Yedek kontaktörlü dalgıç motor kumanda panosu ve flatör için yardım

ground_79

Üye
Katılım
19 Ağu 2012
Mesajlar
32
Puanları
1
Konum
Ceyhan
İşletmemizdeki su kulesini kuyudaki 11 kwlık dalgıç motoru ile doldurmaktayız. Kumanda panosu otomatik çalışıyor. Fakat içindeki Elektrik malzemeleri eskidiğinden ve ilave malzeme atmak istediğimden panoyu komple yenilemeye karar verdim. Kontaktör arızasını çok yaşıyoruz ve motor iki faza kalıyor. Bu durumu önlemek için 1. kontaktör kontak arızası verdiği zaman yedek kontaktör devreye girsin istiyorum. Kulede flatör var ve 2 ucunu kullanıyoruz. Kuyuda seviye rölesi yok ama ileride atma ihtimalim yüksek. İleride diyorum çünkü kuyudan dalgıcı çıkarmak tam bir baş belası. Geçen yıl yanan dalgıcı değiştirirken bunu yaşadım. Ozaman niye elektrotları sallamadın derseniz inanın aklıma bile gelmedi.
Malzemelerim;
Sigortalar ve kaçak akım rölesi
2 adet kontaktör
2 adet gerilim koruma rölesi
1 adet termik röle
1 adet sıvı seviye röle
1 adet zaman rölesi
klemenler v.s.

Panoyu kafama göre yaptım, boşta denedim çalıştı. Ama pompaya bağlayınca 1 nolu kontaktör devreye girip girip çıkıyor, birkaç kez den sonra da kaçak akım atıyor.
Muhtemelen Flatör bağlantısını yanlış yapmış olabilirim diye düşünüyorum. Çünkü eski panonun dışında elle ve otomatik seçeneği olan paket şalter kullanılmış. Eski panoyu inceledim ama hiçbirşey anlamadım, çok karma karışık. Flatörü de pek anladığım sayılmaz. Çünkü su dolduğunda devreyi kestiğini biliyorum ama ya su boşaldığı zaman flatörün o esnada su ile bağlantısı yok. Suyun bittiğini nasıl farkediyor anlayamadım.

Sorum şu;
1- Flatör 3 çıkışlı ama iki ucunu kullanmışız. Kuledeki su bittiği zaman pompa otomatik niye çalışıyor. Flatör bu bilgiyi nasıl veriyor?

2- Yedek kontaktörlü devrenin şemasını verebilirmisiniz?
 
yedek kontaktör koymana gerek yok kontaktörün bir büyüğünü tak motor akımına göre termiği ayarla.
su deposuna ve dalgıç pompaya ayrı ayrı sıvı seviye rölesi ve elektrotlarını bağla
bağlamazsan çok kontaktörde yakarsın motorda.
 
Motorun yanma sebebi iki faza kalmis olması. Eski pano çok küçük bir büyüğü sigmaz. Zaten yeni pano ve malzeme aldim bile. Kuyuya seviye elektrotları atmak da bayağı güç görünüyor. Kuyuda ki pompayi cikarmadan yapabiliyorsak o başka tabi. Yedek kontaktor hem içimi rahatlatır hem de daha güvenli olur diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi flator un suyun bosaldigi bilgisini nasil anladigini öğrenmek istiyorum. Bu konuda da yardimci olursanız sevinirim.
 
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
 
sayın ground-79 yazından anladığım depoda tek şamandıra kulanıldığı tek şamandıranın bir kontağı kontaktör bobin devresine bağlı
bu durumda şamandıra yukarı kalkınca şamandıradaki kontak açılır kontaktör stop eder depodaki su azalınça şamandıra aşağı iner ve kontak temas eder ve kontaktör çalışır.
şayet böyle ise kontaktör sık sık çalışır ve arızalanmasına sebep olur.
su deposunda iki adet şamandıra veya sıvı seviye rolesi elektrotları kulanılmalı birncisi depo üst seviyeye bağlanır ikincisi depo alt seviye bağlanır
derun kuyu motorunada sıvı seviye rolesi ve elektrotları bağlanmalıdır çünkü Elektrik motoru su soğutmalıdır su seviyesi elektrik motorundan aşağı inerse motor yanar.
 
Sayin Ahnur çok teşekkür ederim. Kuyu pompasini cikarmadan seviye elektrotları atabilir miyiz?
Birde şu ikinci kontaktor meselesi var. Taktim kafaya bunu. Panoyu yaptım ama sanirim biraz karisik oldu. İlk kontaktor arizalandigi zaman ikinci kontaktorun devreye gireceği devrenin şema si lazım. Yardimci olursanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,215
Kullanıcılar
452,603
Son üye
MFK12123

Yeni konular

Geri
Üst