Memuriyetle İlgili Bir Soru

cnryvz7

Üye
Katılım
23 Mar 2011
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
34
İyi günler. Ben elektrik-elektronik müh. 3sınıf öğrencisiyim. Elektrik bölümünü seçmeyi düşünüyorum.
Üni. bitince ilk 3-4 sene kamuda çalışmak istiyorum.
Sorum şu?
-Bu senenin sonunda kpss ye girsem ve üniversite son sınıfta herhangi bir görevde memur olarak çalışmaya başlasam, üni.den mezun olduktan sonra görev değişikliği yapabiliyormuyum? yoksa tekrar kpss ye girip elektrik müh.liği için gerekli puanı almammı gerekiyor?
 
Sevgili arkadaşım, dediğin gibi kpss ye girip lise mezunu olarak çalışabilirsin. Üniversite bitince ünvan değişiklik sınavıyla aynı kurumda mühendis olarak çalışabilirsin. Tabii kurumunu sevmezsen, kpss ye tekrar girip mühendislik ünvanını alırsın.

İlk 3-4 sene kamu düşündüğüne göre, sanırım sonra özel sektöre geçmek istiyorsun. O zaman sececeğin kurum önemli olur. Şöyle örneklersek, Kültür Bakanlığında çalışan bir elektrik mühendisine özel sektörden transfer teklifi gelme şansı düşüktür. Ama dsi, eüaş, teiaş gibi yerlerde elektrik mühendisine teklif gelme ihtimali yüksektir. Burda tabii senin o zamanki tercihin önemli olmaktadır.

Devlette çalışmak hayatını düzene sokar ve işin dışında ilgilenebileceğin alanları bulmana faydası olur. 4 yıl sonra devlet içinde iyi bir kurumdaysan , özel sektöre geçeceğini düşünmüyorum. Çünkü devlet içinde yükselme durumun vardır. Yüksek ücerete özel sektöre transfer olma durumuda özellikle yeni kurulan santrallarde işi bilen adam eksikliği, yeni oluşan elektrik piyasası sistemine vakıf olan eleman eksikliğini gidermek için oluşur. Benim ve bir çok arkadaşımın yaptığının tersini yapmakta akıllıca olabilir, yani başta özel yerine devleti seçmen ( ki yeni mezun mühendis ücretleri özel sektörün üstündedir, üstelik kitte çalışırsan 3 bin üzeri ücret varken mesala 4 bin liraya özele geçmezsin yada haftanın 5 günü çalışırken haftanın 6 veya 7 günü çalışan şirketide seçmezsin, böyle bir lüksünde vardır ama özelde çalışan arkadaşın 4 bin liralık işe balıklama atlar, çalışma gününe sosyal haklara bakmadan) mantıklı bir yaklaşımdır. Sonuçta bir kaç yıl çalıştıktan sonra kararını verirsin.
 
Son düzenleme:
bende öyle düşünüyordum aslında 3-4 sene kamuda çalışıp sonra özele geçmeyi.Peki mezunken kpss ye girsem ve elektrik elektronik mühendisi olarak atanmak istesem kaç puan almam gerekir?Mezun olmadan girince çok daha düşük puanla memur olarak başlayabilirim herhalde?Ben bide kamudaki elektrik elektronik mühendislerinin maaşını merak ediyorum.2.500 le falan başlanıyor sanırsam. 5-10 sene sonra ne kadar olur?
 
merhaba bende elektrik mühendisliği okuyorum.yanlız şöle söyleyim mezun olur olmaz direk kamuda çalışma bence.2 yıl gibi bir süre özel de çalışıp işi öğrenmeye bak derim size.şahsen bende öle yapmayı düşünüyorum da.

kamuda çalışıp özele geçmek zor olmaz mı sizce çünkü kamuda ne yapacağın bellidir ve kendini geliştirip piyasaya ayak uyduramazsın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
özelde 1 2 sene çalıştıktan sonra kamuya girmek zor olur ama çünkü istediğin bi şehire atanmak için 90 puan üstü alman gerekir.Ben mezun olmadan kpss ye girmeyi düşünüyorum, mezun olduktan sonrada ünvan değişikliği yapmayı planlıyorum.Hem şöyle bişe var özel sektörde ilk girince 1500 tl civarı veriyorlar ama kamuda direk 2500 le başlıyosun.kamuda 3 4 sene çalıştıktan sonra özelede geçmeyebilirim aslında çünkü kamuda tatilin var en azından iş güvenliğin var.ama kendimide geliştirmek istiyorum bi yandan sürekli aynı işi yapmak istemiyorum.
 
kamuda sürekli aynı işi yaparsın diye biliyorum ben.e haliyle kendini geliştirmen pekde mümkün olmaz.bide kpss lise\önlisansa mı girmek istiyorsun onun içinde gene 90 puan lazım çünkü düz lise türünde gireceksin.bide hem okul hem iş nasıl yapabileceksin malum mühendislik dersleri zor.
 
bende öyle düşünüyordum aslında 3-4 sene kamuda çalışıp sonra özele geçmeyi.Peki mezunken kpss ye girsem ve elektrik elektronik mühendisi olarak atanmak istesem kaç puan almam gerekir?Mezun olmadan girince çok daha düşük puanla memur olarak başlayabilirim herhalde?Ben bide kamudaki elektrik elektronik mühendislerinin maaşını merak ediyorum.2.500 le falan başlanıyor sanırsam. 5-10 sene sonra ne kadar olur?

90 puan civarıdır. Bazı seneler alım fazla olur bazı seneler az. Lise mezunların durumunu bilmiyorum ama kpss ye yoğun ilgi olduğunu düşünüyorum. Sonuçta mühendilik okuyan birisi diğer lise mezunlarından daha avantajlı olur kanatindeyim. Kamuda mühendis maaşları branşa göre değişiklik göstermez. Atandığında kurumda gıda mühendisi varsa oda seninle aynı maaşı alır. Kuruma göre maaş farkları vardır. Genellikle 657 li mühendisler 2.300 tl, kit lerde 2.700-2.800 tl (dil tazminatı hariç) ücret alır. 2012 ocakta bunlara 100-150 tl daha koyabilirsin. Bu forumda mesleki tartışma alanındaki konulara bakarsan detaylı olarak bunlar verilmiştir. 5-10 sene sonra eğer mühendis ünvanında yükselmezsen. O zaman yeni giren mühendisle aranda sadece 60-70 tl gibi (şu anki duruma göre) fark olur sadece.

Özelde 1.500 tl eğer şantiye şartlarını kabul edersen yeni mezuna verilen ücrettir. Şehir içi şantiyelerde 3 bin lira üzeride mühendisde pek çalıştırmazlar. Şantiye işi dışında yeni mezun mühendislere 700-1.500 tl arasında çeşitli ücretler verilmektedir. Kamudaki ücretleri yakalamanız minumum iki-üç yılı alır, yakaladıktan sonrada çok büyük maaş farkları olmayacaktır ki. 35 yaşında bir arkadaşım şu an aldığı ücret bu forumda o şirketin yeni mezuna verdiğini iddia ettiği ücretti yani 3.500 tl. Devlettekiler 3 alırken özeldekiler 5-6 almıyor. Eğer alsalardı mühendislik puanları bu kadar düşmez, kpss ye katılan mühendis sayısı rekora ulaşmazdı. Bide tek karşılaştırma ücrette olmamalıdır.

Ben 7 sene özel sektörden çalıştıktan sonra kamuya geçen biriyim, profilimdeki mesajları okursanız niye kamuya geçtiğimi anlarsınız.
Bakın kamudan özele nasıl geçilir diye aklınıza soru geliyor. Ki bu düşünce kamudaki mühendisin masa başında boş boş durduğu sadece imza ve evrak işi yaptığı bir vezne memuru gibi düşünüldüğünden gelir. Bu yanılgı meslek alanında tercih yapan insanları yanlış yöneltmeye ve senelerini boşa harcamaya sebep vermektedir. Kamudan özele geçme derken dikkat edin "transfer " kelimesini kullandım. Hatta yukarda hangi konularda özelin transfer istediğini anlattım. Kamuda çalışan mühendis iş ilanlarına bakıp kapı kapı firma aramaz. İkili ilişkileriyle ona teklif gelir. Şartları cazipse o şirkete gider. Elinde maaşı garanti , sosyak hakları tam olan bir kişi ile, sıradan iş arayan mühendis arasında farkları söylemeye gerek yok. Özel sektörde kamudan gelen adamı normal piyasadaki mühendis gibi çalıştırmayı düşünmez, zaten piyasada bolca var. Üstelik kamuya erken yaşta girerseniz üst kurul yani A grubu kariyerli meslek grublarına girme şansınızda vardır. Özelde bir kaç sene oyalanıp kamuya giren kişi bu fırsatı kaçırdığını bilemez, çünkü A gruplarında yaş sınırı vardır. Yani yaptığınız her tercihin bir getirisi ve götürüsü vardır. Konuyu açan arkadaşım fikrini akıllıca buluyorum. İnşallah planını başarır ilerde kendi düşüncelerine göre çalışma hayatını şekillendirebilir.
 
Son düzenleme:
Vay milet akıllı hocam; özelde sürünmeden parayı götürmek yok, önce ben kamuya girecem, büyüklere yol verin:D
 
murat abi çok sağol baya bilgilendim. kamuda çalışmayı düşünüyodum zaten mezun olunca şimdi daha da eminim. girdikten sonra ortama göre özelede geçebilirim ama kamuda kalırım diye düşünüyorum artık :)
 
Murat hocam uyandırma milleti, rakip çıkartma başımıza ;) Bende öğrenciyken durumu farkettim, ilk düşündüğüm kamu personeli olmak kendini sınırlandırmak, belli bir ücrete ömür boyu çalışmak bana göre değil derdim. Ama kazın ayağı öyle olmadığını 2008 krizi bana gösterdi. Özelde çalışan kişilerin hayatına baktım, hep bir sıkıntı var, hep bir çalışma var. Yorgunluk bıtkınlık yüzlerinden okunuyor. Maaşlı çalışanların ücretleride hiç aklımda olan rakamlar değil, patron olanlarda koşturmadan hayatı es geçer olmuşlar. Sonra hep hallerinden şikayet eden kamu personeli baktım. Öğretmeni, doktoru, polisi, mühendisi... 2008 krizi hiç onlara uğramadı. Hemde ücretleri tahmin ettiğimden daha fazla üstelik başka imkanlara sahip olduklarını farkettim. Tatili, sosyal haklarına baktım, özeldekilerin çok üstünde. Kıyaslamak bile yetersiz. Evleri var, arabaları var, çocuklarını okutuyorlar , tatillere gidiyorlar. Özeldekiler sorduğumda tatile nereye gidiyorsunuz diye en iyisi iki senede 1 hafta bir yere gitmiş.Sonra mezun oldum çalışmaya başladım, tam olarak tahmin ettiğim özel sektörün kucağında buldum. Cumartesi çalış, resmi tatilde çalış, bayramda çalış. Ne anladım bu işten. Bende artık kesinlikle kamuyu düşünüyorum. Bir ömür maaşım yattı yatmadı, sigortam ödendi ödenmedi, ya işten çıkarılsam diye bir yaşam istemiyorum. Mühendis kendini kamuda geliştiremez diyenlerede gülüyorum. Ha özelde geliştirenlerin durumuda ortada. Ben kaliteli ve kendime zaman ayırabildiğim bir yaşam istiyorum, bunuda kamu sağlıyor. Bazılarıda özelde çalış piyasayı gör, sonra kendi işini kur diyorda. Zaten nerdeyse bütün meslektaşlarım aynı fikirde. Ömrümün en güzel yıllarını bir hiç uğruna heba etmek istemiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,241
Mesajlar
934,723
Kullanıcılar
453,459
Son üye
swellwell

Yeni konular

Geri
Üst