Yapmış olduğumuz Scara robot

Bilgisayarı bilgisayar yapan bu tür yazılımlardır.Emeğinize aklınıza sağlık
 
Eğer bunu bir kurumsal otomasyon işi olarak patron yap dedi diye bir iki tane yaptıysanız çok yazık olur.
Bunu hemen yerli pazara sunmak fuarlarla desteklemek lazım
 
Eğer bunu bir kurumsal otomasyon işi olarak patron yap dedi diye bir iki tane yaptıysanız çok yazık olur. Bunu hemen yerli pazara sunmak fuarlarla desteklemek lazım

Bu robot kolları bir firma, hurda olarak yurtdışından getirmişti. Sanırım tanesine 500€ civarında para vermiş. Bir vesile ile bu firmanın sahibi ile tanışmıştık ve laf arasında da "bizde de hurda robot kollar var, bunları devreye sokmak mümkün olur mu" diye sormuştu. İnceledikten sonra "yapılabilir" dedik ve firma sahibi de "yapalım o zaman" deyince iş yapıldı.

İş yaklaşık olarak bir ayda bitti. Daha önceden de robot kol yapmış olduğumuz için tecrübemiz ve hazırlıklarımız vardı. Panosu, yeni motorlara göre bağlantı parçalarının hazırlanması filan biraz zaman aldı, yazılımını hızlı hallettik.

Şimdilik bundan başka üretmek gibi bir planımız yok ama bunu görüp begenen ve benzerinden yaptırmayı düşünen başka firmalar var. Belki onlara yapacağız.
 
ya bi şey sorcam bu rabot kolda pozisyonlara gitmesi için bir yazılım kullanıyosunuz bu yazılım yerıne mach tarzı bı yazılım kullanılabılır mı ? aslında sormak istediğim robot programlamak için özel yazılımlar mı var...

ve gerçekten güzel bi çalışma olmuş emeğinize sağlık...
 
ya bi şey sorcam bu rabot kolda pozisyonlara gitmesi için bir yazılım kullanıyosunuz bu yazılım yerıne mach tarzı bı yazılım kullanılabılır mı ? aslında sormak istediğim robot programlamak için özel yazılımlar mı var...
Mach tarzı yazılım kullanılabilir ama o vakit, hareketleri programlarken farkli dusunmek gerekir. Mach, kartezyen makineler icin uygun bir yazılım, robot kola uygulanınca uzaydaki koordinatlara göre komut yazamazsın ama sonucta Mach ile de yapılabilir.

Bizim kullandığımız temel yazılım EMC2... Bu yazılım Linux altında çalışıyor ve özgür yazılım. Yani kodu açık ve istediğin kısımları dilediğin şekilde değiştirebiliyorsun. Bu sayede her bi motorun eksenlerdeki hareketleri nasıl etkilediğini kodlayip kendi sistemine uygun hale getirebiliyorsun.

Bu işler için uygun bir başka yazılım da Orocos... Bu da Linux altinda çalışan bir başka yazılım. Bu yazılımlar Mach'e göre çok daha gelişmiş ve profesyonel yazılımlar, üstelik kodu açık olduğundan istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz ve üstelik ücretsiz.
 
öncelikler cevabın için teşekkür ederim benim kafamda bi kaç tane daha soru var
Benim linux bilgim hiç yok dolasıyla bu yazılmları kullanamam bunların windows versıyonu faln yokmu ?
Mesala bi kaynak robotu dusunelım bunun yapıcağı pozisyonları bir kez için programlıyorz ve o hep aynı şekilde çalışıyor değilmi yanı aslında sormak ıstedıgım su abb falan robot yapıyolarya bunların ozel programlarını mı kullanıyolar bunun c gibi delphi gibi bir dili mi var.
 
Benim linux bilgim hiç yok dolasıyla bu yazılmları kullanamam bunların windows versıyonu faln yokmu ?
Benim bahsettiğim yazılımların Windows sürümleri yok. Windows yapı olarak kontrol ünitesi olmaya uygun bir işletim sistemi değil. Örneğin gerçek zamanlı çalışması mümkün değil, kritik uygulamalar için güvenli değil vs. Bu nedenle bu alandaki çalışmaların neredeyse tamamı Linux veya UNIX tabanli işletim sistemlerinde yapılıyor.

Mesala bi kaynak robotu dusunelım bunun yapıcağı pozisyonları bir kez için programlıyorz ve o hep aynı şekilde çalışıyor
İkisi de mümkün. Bir kere yolu öğretip sürekli aynı yolu da izletebilirsin, dinamik olarak yolu da belirleyebilirsin. İşin gereğine göre hangi seçeneği kullanmak istiyorsan onu seçersin.

su abb falan robot yapıyolarya bunların ozel programlarını mı kullanıyolar bunun c gibi delphi gibi bir dili mi var.
ABB'nin robotlarının kullandığı sistemi bilmiyorum. Yukarıda bahsettiğin yazılımlarla çalışırsan ve programlama bilgin varsa seçeneklerin çok fazla. Bir programlama dili ile de yol olusturabilirsin, G kodlarini da kullanabilirsin veya yolu oluşturan noktaları öğretip bunları izlemesini de sağlayabilirsin.
 
emrah verdiğin cevaplar için teşekkür ediyorum robotlarla ugrasmak ıstıyosam linux ögrenmem gerekıyor.bu bahsettiğin programların servo sürmede nasıl bır yapısı var ornegın mach de paralel port kullanılıyo bu ıslem EMC2 yada OROCOS da nasl ben bı hurdalıkta otoman robotlar buldum resımlerıde elımde var bunları calıstırabılırmıyım dıye dusnuyorum uzerındekı servoları faln sokup bu programlarla yenı bı sıstem kurabılırmıyım sence elımde resımlerı var ıstersen sana gonderebılrım sence olurmu bu iş ...
yardımın ıcın tekrar teşekkürler...
 
bu bahsettiğin programların servo sürmede nasıl bır yapısı var ornegın mach de paralel port kullanılıyo bu ıslem EMC2 yada OROCOS da nasl
Birçok farklı yöntemle servo veya step motor sürebiliyorsun. Bu yöntemlerden birisi, Mach'de olduğu gibi parallel porttan adım/yön sinyali üretmek. Bu projeler özgür yazılım olduğu için birçok farklı donanımı destekleyen sürücüleri mevcut. Piyasada bulunan veya özel tasarım olan birçok I/O kartı için sürücü hazırlayan oluyor. Bu kartlar sayesinde sürücü devre kullanmadan dogrudan servo motor sürmek de mümkün.


ben bı hurdalıkta otoman robotlar buldum resımlerıde elımde var bunları calıstırabılırmıyım dıye dusnuyorum uzerındekı servoları faln sokup bu programlarla yenı bı sıstem kurabılırmıyım sence
Programlama bilgin varsa bu yazılımlarla her türlü kontrolü yapabilirsin. Standart özellikleri desteklemiyorsa bile kendin ekleme/değiştirme yapabiliyorsun.
 
sayın emrah bey kinematikler icin emc2 nin hesaplamasındanmı faydalandınız yoksa ara yuz kullanmadan
belirlediginiz noktara sabit bir program üzerindenmi degistirdiniz.Bende kinemati,cler ile ilgili arastırmam var yani yaptıgınız prosesde basit bir oparator bu scara robotu istedigi pozizyonlarda kayıtlayıp calıstırabiliyormu.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,836
Kullanıcılar
453,494
Son üye
Osama Elnayad

Yeni konular

Geri
Üst