Teknik personel genellikle çalışma saatleri uzun oluyor ve malesef Türkiye şartlarında bu katlandığı ağır şartların karşılığını pek alamıyor. Hem çalışma süresi hem çalışma şartları sosyal bölümden mezun kişilerden ağır ve toplumda da yaptığın işin önemi anlaşılamıyor. Bakın ben cumartesi günü yapılan çalışma ile çok şikayetim var, çünkü teknik personel dışında kimselerin haftasonu genellikle tatil oluyor. Çoğu iş yerinde insan kaynakları ve muhasebe bölümleri cumartesi çalışmazken teknik kısımlar çalışıyor. Ama iş ücrete gelince bu çalışma gözükmüyor.
Düşünün sabah 8 akşam 7-8 çalışan bir teknisyen, sabah 8 akşam 4 çalışan güvenlik görevlisinden daha düşük ücret alıyor. Diyeceğim teknik personelde insan, o sosyal bölümlerde çalışanda insan.
İnsanca yaşamak herkesin hakkı, eğer biz işin gereği diğer insanlardan daha ağır şartlarda çalışıyorsak bunun karşılığı en azından maddi olarak almalıyız.
Hem daha çok çalış hem daha az kazan, sonra yetişmiş teknik eleman bile bulamıyoruz diye dert yan. Sonra herkes memur olmak istiyor diye dert yan, sor acaba niye memur olmak istiyorlar, önce sor bir kendine!!!
Çok ilginç. İster özel Bankada, ister yabancı ortaklı çok düzgün bir firmada ol, istersen maaşın çok iyi olsun hiç bir planlı bakım, ana sistemdeki arıza onarımı mesai saatinde yapılamaz giderilemez. Mutlaka ya gece, ya resmi tatil ya da hafta sonu kullanılır bu işler için. Trafo bakımı olsun, yeni UPS alımı olsun, jeneratör değişimi vs. tüm sistemi etkileyecek işler ta yılbaşından takvime alınıp bu tarihlere planlanır. Devlette de yapılacak işin tanımı "mühendislikse" bunun sürekli mesai saatleriyle sınırlı kalabileceğini sanmıyorum.
Bazı işletme resmi tatilde bile kesintiye izin vermez. Çünkü mesela bir Banka ise, bayram günü, resmi tatil günü, çok önemlidir bunlar için, full freeze falan ilan edilir, benim sistemimi/datacenterımı/ATM işletimimi vs. riske atamazsın der. Böyle bir firmada teknik adamlar mesai saatinde büyük çoğunlukla, yok lambaydı, yok HVAC'tı börtü böcek arızalara bakar, acil bir şey oldu mu (yok Elektrik kesildi jeneratör girmedi, yok ups alarmda, yok biri asansörde kaldı vs.) olursa fırlar sadece.
Asıl işimiz firma personelinin çalışmadığı zamanlardadır bizim. Adam çalışırken elektriğini mi keseceğiz? Güvenlikler de özel firmalarda çoğunlukla taşerondur ve asgari ücretle çalışırlar. Teknik adam olurken bu kadarcık da mı ne iş yapacağı fark edemez insan? Yani bu mesleğin en bilinen yanı bu, nasıl acıkırsan yemek yersin, teknik adamsan da çalışma saatin budur. Sonra sosyal olamadım demenin bir anlamı yok.
Tabii bir de şu var, bu işi bu tarihlere planlayan ve sana bağlı teknik personelini de bu zamana göre organize edn sensindir, işletmenin mühendisi. Bir mühendise kimse "Hey! Bak şurada arıza var, hadi bunu gider" demez. Arızayı kendi görür, kendi analiz eder, çözüm zamanını kendi programlar.
Kaç adam kaç saatte yapar işi, o bilir.
Yani en başta sen, mühendis, yapman gereken bu iş yüzeyinden ya tatilde buraya gelinir mi dersen, evet, gerçekten bu mesleği seçmekle çok büyük bir hata yapmışsındır.
Alakaya turp sıkıyım, nerenizle konuya bakıyorsunuz anlamıyorum gerçekten!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?