindeki toroid meselesine gelirsek yangın pompaları ana şalter önünden , direk trafo çıkışından alır. Toroid den dolayı şalter kapatırsa pompa çalışmaya devam eder. Yine sizin kabul etmediğiniz yönetmelik derki yangın pompası ana şalteri seçerken pompa akımının %600 katına 2 dk, %300 katına 10 dk dayanabilecek bir şalter seçmelisin der. Kablolarda FE 180 olacak buda ayrı bir ayrıntı bunuda belirteyim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…