yardımınızı rica ediyorum

Katılım
3 Kas 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Bu ortamı tam anlamıyla kullanmayı bilmediğim için bana yardımcı olabilecekmisiniz emin değilim fakat ben yinede başımdaki derdi yazmak istiyorum.Şimdiden herkese teşekkürler
Kompanzasyon sistemleriyle ilgili bilgim neredeyse hiç yok fakat çalıştığım fabrikanın kompanzasyon sistemiyle ben ilgilenmek ve öğrenmek zorundayım artık.

Toplam aktif(1.8.0) induktif(5.8.0) kapasitif(8.8.0)
ilk endeks : 1381,613 194,205 66,270

oran %37.45 oran %30.80

son endeks: 1400,684 201,348 72,143

bu değerlere göre bir yorum yapabilirmisiniz.Nasıl bir çözüm öneriniz var
 
Kompanzasyon sisteminiz yok heralde.Her iki değerinizde cezalı.Acilen ( öğrenene kadar ) ,bir bilene müracaat ederek,değerlerin normale getirilmesine çalışın.Sisteminizi tam olarak tarif etmediğiniz sürece de size yardımcı olunması zor.Rölenizin tipi,akım trafolarınız,kondansatör kademe değerleri ,röle set değerleriniz hakkında bilgi vermeniz gerekiyor.
 
çok teşekkürederim ilginiz için
fabrikanın kompanzasyon sistemi mevcut ve yaklaşık 1,5 yıldır herhangi bir sorun çıkartmadı.
işi bilen arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla her iki değerdende cezaya girilmez diyorlar bu doğrumudur? eğer doğruysa sayaçta arıza olduğundan şüphelenecem.
 
çok teşekkürederim ilginiz için
fabrikanın kompanzasyon sistemi mevcut ve yaklaşık 1,5 yıldır herhangi bir sorun çıkartmadı.
işi bilen arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla her iki değerdende cezaya girilmez diyorlar bu doğrumudur? eğer doğruysa sayaçta arıza olduğundan şüphelenecem.

Benim bildiğim kadarı ilede doğrudur.
Reaktifte en yüksek değer hangisinde ise ona göre göre ceza yansıtılıyor(sizinki %37.45'e )
Kompanzasyon sisteminizde sıkıntı olduğu aşikar.
Siteminizde sabit bir gup vardır fabrika durduğu zaman kapasitif yazar,endüktif yüklerinizde artış olmuştur fabrika çalıştığı zaman yeterli kondansatör devreye alamadığı için endüktif yazar.
Sisteminizde sabit yoktur kontaktör yapışmıştır ve arızalı konansatörler vardır hem endüktif hemde kapasitif yazabilir.
Bunlar ihtimallerden birkaçı.
Size yardımcı olunabilesi için sisteminizle ilgili detaylı bilgi yazmanız lazım.
 
Her iki değeriniz de yüksek anlamında kullanılmış bir ifadedir, evet birinden ceza sözkonusu hangisi yüksekse. Ancak siz iki değeride düşürmek zorundasınız. Yüklerinizden ve mevcut kompanzasyonunuzdan bahsederek öğrenmeye başlayabilirsiniz ve Fahri Beyin dediği gibi işten anlayan birilerinden yardım alın başlangıç içinde..
 
dostum reaktif ceza oranları endüktifte %20 kapasitifte ise %15 tir.senin verdiğin değerlere görede sistemin hem endüktiften hemde kapasitiften ceza oranını aşmış durumdadır.Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi kullandığın reaktif güç rölesinin ton ve toff ayarlarının uygun seçilmemesidir.Muhtemelen senin kondansatörlerinin devreye giriş ve çıkış süreleri çok fazladır.Hal böyleyken reaktif ihtiyacın olduğunda kondansatörlerin devreye geç girdiğinden dolayı endüktif oranın artmaktadır.Aynı şekilde reaktif ihtiyacın düştüğünde kondansatörlerin devreden geç çıktığı için kapasitif oranın artmaktadır şu anda yapabişleceğin en pratif işlem ton ve toff sürelerini 1-5 saniye aralığında tutmak olacaktır.
 
Sevgili barışgüler,

Sorununuzu çözmek için bazı bilgilere ihtiyaç olsa da konunun aciliyetine binaen şu yorumları yapabilirim:

1- Uzun süredir sorun yaşamamış olan sisteminiz aniden böyle bir sorun yaşamışsa bu durum bir arızayı andırmaktadır.
2- Arıza ihtimalleri şunlar olabilir: Atık sigortalar olabilir (Sigorta cinsine göre 1, 2 veya 3 faz birden); kontaktörlerde yapışmalar olmuş olabilir; kondansatörlerin kapasite değerleri zamanla düşmüş olabilir; şebeke sorunları veya birisinin oynamış sebebiyle Rölenin ayarları bozulmuş olabilir; vs.
3- Çözüme yönelik çalışmalar şöyle olmalıdır: Sigortalarda atık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kontaktör yapışmaları veya temassızlıkları kontaktörler -mutlaka röle tarafından- çektirilip bıraktırılarak ölçü aleti ve kontrol kalemiyle kontrol edilmelidir. Kondansatör üzerlerinde akın değerleri yazılıdır, kondansatör devrede iken pens ampermetreyle her fazın akım değeri ölçülerek etiketle tutarlılığı kontrol edilmelidir. Kompanzasyon rölesinin ayarları tekrar kontrol edilip, mantıksız değerler düzeltilmelidir. Röle ayarlarında özellikle Akım Trafosu Oranı ve c/k değerleri kontrol edilip gerekiyorsa düzeltilmelidir.

Mezuniyetinizi bilemiyorum ancak Kompanzasyonla ilgili bazı genel yorumlar yapmak istersek:

1- Kompanzasyon sistemi sürekli takip gerektirir, mesajınızda belirttiğiniz şekilde endeks alma ve hesaplama işlemlerini sık sık, duruma göre birkaç günde bir veya her gün yapmanız gerekir; bunun için bir Excell programı oluşturmanız işinizi çok kolaylaştırır.
2- Reaktif ceza, Endüktif ve Kapasitif tüketimlerin sadece birine gelmez, her ikisi de sınırı aşmışsa ikisine de gelir.
3- Endüktif ve Kapasitif tüketimlerin her ikisi de sınırın çok üstüne çıkabilir. Sistem Endüktif tüketirken Kapasitif tüketmez diye bir mantık doğru değildir, bu mantık eski mekanik sayaçlar için doğruydu, çünkü onlarda sayacın enerji kaydı ortalamaya göreydi (diskin dönmesi olayı); oysa Elektronik sayaçlarda bir faz endüktif tüketirken diğer faz kapasitif tüketebilir, bu durumda sayaç hem endüktif, hemde kapasitif yazar.
4- Kompanzasyon tesislerinde Sabit kondansatör grubu kullanmak hiç bir zaman doğru ve faydalı bir uygulama değildir.
5- Kondansatör değerlerini küçültmek ve kademe sayısını artırmak, kompanzasyon sistemleri için her zaman faydalı çözümlerdir; ancak bunları yaparken röle ayarlarına (özellikle c/k) ve röle akım hissiyat hassasiyetine dikkat etmek gerekir. Hassasiyet değeri röle kullanım kılavuzunda yazılıdır.
6- Endüktif ve Kapasitif ceza sınırlarının sürekli düşürülmüş olması, artık klasik Statik kompanzasyon sistemlerini monoton hale getirmiştir; yeni kurulacak Kompanzasyon tesislerinde Dinamik ve Kademesiz Kompanzasyon sistemleri kullanmak neredeyse zorunlu hale gelmiştir.

Yazdıklarımı doğru yorumlayacağınızı ümit ediyor, kolaylıklar diliyorum.
 
Hem endüktif hem de kapasitif oranlarda yüksek oran gözlendiğinden dengesizlik söz konusu vardır. Eğer tesis dengeli ve sistem trifaze olarak dizayn edildiyse bu durumda, otomatları atan veya fazların bir kısmı boşalan bazı kondansatörleri tespit etmeli ve değiştirmelisiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,796
Mesajlar
930,188
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst