PLC-RTU

drajl

Üye
Katılım
14 May 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, bu konuda biraz araştırma yatım fakat tam anlayamadığım bu konuyu sizlerle de paylaşmak istedim.

PLC ve RTU arasındaki fark nedir?
 
RTU bir haberleşme sistemi kısaltmasıdır. linkte bundan bahsetmiş. plc ile kıyaslayamazsın. bir benzetme yapacak olursak plc yi bir bilgisayarın kasası, rtu' yu da bu bilgisayarın ethernet portu gibi düşünebilirsin. tabi birçok protokol mevcut. örneğin modbus-rtu desteği olabilir. özelliklerinde modbus-rtu yazan bir plc'yi aynı özelliği destekleyen birçok cihazla basit bir kablolama ile uzun mesafelerde iletişime geçirebilirsin (sıcaklık ölçer, hız kontrol, loadcell üniteleri, operatör paneli gibi)
 
yani bu RTU dediğimiz cihazları programlayamayız PLC gibi?

peki madem PLC ve RTUları karşılaştıramıyorum diyorsunuz neden verdiğim linkte karşılaştırma var?

RTUs differ from Programmable Logic Controllers (PLCs) in that RTUs are more suitable for wide geographical telemetry, often using wireless communications, while PLCs are more suitable for local area control (plants, production lines, etc.) where the system utilizes physical media for control. The IEC 61131 programming tool is more popular for use with PLCs, while RTUs often use proprietary programming tools....
 
hocan metni türkçeye çevirebilirmisin o zaman daha net yorumlayabiliz
 
PLC ile RTU arasında dağlar kadar fark vardır.

PLC'ler bir süreci tamamlamak üzere tasarlanmış mikroişlemci tabanlı kontrolörlerdir.Bu sebeple bir sonraki I/O kontrolü içerisindeki program bir döngü yaptıktan sonra olacaktır.Bu da belirli bir sürede olur.Bir sonraki I/O kontrolüne kadar oluşan sinyal değişimleri bu sebeple PLC tarafından algılanamaz.

RTU'lar ise parametri bazlı tasarlanmışlardır.Bu sebeple tüm sinyalleri doğru zamanda algılayarak zaman bilgisiyle beraber kronolojik olarak kaydederler.Sinyal kaybına sebep olmazlar.Örnek olarak bir fabrikadakı elektrik kesintisinin PLC tarafından geç algılanması yedek güç kaynaklarının geç devreye girmesine, dolayısıyla da o fabrika için büyük bir kayıba sebep olabilir.Bu gibi hassas kontrol gerektiren yerlerde PLC yerine RTU kullanılır.

PLC'lerin de anlık olarak sinyal yakalamak için geliştirilmiş modülleri vardır fakat bunlar çok maliyetlidir.

Ayrıca elektrik santrallerinde scada sistemleri için RTU kullanılır.Çünkü RTU'ların minimum indüksiyon koruması 2 kV'dur.RTU'lar girişlerine gelen sinyalleri belli bir süre ölçümleyerek indüksiyon olup olmadığını algılarlar.Böylece daha doğru sinyal algılaması sağlanır.

PLC'ler ise bu konuda zayıftır.Bu sebeple elektrik scada sistemlerinde kullanılmaz.

Bunun yanı sıra RTU'lar
-ön panelli RTU ise , ön paneline bulunan ekran ve bir kaç tuşla konfigüre edilebilir.
-diğer RTU'lar ise RTU View gibi programlarla veya RTU firmasının kendi sağladığı yazılımlarla kontrol edilebilir.Bunun dışında programlanması için C ve C++ programlama dillerinden faydalanılır.

PLC ve RTU'lar, Kontrol Merkezi'yle (MTU) haberleşmek için MODBUS RTU protokolü kullanırlar.
 
Son düzenleme:
Son ana kadar çok iyi gidiyordu da
"PLC ve RTU'lar, Kontrol Merkezi'yle (MTU) haberleşmek için MODBUS RTU protokolü kullanırlar. " işi batırdı.

SCADA sisteminde merkez ile uzak istasyonlar MODBUS ile haberleşiyorsa o SCADA sistemini direk çöpe atabilirsin.
 
Arkadaşlar PLC ile RTU arasındaki en önemli farklılık plc üzerine bağlanmış olan I/0 kartları gibi çevre birimleriyle döngüsel olarak haberleşir. Buda bir çevre birimini sorguladıktan sonra döngü tamamlanıncaya kadar o çevre biriminde meydana gelmiş olan değişiklikleri döngü süresi kadar sonra görebilir bu süre aslında çevre birimleri ve kullanılan plc ile bağlantılı olarak 1 saniyenin altında yada biraz daha uzun bir süredir. RTU lar ise tüm çevre birimleri ve I/0 kartlarıyla online pozisyonunda durur böylece çevrebirimlerinde meydana gelebilecek değişimleri anında algılayarak zaman etiketiyle kaydeder Ancak mili saniyelerin önem arzettiği enerji scadası gibi konularda bu zaman uzun bir süre olduğu için enerji sacdalarında mutlaka RTU kullanılır. RTU lar meydana gelen sinyali meydana geldiği zaman etiketiyle kaydeder aynı zamanda tıpkı bir plc gibi üzerinde bulunan proğram doğrultusunda bu sinyale karşılık gelen eylemi yada eylemler dizisini yerine getirebilir. RTU lar çevre birimleriyle genellikle ICE 103 - 101 - 104 protokolleriyle haberleşir. Uzak birimle yani server'le ADSL DSL RF uydu bağlantısı gibi teknolojinin sağladığı tüm haberleşme kanallarından istenileni kullanabilir. Daha geniş bilgi isteyen arkadaşlar mesaj atabilir.
 
Evet RTU nun kurulduğu kontrol merkezi eger istasyon içindeyse ancak modbus tercih edilebilir. Fakat uzak istasyonlarda mutlaka alternatif linkler tercih edilmelidir. DSL, fiber vs
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Geri
Üst