Kaçak akımda giren yada çıkan notrün kopması

Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
12
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba,
bu aralar sıkça başımıza gelen ve bize sorulan bir konumuz var.Bildiğimiz kaçak akım koruma anahtarlarında (elektromekanik modeller için soruyorum) giren notr hattı tedaş dan gelen kaçak akıma gelmeden koparsa kaçak akım çalışırmı yani tesisatta oluşacak bir kaçakta kendini açarmı.
yine tam tersi olursa kaçak akımın çıkışındaki notr örnek veriyorum 2 metre sonra herhangi bir yerde koptu ozaman kaçak akım nasıl davranır hemen kendini açarmı yada herhangi bir kaçaktamı açar yada devre dışı kalıp çalışmazmı.
eğer çalışması etkilenmez ise kaçak akımın mantığı gereği giren akımlar ile çıkan akımların vektörel toplamı sıfır olması gerekli ise çıkan akımıda notr üzerinden tespit ediyorsa , kopuk notr hattı üzerinden nasıl tespit edilecek.
fikirlerinizi bekliyorum.
Herkese kolay gelsin,
 
Yanlış anlaşılmasın bildiğimden değil sadece tahmin yapıyorum. Evin içinde nötr hattında kopukluk olursa kakr nin çalışmasında bir fark olmaz kopukluk yüzünden açmaz eğer kaçak akım oluşursa açar diye düşünüyorum. Evin dışında kopukluk olması durumunda ise kopukluğun yeri önemli olabilir kopukluk hemen kakr nin girişinde ise yukarıda anlattığım geçerli ama nötr hattı diğer dairelerinki ile birleştikten sonra örneğin bina girişinde koparsa farklı durumlar oluşabilir.
Bilen arkadaş varsa yorumlarını bekleriz söylediğim gibi sadece mantık yürüttüm.
 
bu konu ana pano dışındaki nötr hattının kopması konusunda işlenmişti . oraya doğru yönlenirseniz istediğiniz cevabı bulacağınızdan eminim
 
bende bakacam
 
Kaçak akım rölesinin faz-nötr girişli olması(mono-faze) ve 3 faz-nötr girişli olması(tri-faze) durumlarının ayrı ayrı irdelenmesi gerekir.
1.Önerme: Kopan Nötür hattının toprağa temas etmemesi
1.Durum(Mono-faze giriş ve çıkış):
1.Koşul:Giriş hattı nötürünün diğer fazların ortak nötürü olmaması durumu: Nötür hattı kaçak akım rölesine girmeden önce koparsa alıcılara nötür hattı ulaşmadığından dolayı devreden(faz ve nötürden) akım akmaz. Aynı şekilde nötür hattı kaçak akım rölesinden sonra koparsa da devreden akım akmaz. Bu durumda mono-faze giriş ve çıkışlı bir tesisatta; girişten önceki nötür hattının temassız kopması durumunda kaçak akım çalışmaz.
2.Koşul: Giriş hatı nötürünün diğer fazların ortak nötürü olması durumu: Bu durumda girişte nötür koparsa ve devrede cihazlar varsa farklı fazdaki 2 alıcı faz-faz gerilimine maruz kalacağından(nötür hattı faz hattına dönüşeceğinden) cihazlar zarar görür(yanar) ancak kaçak akım rölesi atmaz.
2.Durum(Tri-faze giriş ve çıkış):
Tri-faze kaçak akım rölesinin girişinde nötür koparsa yukarıdakı 2. koşul oluşur. Yine cihazlar zarar görür. Kaçak akım rölesinden geçen toplam akım sıfır olduğundan kaçak akım rölesi yine çalışmaz. Çıkışında kopması durumunda da yine kaçak akım çalışmaz.
2.Önerme: Kopan nötür hattının alıcı tarafında toprağa temas etmesi
1.Durum(Mono-faze giriş ve çıkış):
1.Koşul:Giriş hattı nötürünün diğer fazların ortak nötürü olmaması durumu: Nötür hattı kaçak akım rölesine girmeden önce koparsa ve nötür hattının alıcı tarafına bakan kısmı toprağa temas ederse alıcılarda faz-toprak gerilimi oluşur. Kaçak akım rölesine giren ve çıkan akımlar eşit olduğundan atmaz. Ancak nötür hattı kaçak akım rölesinden sonra koparsa ve alıcı kısmında toprağa değerse fazdan akım akar ancak nötürden akmaz ve kaçak akım rölesi çalışır.
2.Koşul: Giriş hatı nötürünün diğer fazların ortak nötürü olması durumu: Nötür hattı kaçak akım rölesine girmeden önce koparsa kopan hattın toprağa geçiş direncinin değeri belirleyicidir. Toprağa temas son derece iyiyse her fazdaki cihaz faz-toprak gerilimine maruz kalır.(Cihazlar zarar görmez diye tahmin ediyorum). Kaçak akım çalışmaz. Kaçak akımdan sonra nötür koparsa kaçak akım çalışır.
2.Durum(Tri-faze giriş ve çıkış):
Tri-faze kaçak akım rölesinin girişinde nötür koparsa yukarıdaki 2.önermenin 2. koşulu oluşur. Kaçak akım rölesinden geçen toplam akım sıfır olduğundan kaçak akım rölesi yine çalışmaz. Çıkışında kopması durumunda ise kaçak akım çalışır. Toprağa geçiş direnci yine belirleyicidir.
Hatalı bir durum varsa düzeltilmesi dileğiyle..
İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,280
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst