Yarım dalga kontrollü doğrultucu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mania58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mania58

Üye
Merhabalar. Benim bir proje ödevim var yarım dalga kontrollü doğrultucu devresi yapmam ve SCR yi 1khz sinyal ile tetiklemem lazım ancak SCR yi nasıl tetikleyebilirim bunu bulamadım.555 ve atmel mcu ları kullanmam serbest ancak onların bir gnd bağlantısı var ve ac sinyalde gnd olmadığı için ortak bir gnd bağlantısı yapamıyorum.555 veya atmel mcu ile nasıl SCR tetikleyebilirim ?

Diyottan geçmeyen diger ucu GND olarak kullanacaksın.

aaa-png.133375

Senin giriş voltajın 220V değil 12VAC yada 24VAC olsun
R1 yerine 1K, D5 yerine 1n4007 kullanabilirsin.

Optokuplörün ledini de kontrolcüne bağla.

1Khz ile tetikleme yapacaksan ustu kapali olarak tetikleme trafosu kullanman gerektigi anlasiliyor.
Zaten gurultulu ortamlarda tristorun yanlis tetiklenmesinin onune gecmek icin transformator kullanman yerinde olur.

EE12 - EE16 nuve ve karkas kullanarak transformatoru sarabilirsin. Dene yanil ile sarilabilir fazla bas agritici bir sey olmaz.

Sekonderi dogrudan gate katod arasina baglayacaksin. Donusum orani mesela 12v primer icin 12/2 yada 12/1 olabilir.

Tetikleme islemi de su sekilde olacak;

Beklenen tetikleme acisina kadar bekle.
Beklenen aci olustu ise bir sonraki zero cross'a kadar 1khz darbeleri yolla.

Bu arada darbelerinin ogne palse yakin incelikte olmasi tavsiye olunur. Pals genisligini de kullanacagin tristore bagli olarak dene yanil ile tespit edebilirsin.

Gereginden uzun palsler bosu bosuna kayba neden olur. Transformator surucunu hatta duruma gore tristorun gate jonksiyonunu bosu bosuna isitir.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri