Elektrik Çarpılmalarında AKIM mı / GERİLİM mi öldürür..?

digitalist

Üye
Katılım
27 Ağu 2006
Mesajlar
290
Puanları
16
Yaş
62
Arkadaşlar soru başlıkta zaten, Hasarı veren (yüksek) akım mıdır, (yüksek) gerilim midir..? Öyle Akımdır... ya da Gerilimdir... diye tek kelimelik atmasyon yapmayın, Akımsa neden akım, gerilimse neden gerilim, ayrıntılı yazarsanız memnun olurum.;)
 
Çok kelimelik atmasyon yapalım, gerilim+akım. En basit haliyle 60 V üstü gerilim insanı çarpabilir, bu gerilimde düşük denebilecek akımlarda öldürücü olabilir, fakat genelde 60 V gibi bir değeri bulamayız onun yerine 220 V (rms) vardır, 220 V ta 0.1 A sizi dünyadan yolcu edebilir maruz kalındığı sğreye bağlı olarak, ama 30 000 V ta 0.1 mA de sizi anında yolcu edebilir, yani durum tek kelimelik değil üç kelimelik bir cevapla atmasyona müsait gerilim+akım+süre. Dolayısıyla mesele enerji ve güç olmuş oluyor gerilim*akım kabaca güç, gerilim*akım*zaman= enerji, herhangibir enerjide olduğu gibi örneğin ısı enerjisi bu enerjiyi vucuda nufuz etme hızı yani güç çok yüksek ise vucuda zarar verir, fakat gördüğümüz gibi elektrikte gücü ortaya çıkaran ısı gibi tek bileşenli değil akım ve gerilim olarak iki bileşenli buradada yukarıdaki 60 V anlatımı devreye giriyor, gerilim 60 V tan yukarı ise risk var demektir. Aslında konu iş-güç-enerji ve elektrik nedir elektron hareketi nedir, akım gerilim nedir elektrik gücü - enerjisi nedir sorularının cevabı biliniyorsa kendini büyük ölçüde cevaplıyor. Konuya atmasyon cevap yazmayın uyarınız hiç yakışmamış, ben niyetinizi anlayamadım bizim bilgimizimi sınamaya çalışmak niyetindesiniz yoksa birşeyler öğrenebilmek mi?
 
Konuya atmasyon cevap yazmayın uyarınız hiç yakışmamış, ben niyetinizi anlayamadım bizim bilgimizimi sınamaya çalışmak niyetindesiniz yoksa birşeyler öğrenebilmek mi?

Karaapak; öncelikle konuya yaklaşımın, verdiğin yanıt için teşekkür ederim, (* ile +rep teşekkür işini hallettim), Her şey iyi de benim atmasyon yanıt istemememdeki amacım burada her önüne geleninin 1 (bir) kelime yazıp açıklama yapmadan forum kirliliği yaratmasından, konuya ilgisi olup ta okuyanların yanlış bilgilenmelerini önlemek amacıyla yazdım. Estağfurullah kimsenin bilgisini sınamaya ne hakkım var ne de ihtiyacım var. Amacım da bir şeyler öğrenmek değil öğretmek.
 
Eyvallah, biliyorsunuz Türkçe zengin bir dil ufacık birşey yazıp birçok anlam yükleyebiliyoruz, belkide bizim sanatçılığımızdandır birazda, bu yüzden amacınızı sorma ihtiyacı hissettim, yanlış anlamadığınıza sevindim, umarım cevabım doğrudur, yinede konuyu sayın Binbaşı nickli üyemiz görürse bu konulardaki bilgisi kesin ve aydınlatıcı olduğundan net cevabı verecektir. Sizde zaten başka bir konuda cevabı vermişsiniz elinize sağlık. Aslında atmasyon kısmıda çoktan seçmeli bir test hazırlayarak halledilebilirmiş sanırım konuya anket eklenebiliyor, akım-gerilim-kerikisi-hiçbir vs. şeklinde anketlenebilir neyse artık bakalım daha ne cevaplar gelecek.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar soru başlıkta zaten, Hasarı veren (yüksek) akım mıdır, (yüksek) gerilim midir..? Öyle Akımdır... ya da Gerilimdir... diye tek kelimelik atmasyon yapmayın, Akımsa neden akım, gerilimse neden gerilim, ayrıntılı yazarsanız memnun olurum.;)

Bu konu forumda uzun zamandır sorulan en güncel konulardan birini teşkil edebilmektedir.Sn.karaapak bu konuya hassasiyetle verdiğim verdiğim cevaplarla adeta bu konuyla beni özdeşleştirmişler,sağolsunlar kendileri.

Akım ve gerilim kavramlarında ilk bakış açısında insanlar sürekli gerilimin ölümcül olduğundan korkmuş ve çekinmişler,en büyük hasarı sanki onun verdiğinden emin olup hep böyle de düşünmüşlerdir.Gerçekten de düşünürseniz yalnızca yg-ag trafo binalarının dış kapılarında yalnızca bir "kurukafa" resmini uyarıcı olarak görürüz,yüksek amper çıkışlı kaynak makinesi,akü veya el tipi yüksek gerilim üreteci(Savunma amaçlı) cihazlarda kuru kafaya pek de rastlayamazsınız.Yani insanlar yıllardan beri hep yüksek gerilimin tehlikesinden ve hasarından çekinmiş ve korunmuş,uyarılarını hep buna göre yapmıştır,halen de öyledir.

Elektrik çarpmalarında insan derisinin belirli bir yalıtkanlık direnci(Kadınlarda biraz daha farklıdır,eşit değildir) ohm. cinsinden bulunur.Bu değer yaklaşık 65 volt ac.nin üzerinde vücut kuru ve ayaklar yalıtkan da bulunsa dahi ölümcül olmaya başlar.Kaçak akım rölelerinde en alt kaçak akım sınırı 30 miliamperdir,yani 25-30 mA lik akımlar ve daha üstü,eğer o anki vücut direnci(Ayaklardaki yalıtkan ayakkabı,ellerin ıslaklığı,zeminin o andaki toprak eşdeğeri,vb. etkenlere bağlı olarak) vücudumuzdan geçerse,hasar verip öldürücü olabilirler.Hatta bu akımın kalbin olduğu sol taraftaki elden geçmemesinin bile hayat kurtarabildiğini belirten tıp uzmanları olabilmiştir.

Alternatif akımda 65 volt üstündeki değerler,sonuç olarak vücut yalıtkanlık direnci ne olursa olsun ölümcül olmaya başlar,bu değer insan için sınır ve kritik bir voltaj değeridir.Ama bu voltaja çok yakın değerlerde de ölümcül olmasa da ellerin ıslak,iletken asitli sıvı gibi iletkenlerle uzun süre maruz kalmaması,çıplak elle iletkenlere dokunulmaması vücuda geçebilecek miliamper seviyesindeki akımlardan korunmak amaçlı olmalı.Saldırılara karşı savunma amaçlı 9 volt.luk pil ile beslenen ve çok yüksek gerilimleri saldırganlara veren yüksek gerilim cihazları,çok yüksek gerilimler üretmelerine karşın,düşük akımlı olmaları bile karşıdaki kişiyi felç etmeye sebeptir.Hatta bu cihazlar,kalp hastaları için ölümcül ve sıradan insanlar için kalıcı felç vakalarına bile neden olabilmektedir,bu nedenle gelişigüzel ve şaka için kullanımları çok riskli olabilmektedir,çok dikkatli olunmak zorundadır.Burada da yine yüksek gerilim ve düşük amper seviyesinin bile,yerine göre çok tehlikeli olabileceği sonucuna kolaylıkla varılabilir.

12 volt dc.lik bir akü ile,kaynak makinelerinin boştaki uçları(Ark başlamadan evvel 50 volt ac/dc seviyesindeki akımlar) bile,dc. güç kaynağı olarak,her ikisi de ıslak,iletken ortamdaki eller,ayaklar için,vücut yalıtkanlık omaj değerinin düşerek daha yüksek akımların geçebilmesi açısından risklidir.Bu konu zamanında Nikola Tesla tarafından ayrıca ele alınıp incelenmiş,insan için riskli olduğuna karar verilmiştir.Düşük voltaj,yüksek akımlı bu tür güç kaynaklarında etkileşimde kalınma süresi(zaman) da çok önemlidir.Kısa zamanda,anlık olarak ölüme,hasara yol açamasa da,uzun zaman dilimlerinde, vücut organlarına yaptığı elektro-kimyasal hasarlarla uzun vadede,yani gelecek yıllar için sağlık riski demektir.

Direk yıldırım çarpmalarında ise,hem çok yüksek gerilimler,hem de çok yüksek akımlar söz konusu olduğundan,direk insan vucudunun başından ayaklarına ve toprağa akarak giden bir yıldırım,kesin olarak ölüm demek anlamına geliyor.(Ayni çok yüksek gerilimli enerji iletim hatlarındaki kömürleşerek ölüme benzer şekilde)Çünkü hem bu gerilim hatları,hem de yıldırım örneğinde,insan vücudu direnci çok düşük olan bir direncin yüksek gerilim ve akımlarda anında yanması gibi vahim bir sonuçla kömürleşerek yanmakta,kesin ölüm gelmiş olmakta.Direk olmayan,kısmen gerçekleşen yıldırım çarpmalarında,sadece kısmen yaralanma da görülebilmekte,direk maruz kalındığı gibi ölüm olayı da olmayabilmekte.İnsan için risk taşıyacak akımlar bu durumda etkime süresi boyunca vucuttan akmamış,tıpkı savunma amaçlı kullanılan el cihazlarındaki gibi düşük akımlı,çok yüksek gerilimli akımlara kısa sürelerle maruz kalınarak,kısmi felç veya yaralanmalar oluşabilmiştir.

Bir otomobile yıldırım düşmesinde,metal aksamlara temas olmadığı sürece,otomobilin metalik dış karoserinin,şasisinin,bir faraday kafesi gibi insanı ölümcül akım ve gerilimlerden koruyacağı kesindir.Telerlek lastiklerindeki teller,jant,bilyeler,poyra üzerinden elektrik akımı aracın metal gövdesinden toprağa emniyetle deşarj olup akacaktır,yani bir araba veya uçak içinde yıldırım düşmesinde kesin güvendesiniz.Ancak kompozit malzemeyle(İletken olmayan gövde parçaları) perçin veya civata ile birleştirilip montajı yapılan,gerektiği kadar parçalar arasında, irtibat topraklama kablosu bulunmayan uçaklarda,bu iç bağlantı parçaları arasından yıldırım akımının hasar vererek atlaması(Aviyonik tesisata zarar verip uçağın düşmesine sebep olabilmesi) mümkün olur,burada hem personel,hem de uçak güvenlik zaafiyetine düşmüş olur.Kompozit malzemeli(Alüminyum dış iletkenli olamayan gövde yapılarındaki) uçakların ve personelin,montaj hatalarında,yıldırım düşmesine karşı böyle bir riskleri de bulunur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
bir şebekede 8.455.225V gerilim olsun. ama akım sıfır olsun çarpılmazsın.
 
Ekleme

*Çok yüksek gerilimli ve çok yüksek frekanslı alternatif akım kaynaklarına insan vücudu hassas değildir,yani öldürücü değildirler.Yani burada frekans çok yükseldiğinde 65 volt ac.nin üstünün de bir hükmü,öldürücülüğü kalmamıştır.Bir Tesla bobininin sekonder sarımından elde edilen çok yüksek frekanslı ve voltajlı akımlar öldürücü olmazlar,ancak parmakla insana atlarken kıvıcımı parmağınızı yakabilir,metal bir nesne(Anahtar,çivi gibi) üzerinden geçerse bu hasarı da olamaz doğal olarak.

*Çok yüksek gerilimle korkunç voltajlara meydan okuyan insanüstü showman'lerin tek dayanağı bu özellikteki akımlardır.Ama üzerinde akım ve ölüm işareti konulmuş kutudaki bu akım,çok yüksek frekans ve gerilimdeki akımdır sadece,bunu bilirler ama tv seyircisine bunu pek belli etmezler,bir yandan da avuçlarında tuttukları küçük bir kaşık veya anahtarla sözde bu korkunç akımları vücutlarından korkusuzca geçirir bu elektrik herkülü insanlar.Prensip Tesla'nın flüoresanı eliyle yakmasıyla aynidir aslına bakılırsa.Sanki 50 hz.lik 100 000 000 voltluk akımı avuçlar gibi seyircileri yanıltırlar,neticede Tesla'nın aldığı risk kadar bir riski almışlardır,tehlikesiz olabilmesi yalnızca bu nedenledir.

*Çok küçük amper ve yüksek gerilimin sakınılması gereken diğer örnekleri;flyback trafoların çıkışı(Tv ekran tüpü için üretilen 8 kV'lık ac değeri,kaskaddan geçip 24 kV dc. olur),otomobilerin ateşleme bobini çıkışı(Elektronik ateşlemede daha yüksek voltajlar),mikrodalga fırınların trafo çıkışları,hava iyonlaştıcı cihazların kaskat çıkışında oluşturulan yüksek gerilimler,bazı hava filtre sistemlerinde kullanılan yüksek gerilimli statik partikül tutucuları,vb. birçok cihaz prensip olarak yüksek gerilim ve çok düşük akımlarla çalışsa da,kalp problemi olanlar ve hassas olan vücutlarda riskli olabilir,dikkatli olmakta yarar vardır,direkt elle temastan kaçınılması hayati açıdan güvenlikli olacaktır.Kolay gelsin.
 
Bu doğrumu ve boyle birşey olabilirmi sıfır akım diye?


MID cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Bakın,sözü edilen yüksek voltaj,ayni faz kablolarının çok yakınında,metalik yüzeylerde kendiliğinden oluşabilen bir statik elektrik gibi,kontrol kalemi ile görülebilen,ancak elinizle metalik cihaz gövdesine dokunduğunuzda(Kendi üzerinizden topraklamayı bypass yaptığınızda)ise anında kaybolan,kontrol kalemi ile bu tür el temaslarında anında yok olabilen,yine yan yana beraber çekilen elektrik tesisat kablolarında,elektrik bulunmadığı ve herhangi bir yere bağlantısı olmadığı halde,yine kontrol kalemiyle hafifçe yanan(Yanmasının sebebi değişken alternatif alanların,yine komşu kablo yakınında oluşmasıyla ,yakındaki kablo iletkeni içinde doğrudan oluşan,sonuçta elektromanyetik bir indüksiyonla oluşan statik elektriktir),el temasınızda,o da hemen anında yok olan türden bir statik elektrik (Amper değeri 0 olan,yani gücü=volt *amper*cos fi= 8.455.225*0*cos fi=0 ) yani hayali bir elektrik (İş yapma gücü hiç olmayan) ise,gerçekte bir çarpma gücü de hiç bulunmayacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Gerilim öldürmez ama vucudtan 0.65 amper ve yukarısı adamı öldürür vucudunu yakar
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,707
Kullanıcılar
453,052
Son üye
mb92

Yeni konular

Geri
Üst