Zam

Abone yüksek tüketim yapıyorsa üretim yapıyor istihdam sağlıyor demektir eğer yüksek tüketim yapıyor diye ekstra ödeme çıkarıyorsa bir hükümet kendi vatandaşına zarar veriyor demektir kendi sanayicisine zarar veriyor demektir hükümet eğer destek verecekse üreticiye bu Elektrik olur başka bir şey olur ondan vergi almaz ya da aldığı vergiler den teşvik verir
Benim fabrikam olacak ben burada üretim yapıp eleman çalıştıracağım ülkeme döviz kazandıracağım hükümet de bana diyecek ki sen üretim yapmış eleman çalıştırmışsın döviz kazandırmışsın YEKDEM e destek ver oldu canım peki verdiğim vergiden niye destepği kendi vermiyor?
Böyle bir destek olmaz bunu doğru olduğunu da hiç bir teknik eleman savunamaz biraz akıl biraz mantık
Tank palet fabrikası Sakarya da benim memleketim BMC ye tank palet fabrikası 25 yıllığına hediye edildi yetmedi Karasu denizköy tarafında binlerce metre kare alan içine fabrika kurması için arazi verildi temel atılırken helikopterlerin belki yarısı benim köyümün üstünden geçti ama ne tank palet fabrikasında bir tane tank üretildi nede Karasu da verilen arazide bir fabrika yapıldı hatta BMC nin ortağı Ethem Sancak elindeki hisseleri Torunlar mı Tosunlar mı bir holding e sattı bu hoılding de hem Tank Palet fabrikasındaki yatırımları durdurdu hemde Karasu daki fabrika inşaatından çekildiğini açıkladı temel atıldıktan sonra başka yatırım yapılmamıştı zaten!
Bu fabrika daha önce Obüs toplarını,Gece görüş cihazlarını ve tank paleti imaltı yapan komplike bir fabrikaydı TSK buradaki hizmetleri başka fabrikaya taşıdımı bilmiyorum eğer taşımadıysa Türkiye çok şey kaybetti
 
Son düzenleme:
Osmanlının son dönemlerinde meşhur bir söz var "Kath-ı rical" (Devlet adamlığı yoksunluğu) daha gerçek manada develet olamadık onar yıllık darbelerle bu günlere geldik,gelecek olanlar çok mu iyi olacak al birini vur ötekine.
 
Cüneyt hocam sana desemki sen 1 milyon Tl harca ufak bir ges kur ama üreteceğin elektriğe alım garantisi vermem işime gelirse ürettiğinin bir kısmını alırım işime gelmezse almam fiyatınıda kafama göre takılırım.. Sen olsan yatırımının ne kadar sürede geri döneceğini bilmeden belkide bu işten zarar edebileceğini bile bile bu işe girer misin?
Bu kaynaklara yatırım yapacaklara denildiki siz satralinizi kurun ürettiğiniz elektriğin kWh ı eğer resten ürettiysen şu kadar USD/centten, ges ten ürettiysen şu kadar USD/centten, hidrodan ürettiysen şu kadar USD/centten vs. alacağım. Yatırım yapacaklarda hesabını kitabını yaptı karlı gördü yatırım yaptı. Sonra denildiki yıllık tüketimi 2021 yılı için 7 milyon kWh/yıl in üzerinde olan tüm aboneler siz son kaynak tedarik tarifesi serbest tüketicisisiniz tedarikçilerle ikili anlaşma yapıp elektriği daha ucuza alma imkanınız olduğu gibi tedarikçi seçmezseniz görevli tedarikçiden elektrik alır ancak maliyetiniz yüksek olur, serbestsiniz. Hiç karşılaştırma yapma imkanım olmadı ama yüksek tüketimli olup kendi tedarikçisini seçmiş ve yekdem bedeli dahil fatura ödeyen bir sanayicinin birim kWh ücreti, düşük tüketimli olup herhangi bir tedarikçi ile ikili anlaşma yapmamış ve yekdem bedeli ödemeyen sanayicinin ödediğinden daha az bile olabilir.
Bu mekanizmadan şikayetler ne zaman ayyuka çıktı? Alım garantisi USD/cent üzerinden olduğu için dolar fiyatının artması+ sanayicinin pandemiden dolayı az üretim yapması kaynaklı talep edilen enerjinin azalması ve bu talebin büyük bölmünün yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasından dolayı yekdem birim maliyetlerinin artması sebebiyle sanayiciye aşırı yük bindi. İşte bu gibi sebepler yüzünden 2021 yılının 6.ayından sonra bir düzenlemeye gidildi. Yeni santraller için alım garantileri TL ye dönüştürüldü ve alım fiyatlarıda düşürüldü. 2022 yılı için yüksek tüketimli abone limiti 7 milyon kWh/yıl dan 3 milyon kWh/ yıla düşürülerek sisteme daha fazla abone dahil edilmiş oldu.
Birde bu tür yatırımların da istihdama katkısı yok mu? Şimdi ben teknik bir insan olarak ülkemi enerji üretiminde dışa bağımlılıktan nispeten kurtalabilecek olan bu tür yatırımları neden savunmayayım ki? Size göre akılsız ve mantıksızım. Neyse herkesin aklı da mantığı da kendine yeter.
 
Son düzenleme:
Size cevap değil. Konu zam ve her görüş iktidarla ilişkilendiriliyor. Birde gereksiz bir gerginliğiniz var . Sohbet ediyoruz kimse kimseyi aşşağılamıyor dalga geçmiyor . Sakin olunuz efendim . Relaks
 
Son düzenleme:
Size cevap değil konu zam ve her görüş iktidarla ilişkilendiriliyor.
Bunlar keşke sizin gibi iyi niyetli olsa diyip video paylaşınca bak sende onlardansın ama onlar senin gibi iyi niyetli değil anlamını çıkarttım da. Yanlış anladıysam kusura bakma.
Birde gereksiz bir gerginliğiniz var . Sohbet ediyoruz kimse kimseyi aşşağılamıyor dalga geçmiyor . Sakin olunuz efendim . Relaks
Size verilen cevap biraz akıl biraz mantık diye bitince insan ister istemez sinirleniyor. Belki karşılıklı yüz yüze sohbet sırasında konuşmanın akışı içerisinde dikkate bile almayacağınız kelimeler yazılara dökülünce farklı algılanmaya müsait oluyor.
 
Son düzenleme:
Bunu kim yaparsa yapsın böyle bir SAÇMALIK yok hükümet elbetteki yenilebilir enerji üreticilerine destek verecek bunda sıkıntı yok ama bu desteği üretim yapan sanayiciden alıp vermek devletin üstündeki görevi abonelerin üstüne yıkmaktır.
Yenilebilir enerji santralleri nesıl bir istihdam sağlıyor?En fazla 4-5 tane bakım teknisyeni peki bir döküm fabrikası yada çok elektrik harcayan plastik enjeksiyon fabrikaları kaç istihdam sağlıyor her makine için 3 operatör meydancı kaliteci nakliyeci değince her mkine başına en az 5-6 kişi hangisi istihdamı arttırıyor?Yenilebilir enerji santarli mi yoksa orada üretilen elektriği kullanan döküm,enjeksiyon faabrikaları mı?Bizim en büyük sorunlarımızdan biri işsizlik değil mi?Seyrettiğim video da 400-500 bin tl YEKDEM parası ödeyen tesisler var bu para size küçük gelebilir ama küçük bir mebla değil bunu 12 ay açarparsak 6 milyon tl yapıyor bu para küçük bir fabrika parası demek!
Ben 250 bin tl sermaye bulsaydım 2020 yılında 8 kişinin çalışacağı bir atölye açacaktım 250 bin tl ye 8 kişi ve ortalama aylıkları 2020 yılında 4500 tl olacaktı yılda bir fabrikadan hükümet YEKTEM için 400-500 bin tl faturasına ek yük getiriyorsa kimse bu ülke de yatırım beklemesin nasıl ki TRT payı saçmalık sa nasıl ki elektrik ve akaryakıt gibi mecburi ürünlerden ötv gibi lüks ürünler için çıkarılan vergiyi almak saçmalıksa fazla tüketim yapan dan YEKTEM ücreti almak saçmalıktır!
 
Yazdıklarımı anlayarak okuduğunuzdan şüpheliyim. Ben diyorum ki abone tedarikçi ile pazarlığını yapmış anlaşmışsa yekdem ödediği halde yekdem ödemeyene göre birim kWh başına daha az bile ödeyebilir siz hala saçmalık diyorsunuz. Bu arada bu durum avrupa ülkelerinde de benzer şekilde işliyor hatta onlar sadece sanayiciden değil meskenlerden de alıyor. Sanırım Moldovada bizim gibi uyguluyor. Onlarda SAÇMALIYOR. Benim tedarikçi ile anlaşmam var ve şuanda kWh başına 70 küsür kuruş ödüyorum siz bu fiyatlara evinizde kullandığınız elektriği bile alamıyorsunuz. Defalarca yazdım biraz araştırın diye ama boşuna yazdığımın farkediyorum artık size cevap vermeyeceğim.İyi geceler.
 
Son düzenleme:
Zam olaylarında ve fiyatların dengesiziği bence dünya piyasaları fiyatlarına dengelemektir. En büyük ithalat kalemimiz enerji, petrol, doğalgaz vesair. Diğer metal ve dünya piyasalarıyla paralel fiyatları belirlenen metaller de cabası. Fakat nedense maaşları dengelemek için öyle bir çaba hiç bir siyasetçide görülmüyor!

50+1 'de olsa demokrasinin gereği ve millet iradesi ne ise, iyi veya kötü onu kabul etmek gerekiyor. İktidardakiler bu işi beceremedikleri halde cezalandırılmak için mi her seçimde tercih ediliyorlar? Ya da muhalefet bu işin sihirli anahtarını millete sunduğu halde mi inadına millet onlara güvenmiyor, yeterli tercihi göstermiyor? Belki de iktidar muhalefetle yer değiştirse, onlar da 20 senede aynı noktaya gelecek ve tarih tekerrür ederek ömrü yetenler aynı şeyleri konuşuyor olacaklar. Üstelik dünyada bu kadar sevenimiz varken? Bu işin biraz gerisine gidince, genelkurmayımızı teslim ettiğimiz Almanlar bile 1.dünya savaşında boğazı geçerek bizim bayrağımızla Rusyayı bombalamadı mı? Bugün karşılıklı müttefiklik kurmaya çalıştığımız batının muessir medeniyet temsilcisi (!) ülkeler ülkemizi parselleyip paylaşmadılar mı? Daha dün müttefik olduğumuz, aynı paktta olduğumuz halde, karşımıza terör örgütleri ile namert bir savaş, yıpratma, çökertme, parçalayıp teslim alma politikası ile karşımıza çıkmadılar mı? Birinci dünya savaşında ülkemizi bugünkü sınırlara çekilmeye zorlayan ve bölüşenler aynı ülkeler değil mi? Büyük resme biraz daha uzaktan bakmak lazım. Olay sadece soğan, patates olayı değil!

Anlamakta zorlandığım şey, nedense hiç bir siyaseti bir diğerine destek olmaz, her biri sorunu sadece kendisi çözebileceğini haykırır. Eğer ülke için, halk için bir projen, bir çözümün varsa ilan et görevde olanlar gerçekleştirsin. Ama olmaz! Sadece ben yaparım ve bu bir sır. Bu zihniyet demek ki halk için değil, maalesef kendi menfaatine çalışmak olarak anlaşılmaktadır.
 
Yani tanklar için palet imal etmesi gereken bir fabrika. Türkiye'de bildik anlamda Tank üretecek bir tesis yok ve olmadı
Fırtına obüsleri nerede üretiliyor? Onlar da motorize araçlar değil mi? Tank ile arasında çok bir fark görünmüyor? Kelime oyununa gerek yok ayrıca. "Tank Paleti" yazması, tank üretemez anlamına mı gelir? Zamanında bu adla ve o amaç için kurulmuş ve daha sonra isim değiştirmeden başka ürün üretmek için evrilmiş olabilir. Adı Ahmet A.Ş. de olabilirdi. İsimle ne alaka?
 
güzel kardeşim; askerlikle, silahlarla aran ne kadar iyi bilmiyorum. obüs havan topunun seyyar gezen biraz daha uzağa işeyen amca oğludur. şimdi tank dediğin zaman, bunun tareti var, paleti var, gövdesi var, var da varın ötesi motoru var. hani sen hepsini yaptın; motoru yoksa bir işe yaramaz, helikopterin hepsini yaptın, motoru yok işe yaramaz. XXX firmanın motorunu kopyalayıp ta yaptın işe yaramaz. 7,62 mm fişek üretirsin kimse sana bir şey demez. ama 7,62 mm fişek atan tüfek üretirsen fark senin ürettiğin tüfeğin farklı olmasıdır. AK47 de 7,62 G3 te 7,62 MG3 te 7,62 yeni teknolojiden uzak kaldım, artık 22 kalibre (5,5 mm) kullanıyorlar. (M16 gibi) bu arada tank için komuta kontrol ve haberleşme gibi sistemleri saymıyorum. arıt güç dengesi değişti. ya siha uzaktan kumandalı araçlar (orta-kısa menzil) yada F 35 gibi general düzeyinde 3. nesil savaş uçakları. yani sen tankının her bir b*kunu yaparsın ama, motorun yoksa sıfırsın. helikopteri yaparsın ama motoru yoksa sıfırsın. siha -iha yaparsın ama pervanesini ithal ediyorsan sıfırsın. aradaki fark budur. sen her şeyi hisselere bölüp satabilirsin. hatta benim işe yaramaz alkolik beynimi bile. satmak sorun değil. önemli olan yönetmek. ver parayı aklımın çalışan kısmının % 49'u sana satayım. sorun değil, ama irade güç karar verme mekanizması bende kalıyor. ücretini ödediğin sürece sana hizmet eder ama % 51 beni her zaman korur. yine benim çenemi düşürdünüz...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…