Yangın Yönetmeliğine göre aydınlatmalar beslemesi

cctv16

Üye
Katılım
1 Eyl 2012
Mesajlar
259
Puanları
6
merhaba, Yangın yönetmeliğine göre acil durum aydınlatmaları ya kendi üzerindeki batarya ile ya da merkezi batarya sistemi ile yazmaktadır.Mesela UPS sistemine bağlanamak yönetmeliğe uygun mudur, ya da binada jeneratör varsa jeneratör yükü olarak almak uygun mudur? Konuyla ilgili bilgilerinizi rica ederim.
 
Bu konuda tecrubelerinizi paylaşabilir misiniz
 
Genel olarak işin uygulama ve kontrol kısmında çalıştığım için çok farklı proje ve uygulamaları gördüm bizzat uyguladım.
Genel uygulama: Acil çıkış yönlendirme armatür kitleri ve her odada en az 1 adet olacak şekilde acil aydınlatmadaki kitler ups'den beslenmekte kitlerin direk ups çıkışından gelen atlamalı şarj linyesi vardır. Kitlerin 1-2 saatlik sürelerine ilaveten ups deşarj süresi eklendiği için yönetmeliklere uygundur.
Şebeke-jeneratör beslemeli uygulamalarda ise birebir besleme için açıklama yapmaya gerek yok durum aynı yukarıda belirttiğim şekilde olmakta. Şebeke ve jeneratör yüklerinin ayrıldığı projelerde ise ups jeneratör panosundan beslenir.
 

Ekli dosyalar

  • ornekproje.jpg
    ornekproje.jpg
    68.1 KB · Görüntüleme: 49
Cevabiniz için teşekkürler, batarya kiti yoksa sadece jeneratör ile beslenmesi uygun değil anladigim kadarıyla doğru mu acaba?
 
Cevabiniz için teşekkürler, batarya kiti yoksa sadece jeneratör ile beslenmesi uygun değil anladigim kadarıyla doğru mu acaba?

Akü kiti olmalı, kullanılmamış ise kesintide şebekeden jeneratöre geçişte enerjisiz kalma durumu vardır istenmeyen durumdur, jeneratörde arızalandıysa durum daha vahim.
 
Teşekkürler yani kesin akü kiti olmali bu yönlendirme ve aydınlatma için de geçerli anladigim kadarıyla, peki kit olmadan direk UPS ile 2 saat beslense yonetmelige uygun mudur, saygilarimla.
 
Mantıken UPS arızalanabilir ups şalteri arızalanabilir, trip'e düşebilir her türlü alternatif mümkün ancak akü kitleri her acil çıkış ve acil aydınlatma armatüründe olduğu için risk minimum. Kitsiz bir proje ve uygulama görmedimde uygulamadımda. Yönetmelik hususunda kesin birşey söyleyemeyeceğim.
 
Teşekkürler, ama yönetmelikte merkezi batarya sistemi ile armatürler dc olarak ya da invertörle besleme yapılabilir denmektedir ancak şart olarak 1. ve 2. derece deprem bölgesi olmayacak ve armatür kabloları metal tesisat borusu içinde olacak veya yangına dayanıklı olacaktır.Merkezi batarya ünitesinden UPS kullanılabilir sonucu çıkartılabilir mi acaba diye sordum.
 
27yıldır Elektrik mesleğinin fiilen içindeyim, 18 yıllıkta Mühendisim elimden binlerce proje geçmiştir yüzlercesinide uygulamışımdır. Genelinde uygulama 3.mesajımda belirttiğim gibidir.
 
Acil durum aydınlatması sistemi
MADDE 72-

(8) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kaçış koridorları ve merdivenlerindeki acil aydınlatmanın, kendi başlarına çalışabilen bataryalı acil aydınlatma armatürleri ile sağlanması gerekir.

(1. ve 2. deprem bölgelerinde sadece kaçış koordinatları ve merdivenlerdeki acil aydınlatmalar acil durum kit^li olacak.)

(5) Acil durum aydınlatması;
a) Kendi akümülatörü, şarj devresi, şebeke gerilimi denetleyicisi ve lamba sürücü devresine sahip bağımsız
aydınlatma armatürleri,
b) Bir merkezi akümülatör bataryasından doğru gerilim veya bir invertör devresi aracılığı ile alternatif gerilim
sağlayan bir merkezi batarya ünitesinden beslenen aydınlatma armatürleri,
ile sağlanır.

(geri kalan acil durum aydınlatmalar için iki altarnatif vardır.)

gelelim sorunuza (gerçi hakan üstad gerekli cevabı vermiş)
eğer acil durum aydınlatmaları merkezi batarya gruplarından yada upsden beslenmek istenirse her bir armatüre merkezi batarya gruplarından yada upsden yangına da yanıklı kablo çekmek gerekir. maliyet yüksek olacaktır. o yüzden bu yöntem pek sık kullanılmaz.

iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,309
Mesajlar
935,627
Kullanıcılar
453,576
Son üye
Yakup_63

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst