YG cihazlarının testleri nasıl yapılır

hiktor

Üye
Katılım
17 Mar 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
53
Herkese merhaba,
Bu işe yeni başlayan biri olarak yardımınızla iyi bir yere geleceğime inanmaktayım.
Öncelikle Trafolarda yapılan Doble testleri için bağlantı şekilleri nasıl olmalı. Eğitimlerde her ne kadar takp etiysem de kaynak olmadığından tam yerine oturmadı.
Mesela Trafoda Doble testi yapıyorken: CH, CHL, CL ölçümleri yaparken YG kablosu (Kalın kablo) ve ölçme kablosu (İnce kablo) trafo üzerinde nerelere bağlanacak. Ayrıca UST, GST ve Guard seçimi neye göre yapılıyor. M2H-MCM veya M4100 gibi test cihazlarında bağlantı şekilleri aynı. Bunları anlayacağım dilde anlatan olursa minnettar olurum. Bu arada bende öğrendiklerimi anlatayım.

Sargı DC Direnç Ölçümü
Bu testte amaç sargıların direnç değerlerinin zaman içerisinde değişip değişmediği kontrol edilir. Ayrıca sargılarda meydana gelen deformasyonlar ve bağlantı uçlarındaki deformasyonlar, buşinglerdeki gevşek bağlantılar, kademe değiştiricilerdeki hatalı temaslar veya temas noktalarındaki yüksek dirençler ve gevşek bağlantılar ölçümlenir. Üçgen sargı bağlantılarda her buşing ile karsında bulunan arasında (AB- BC- CA), yıldız sargı bağlantılarında ise her buşing ile notr arasında (AN- BN- CN) ölçüm yapılır. Her kademede bu testler mutlaka yapılmalıdır.

Yıldız Bağlantıda

YG için tüm kademelerde AN, BN,CN ve AG için standart kademede an, bn, cn ölçümleri yapılır.

Üçgen Bağlantıda

YG için tüm kademelerde AB, BC, CA, AG için standart kademede ab, bc, ca ölçümleri yapılır. Ölçümler sırasında Eğer bir direnç değeri çok yüksek çıkarsa bu değer diğer fazlardaki ölçüm değerleri ile veya terminal çiftleri arasındaki ölçüm değerleriyle kıyaslanır. Aradaki fark % 5 in altındaysa uygun olarak kabul edilir.

Bağlantılar şöyle olmalı.
Test cihazında Kırmızı YG, kablosu Kırmızı ölçme kablosu, Siyah YG kablosu ve siyah ölçme kablosu vardır. Kırmızılar ilk buşinge siyahlar diğer buşange bağlanır. Önemli not. YG kabloları buşingin üst noktalarına ölçme kabloları ise izolatöre yakın kısıma takılacak. Yani YG kabloları en dışarıda kalacak. Pek çok Ohmmetre bu şekilde kullanılır. 1den fazla kanallı ohmmetreler de var fakat onlarda da bu mantıkta bağlantılar yapılır.
Saygılarımla...

Umarım doğru öğrenmişimdir. Yeni bilgiler öğrendikçe buraya ekleyeceğim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,843
Mesajlar
920,927
Kullanıcılar
450,941
Son üye
halfe00

Yeni konular

Geri
Üst