Zırt pırt atan KAKR

Sayın ustam bu konuda rapor edilmiş içerik göremedim. Bahsettiğiniz davranışları rapor ederseniz gereğini yapalım

Eğer oturduğunuz binanın temel topraklaması iyiyse, hata anında akan akım yükselir ve empedans düşük olur. Bu gibi durumlarda kaçak akım rölesi sağlıklı açma yapar. Kaçak akım rölesi kullanmayalım demek, özellikle ev tesisatında büyük cahilliktir.
Hatta özellikle Kaçak akım rölesinde iyi markaların tercih edilmesi gerekiyor bana göre.
Çok hassas cihazlar demişsiniz de, evde buzdolabı çamaşır makinesi, rezistansla çalışan hiçbir makine vs yok mu. Bunlar zamanla eskiyip kaçak akım attırabilir. İlla özel bir cihaza gerek yok. Yani her evde olmalı kaçak akım rölesi.

Koruma topraklaması sessiz topraklamadır. Nötr hattı ile birleştirilemez.
Eğer koruma topraklaması herhangi bir yerde nötr ile irtibatlandırılmışsa teknik olarak koruma topraklaması olmaz işletme topraklaması olur.
Bu teknik bir konu olup ülkelerle hiçbir ilgisi yoktur.
Nötr hattı ile irtibatlanan toprak hattından nötr hattındaki dalgalanan akımlar da toprak hattının direnci doğrultusunda toprağa akacaktır. Nötr hatındaki bu dalgalanmaların sebebi bilinemediğine göre, herhangi bir abonenin koruma topraklaması nötr ile birleştirilmiş ve bu hat aynı zamanda kendi çapında iyi bir topraklama sağlıyorsa, bina girişindeki panodaki nötr hattındaki voltaj dalgalanmaları KAR üzerinden bu yolla toprağa akacaktır.
Bu sebeple bazı konutlarda gerek yağmur gereke hava koşulları gerekse binadaki cihazların çalışma koşullarına göre KAR kafasına göre atabilecektir. Çünkü mevcut bina topraklaması zayıf ve de nötr hattını sıfırlayamıyorsa, nötr hattındaki küçük voltaj değişimleri en kısa yol üzerinden yani KAR nötr bağlantısı üzerinden akarak abone içerisindeki nispeten kuvvetli toprak bağlantısından akacak ve KAR'ın istemsiz atmasına sebep olacaktır.
Zaten konu içeriği kafasına göre atan KAR cihazıdır.
Şebeke topraklama çeşitlerinin konu ile uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır. Çünkü aboneyi ilgilendirmemektedir.
Zaten ben de bu amaç uğruna yardımcı olmaya çalışıyorum.
Ancak bazıları hala kıymadan bahsediyor

Valla hocam yazdıklarınızı ilk okuyunca hazmedemedim. Sakın kafayla tekrar dinlene dinlene okuyacağım. Yalnız şunu söyleyebilirim. Kıyma ve mangal kırmızı çizgimizdir.

Valla hocam yazdıklarınızı ilk okuyunca hazmedemedim. Sakın kafayla tekrar dinlene dinlene okuyacağım. Yalnız şunu söyleyebilirim. Kıyma ve mangal kırmızı çizgimizdir.
Önce şunu anlatayım.
İşletme topraklaması denilen şey, nötr hattının toprağa göre sıfır potansiyel olması için tasarlanmıştır.
Ben işletme topraklaması diyince herkesin şebeke dağıtımında kullanılan şirketlerin yaptıkları topraklama olarak algılaması normaldir.
Ancak bir abone bireysel olarak ta işletme topraklaması yapabilmektedir.
Hatta bazı koşullarda son derece gereklidir.

BİR ÖRNEK:
Dağ başında bir alternatör kullanılıyor.
Bir alternatörden sadece iki uç çıkar. Bu uçlardan hangisinin faz hangisinin nötr olduğu teknik olarak belirlemek için tek koşul TN ( terrastiel nötr) yani karasal nötr uygulaması ile belirleyebilirsiniz.
Yani jeneratörden çıkan iki ucun birisi toprağa bağlı değilse her iki uçta da faz yani potansiyel fark var demektir.
İkinci husus.
Dağıtım şirketleri abonelere 2 hat tahsis eder. FAZ ve NÖTR.
(3 fazı şimdilik karıştırmayalım)
Buradaki nötr hattının empedansı ve yük akımı doğrultusunda bu hat üzerinde bir gerilim düşümü olur. Bu gerilim düşümü abonenin gereksinimi doğrultusunca kuvvetli bir topraklama ile sıfırlanabilir. (Toprağa akıtabilir)
Çünkü dağıtım panosundan binaya kadar olan nötr hattının uzunluğundan dolayı EMPEDANSI bilinemez.
Burada kullanılan empedans kavramı sadece 50Hz şebeke frekansına göre değil, abonede kullanılan cihazların beslemelerinde kullanılan cihazların çalışma frekansları ile de ilgilidir.

KAKŞ öncesi nötr-toprak bağlantısının sonuçlarını 1. ısta tv muharebesinde halletmiştik aslında

hocamızın eline sağlık gerçekten doyurucu bi kaynak hazırlamış:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…