AC daha tehlikelidir üstadım.Tam tersi.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/elektrik-çarpması-hakkında-bir-kaç-soru.136676/#post-883525
AC daha tehlikelidir üstadım.Tam tersi.
ÖZET geçeyim.
Nötr hattı üzerindeki gerilim KAR'dan önce belli seviyede yükselirse...
Bina içinde herhangi bir sebepten dolayı bu gerilimin akımı nötr üzerinden akarsa KAR atar.
Hala anlatamadım ise bakınız yüksek frekans tekniği
Ev sahibinin migren sorunu yazmamışsın bir tek üstad. Zaten ne varsa yazdın maşallah.kaçak akım koruma şalterlerinin istemsiz açması bi çok parametreyle ilişkilendiribilir. bunlar işletme topraklaması, koruma topraklaması, kablaj, alıcılar, KAKŞ tipi ve seçimi, parafudur, çevresel etkenler, vs... topraklama-nötr odaklı bi şeyler yazınca bizim bilmediğimiz bi şeyler mi var diye meraklandım ama öyle bi durum yokmuş. bilgilendirmeleriniz teşekkür ederim.
Cihazlarda kullanılan power supply devreleri. Bu devrelerin önünde kullanılan filtreler veya kapasitif etki gösterebilen muhtelif devreler.kaçak akım koruma şalterlerinin istemsiz açması bi çok parametreyle ilişkilendiribilir. bunlar işletme topraklaması, koruma topraklaması, kablaj, alıcılar, KAKŞ tipi ve seçimi, parafudur, çevresel etkenler, vs... topraklama-nötr odaklı bi şeyler yazınca bizim bilmediğimiz bi şeyler mi var diye meraklandım ama öyle bi durum yokmuş. bilgilendirmeleriniz teşekkür ederim.
Ev sahibinin migren sorunu yazmamışsın bir tek üstad. Zaten ne varsa yazdın maşallah.
SMPS li besleme devreleri çoğunlukla kapasitif yüklerdir.Ancak uzak odalarda prizlerde otomattan sonra çalışırken yani 20 cm.'lik 18-20 watt'lık flüoresanlı ışıldağın SMPS'li akü şarj ve yakma PCB'si ışıldak içinde monteli ve sadece odalarda aküsünün şarjı için bağlıyken KAR atmadı. KAR'ın bu SMPS'li akü şarj devresine yakından bağlandığında aşırı hassasiyeti şimdi aklıma geldiğinden bu özel durumunan bahsettim. Kolay gelsin.
NYA kablo ve endüktif direnç. Sen bizi mahvettin şimdi hocam. Ben bunu düşünmekten sabaha kadar uyuyamamSMPS li besleme devreleri çoğunlukla kapasitif yüklerdir.
Uzak odalara kadar olan kablolar ise endüktif direnç ifade eder.
Bu olay KAR'ın hassasiyeti ile ilgili olmayıp, KAR'ın atabilmesi için akım farkının, kısa mesafe ila uzak mesafe arasındaki empedans farkından dolayı 30mA civarı akım geçmesi ile ilgilidir.
Yani devrede seri bağlı kapasitif ve endüktif direnç bulunmaktadır. Sen KAR'ın yanına bağladığında kablodan kaynaklı endüktif direnci yok etmiş oluyorsun.
NOT:
Akü şarj devren SMPS değil de normal trafolu olsaydı böyle bir sorun olmayacaktı.
Düşünme ÖLÇNYA kablo ve endüktif direnç. Sen bizi mahvettin şimdi hocam. Ben bunu düşünmekten sabaha kadar uyuyamam
Gidip öznur kablonun kataloğuna baktım. Sadece omik direnç referans veriyor malesef.Düşünme ÖLÇ
Elinde (BOBİN) endüktans yani self ölçen bir ölçü aleti olması yeterlidir.
Ancak SMPS lerin çalışma frekanslarını gözardı etmemelisin.
Dolayısı ile 100kHz ler mertebesine kadar frekans bölgesinde 20-30m uzunlukta herhangi bir NYA ve hatta TTR bile kullanabilirsin