Yazlıklarda Atan Kaçak Akımları Nasıl Devreye Alırız?

Katılım
20 Mar 2020
Mesajlar
15
Puanları
1

Pandemi ile başlayan karantina süreci, pandeminin azalması ile birlikte yerini kontrollü bir şekilde sosyal hayatlarımıza geri dönmeye bıraktı. Karantina süreci sonrası, yaz ayının da gelmesi ile tatilciler pandemi ihtimali yüksek tatil turları veya oteller yerine yazlıklarına akın etmesi oldukça mümkün gözüküyor. Bu noktada evlerinizden veya yazlıklarınızdan ayrılırken kaçak akım oluşması durumunda neler yapabileceğiniz, elektrik ile çalışan cihazlarınızı nasıl koruyabileceğiniz ise önemli bir konu haline geliyor.





Evlerimizi veya yazlıklarımızdan ayrıldıktan sonra elektrik tesisat sisteminde kaçak akım oluşması, kaçak akım koruma şalterinin açmasına ve tüm elektriğin kesilmesine neden oluyor. Elektriğin kesilmesi ile birlikte elektrikle çalışan cihazlar devre dışı kalıyor. Uzun süreli devre dışı kalan bu cihazlar ise bazı problemlere neden olabilmekte. Örneğin, kaçak akım şalterinin atması ile elektrik kesintisinden dolayı buzdolabı veya derin dondurucu da çalışmaz. Sonuç olarak buzdolabı veya derin dondurucu içindeki yiyecekler bozulur bu durum evin içerisinde istenmeyen kokular oluşmasına, dolap içerisindeki sıvıların dışarıya taşmasına ve bakteri oluşmasına neden olabilirken buzdolabı da bozulabilir. Uzun süreli elektrik kesintisi nedeni ile karşılaşabileceğiniz bir diğer problem de güvenlik sistemlerinin devre dışı kalmasıdır. Güvenlik sistemlerinin veya yangın algılama sistemlerinin birçoğunun elektrik kesintisine karşı yedek enerji kaynakları bulunmasına rağmen siz yazlığınıza veya evinize geri döneceğiniz zamana kadar yedek güç kaynağı enerjisi tükenebilir. Bu durumda güvenlik sistemleriniz, yangın algılama sistemleriniz, mekanik zaman rölesi ile çalışan sulama sistemleriniz çalışmasına devam edemez ve ciddi riskler ile karşılaşabilirsiniz. Yenilikçi ürün Sigma Elektrik Kaçak Akım Koruma Şalteri Yeniden Kapama Ünitesi devre dışı kalan kaçak akım koruma şalterlerinizi insan müdahalesine gerek kalmadan devreye otomatik alır. Böylece yazlıklarınız veya evinizde kaçak akımınızın devre dışı kalması nedeni ile yaşanacak elektrik kesintilerinin ve olası risklerinde önüne kolayca geçilir.

SİGMA ELEKTRİK 1993 yılından beri; yerli üretimi ile hem Türkiye’ye hem de Dünya pazarlarına hizmet vermektedir. Sigma Elektrik sahip olduğu kalite belgelerinin vermiş olduğu güven ile ; Alçak Gerilim Şalt Ürünleri sektöründe; Alçak Gerilim Devre Kesicileri, Otomatik Sigortalar, Alçak Gerilim Akım Transformatörleri, Alçak Gerilim Kontaktörleri başta olmak üzere çeşitli AG Koruma ve Ölçü Cihazlarıyla sektöre hizmet vermektedir.
 
Merhaba Sami bey inanınki yoğunluktan dolayı yetişemiyorum. Parafudr sorunuz aklımda hatta bende cevap verecektim bugün. Konulara olan ilginize de ayrıca teşekkür ederiz.
 
Bekliyoruz.Bence,o konu çok önemli.Geçen
günlerde,forumumuzda,kaçak akım şalter-
lerinizle ilgili olumsuz bir yazışma geçmişti.
Konu,630 amp. kaçak akım korumalı şalte-
rin zamansız açma yapması idi.Sizden ara-
nan bir görevli,harmonikli veya bazı bozucu
etkilerin ! şalter açmasına sebep olabilece-
ğini,toroidal tipli korumalı başka bir şalter-
le değiştirilmesi gerektiğini söylemiş.Bel-
liki,kaçak akım koruması yapan ünite AC
tip.Kullanıldığı yerin bir iş merkezi olduğu
düşünüldüğünde,bunun çok sakıncalı bir
durum olduğunu takdir edersiniz.Bu ünite-
lerin,asgariden A tip veya B,F olması daha
uygun olmazmıydı ? Ayrıca,ilgilinizin,şalter
değişmeli yorumunun yanlışlığınıda normal
karşılamadım.Şalteri değiştirmek yerine !
toroidli çözüm tavsiye etmesi gerekmez-
miydi ? Bahsedilen tip şalterlerde,kaçak
akım miktarının görülüyor olması çok gü-
zel bir uygulama,sizi tebrik ediyorum.
 
Son düzenleme:
Sami bey bu gibi konularda benimle yada kalite departmanından biri ile görüşülmüştür. Ama büyük bir ihtimalle benimle görüşülmüştür. Büyük işletmelerde (iş merkezi, alışveriş merkezleri gibi) toroidal ve kaçak akım algılama rölesi kombinasyonu kullanılmalıdır. Bende bu konuda bu öneride bulunurum. Çünkü röle üzerindeki skala daha geniş olduğu için olası demeraj akımlarından dolayı gereksiz açmalar engellenebilmektedir.
Ancak piyasada ürün tercihi yapılırken son kullanıcılar yada bazı elektrik malzemesi montajı yapan arkadaşlar, çalıştırılacak ürünlerin çalışma karakteristiğini bilmemekte ve bu durumda yanlış ürün tercihine sebebiyet vermektedir.

Bahsetmiş olduğunuz şalterimiz D tipi dir. 500mA ' e kadar kaçak akım algılama skalası ayarlanabilmektedir. Üzerinde bulunan elektronik kartı sayesinde kaçak akımın seviyesini de göstermektedir. Yine bu elektronik kart sayesinde tepki süresi de toroid kombinasyonuna göre daha hızlı olmakta ve bu yüzden hızlı ve değişken yüklerin olduğu büyük işletmelerde oluşabilen basit bir demeraj akımında dahi ani açmalar yapmaktadır.
 
Kaçak akım ünitesinin,AC yerine A ( daha ilerisi B ve F ) yapılması halinde,bu sorunlar ortadan kalkar. Schneiderciler,bu ünitelerinin A karakteristikli olduğunu söylemekte. Demekki,yapılabilir bir uygulama.Ayrıca,şalteri değiştirin yerine,şalteri toroidli tipe çevirin tavsiyesi daha uygun değilmiydi ?Ayrıca, yangın karakteristikli şalterlerde 100-200 ms gibi bir selektivite süresi kullanılması gerekir.Sizin şalterlerde böyle bir imkan yokmu ? 630 amp. şalterin,büyük iş merkezlerindede ! kullanılacağı belli olduğuna göre,madem böyle bir açma beklentisi beklenen bir durum,öyleyse,neden kaçak akım açtırma ünitesi konuyorki ? O şalterin sun'i bir sebeple açmasının,belkide bir faciaya sepep olabileceği hiç düşünülmemiş gibi görünüyor.
 

Sami bey bizim ürünümüzde de selektivite özelliği bulunmaktadır. Bu süre 1 sn' e ye kadar da uzatılabilmektedir. Şalter üzerinde yer alan elektronik kartından dolayı daha hassas ve hızlı tepkime süresine sahip olduğundan sistemdeki yüklerin oluşturmuş olduğu harmoniklerden dolayı da şalter açma yapmaktadır. Sizinde söylemiş olduğunuz gibi A tipi üretilebilir ancak bu durum bir AR-Ge çalışması gerektirmektedir. Gerekli çalışmaların yapılması da biraz zaman alacaktır. Bu konuyu ayrıcı üretime ileteceğim. Tavsiyeniz için teşekkür ederiz.
630A gibi yüksek akımın olduğu bir işletmede hormonik oluşturabilecek yüklerin olması sizinde bildiğiniz gibi olası bir durumdur. Ancak bu konu şalterin çalışması ile ilgili değil sistemdeki enerjinin kalitesi ile ilgilidir. Doğru kompanzasyonun yapılması halinde şalterin bu gibi gereksiz açmalar yapması da engellenmiş olacaktır. Konu hakkında isterseniz bana sbekiroglu@sigmaelektrik.com adresinden yada 0555 961 06 08 nolu telefon numarasından da ulaşabilirsiniz.
 
Açıklama için teşekkürler.Bu tür forumlarda, işin içinde sıkıntı çeken insanların sorunları yeralmakta ve çare aranmaktadır. Buralara, üretici firma temsilcilerinin girip,sorunlara yardımcı olmaları yanında,sorunların çözümü için,kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği konusundaki istifade edilecek ipuçları bulunmaktadır.Umarım,bu konuda gerekli çalışmaları yapar,daha itibarlı ürünler üretilir.
 

bilgiler herkese açık olmalı !!!
bilgiler yüzeysel olmamalı . tam açıklamalı .
bilgiler için teşekkürler .

kusura bakmayın başka firma video bilgi ama bilgi açısından ve satış açısından gözler kayıyor . en kısa yol , bildiğin yoldur .

kolay gelsin sağlıcakla kalın .

 
Tanıtım için teşekkürler.
Cihazın çalışma sisteminde açıklamalarınızda değinmediğiniz bir özelliği sormak isterim.
Cihaz maximum 3 kez devre dışı kalırsa yeniden kurularak sistemi devreye verecek şekilde dizayn edilmiş. 4. kez devre dışı kalırsa yeniden kurulmuyor.
Otomatik yeniden kurulma için iki devre dışı kalma arasında takip edilen bir süre var mı?
Cihaz 3 kez devre dışı kalma sayısını hangi zaman dilimi için tutuyor? Ardışık, çok kısa süreli art arda devre dışı kalma haline göre mi yoksa örneğin bugün 1 kez devre dışı kaldı, 3 gün sonra 2. kez devre dışı kaldı, 10 gün sonra 3. kez devre dışı kaldı.
Böyle bir periyod mu takip ediyor?
4. kez devre dışı kalıp tekrar kendini kurmayan cihazı manuel kurmak devre dışı kalma sayısını sıfırlayıp yeniden mi başlatıyor? Eğer bu şekilde ise önceden kaçıncı kez devre dışı kalıp yeniden kurulduğunu bilmediğimiz cihazı eve gidince tedbiren OFF/ON yapıp periodu sıfırlamak mı gerekir?
Teşekkürler..