Mesaj Tasnifi

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
44
Selamun Aleyküm
Değerli kontrolkalemi üyeleri, forumda açılan konuların izleyenler tarafından daha efektif takip edilebilmesini sağlamak üzere konulara yazılmış mesajların belirli bir düzen ile tasnif edilmesini iletmek üzere yazmaktayım.
Konu açıldıktan sonra yazılan çok sayıda mesaj, kimisi bir hayli uzun mesajlar meseleyi anlamak isteyen ve ya meseleyi takip etmek isteyen (belki konu hakkında fikir beyan etmek istemesine rağmen fazla vakit harcamak istemeyen) takipçiler için yavaşlatıcı bir sebep olsa gerek.
Açılan konuda sorulan soruyu direk cevap ve ya fikir ile muhattap alan, konu ve ya soru haricinde farklı bir bakış ve ya fikir sunan, soru hakkında cevap ve ya fikir sunmamasına rağmen yol gösteren herhangi bir uyarıda bulunan mesajlar gibi bir takım mesajların konu içerisinde belirtilmesini sağlayan bir takım mesaj işaretleri-çerçeveleri gibi unsurlar ile mesaj tasnifi yapılması faydalı olabilir. Beğenilme sayısı gibi bir oylama ile de bir kısım mesajlar ön plana çıkarılabilir.
Belki soru ile konunun geldiği yer itibarından sorulan sorunun direk cevabı olmadığı halde üyeler arası iletişim ve ya etraflı bilgi paylaşımı diğer taraftan bir kısım karşılıklı iletişimler gibi konunun ana teması dışındaki mesajların belki meselenin özünün anlaşılması yönünden zaman kaybına sebep olması azaltılmış olur.

Önceleri aklımıza gelen bu öneri web ortamında uygulanıyor mudur bilmiyorum ama sahibinden.com gittigidiyor gibi sitelerde ilanların fiyatlarına göre, zamanlarına vb göre sıralanması takip için özel yöntemleri olan kullanıcıların işine yaramaktadır.

Beğeniye göre sıralama diğer üyelerin belirlediği (tabi her üyenin kendi için belirlenebilen seviyesine göre de sıralamaya etkisi düşünülebilir) bir ölçü iken konuya cevap niteliğindeki mesajlar belki konuyu açan üyenin seçtiği mesajlar olur.
Özel çerçeve vb ile yayınlanan, (kimde ne olduğu kolay anlaşılamaz olduğundan ve değer olarak diğerlerinden farklı olmayan yayınlanması gereken ) diğer mesajlar arasından ön plana çıkarılabilen ve ya işaretlenen mesajlar özel olarak bunları incelemek isteyen üyelerin ön planda incelediği mesajlar olması sağlanabilir.

Bu tip bir tasnif düşünülürse tasnifin; üyelerden gelen beğeni sayısı, konu açanın seçtiği cevap niteliği, bir biçimde seçilen uyarı-farklı bakış vb, fikir-yol gösterme niteliği gibi esasları belirlenmelidir. Özel olarak seçilmesi sebebiyle her sayfada (ve ya sayfanın küçük bir kısmında) yayımlanan mesajlar, belki konuyu açan kişinin mesajlar arasından yaptığı alıntılar ile hazırladığı özet, uzun ve ya herhangi bir uzunluktaki mesajlarda(her üyenin mesaj içinde yapabildiği gibi) mesaj özeti ve ya bakışı belirleyen bir kısım gibi mesajı yazan ve ya yazarı dışı da belirlenmesi düşünülebilen (mesajdan ayrı da yayımlanabilen) gibi sıralama dışı özellikler de eklenebilir.

Belki üzerinde yeterince duramadığım bu konunun geliştirilmesi ve pratik faydalara dönüştürülmesini temenni ederim.

Hayırlı akşamlar dileriz.
 
Son düzenleme:
Sn [MENTION=170324]cncarastirma[/MENTION] ben konu ararken bazen bakıyorumda aynı konudan birçok defa açılmış en fazla cevap hangisine verilmişse ona yoğunlaşıyorum bulmasıda zor oluyor çünkü konular tarihe göre sıralı benim önerim konuya cevap verilme ne kadar fazla ise en üstte onun olması.Bu konuyu açtığınız içinde teşekkürler.
 
Rica ederiz Sayın Veysel28
Katkılarla gelişmesini temenni ederiz. Mesela bu yazışmalar sadece teşekkür-rica olsa idi, konuda bahsedilen karşılıklı iletişimin içinde direk ana tema ile alakası olmayan bir yazışma olabilirdi.
Hayırlı akşamlar dileriz.
 
Ben bu konuları "mesajı yöneticiye şikayet et" düğmesin basarak konuların birleştirilmesini rica ediyordum baktım ardı kesilmiyor yönetimden de hareket yok vazgeçtim. Başka foruma da üyeyim onlar bu konuda daha disiplinli daha katı davranmakta sanki "konu açmadan forumda aratın" bürük harfle mesaj yazmayın direk silinecek" "başlık içeriği anlatmalı" "başlığa acil ltfen yalvarırım diye yazılan mesajlar direk silinecektir" diye kuralları var bunları yaptığı halde mesaj açanlara b başlık linklerini gönderiyorlar ve düzeltmesini bekliyor ve gereğini yapıyor. Uzaklaştırma, uyaru üyelik silme gibi cezalar da cabası. İhtiyaç varsa link veririm.
 
Sayın @cncarastirma ve Sayın @veysel28 bahsettiğiniz bir çok özellik aslında forumumuzda mevcut sadece kullanıcıların sonuçları istedikleri gibi görmesi için ayarlarını değiştirmesi gerekiyor.

Örneğin;

Sayfanın en altında bulunan gösterim seçenekleri ile konuları istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz. (Resme tıklayıp büyütmeniz gerekiyor.)

Gösterim.jpg

Buradan kaç gün içinde yazılan mesajları görmek istediğinizi seçebilirsiniz.

Gösterim Seçenekleri.jpg

Buradan da Cevap sayısına göre, Değerlendirme miktarına göre vs. gibi seçenekler ile istediğiniz gibi sıralamayı değiştirebilirsiniz.

Yine konunun içinde bahsettiğiniz gibi en çok beğenilen mesajlar ve bu mesajların özetlerini bulmanız mümkün.

Özet.jpg

Konunun her sayfasında en üst mesajda bulunan beğeni simgesine tıklarsanız en çok beğenilen/oylanan mesajlar listeleniyor. Fare imleci ile beğeni alan üyenin ismi üzerine geldiğinizde ise sol tarafa doğru bir kutucuk açılıyor ve burada beğeni alınan mesajın bir özeti çıkıyor.

Bunun dışında tek tek üyelerin hoşuna gidebilecek özel bir sıralama yapmak teknik olarak mümkün değil. Çünkü herkesin bulunduğu mesleki seviye, bilgi düzeyi ve ilgi alanı farklı olduğu için forumlarda farklı bir sıralama yapılamıyor.

Aynı konunun birden fazla defa açılmaması için daha konu başlığını yazarken sistem otomatik olarak benzer konuları tarayıp üyeyi bilgilendiriyor. Tam konu açmak üzereyken benzer bir konuyu inceleyip sorununu çözen üyeler olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bu özellik eklendikten sonra benzer içerikli konu açma oranı düştü.

Sayın @by lent benzer içerikli her konuyu birleştiremiyoruz. Her üyenin açmış olduğu konu ayrıdır. Aynı üye birden fazla bölümde aynı konuyu açmış ise o zaman açmış olduğu bu konuları birleştiriyoruz.

Yöneticiye şikayet et butonu ile şikayet edilen konuları er geç değerlendirmeye alıyoruz. Bu nedenle hemen 1-2 gün içinde sorun çözülmemiş olsa taleplerinizin değerlendirilmediğini düşünerek yöneticiye bildir butonunu kullanmaktan vazgeçmeyin.

Forum Kuralları Bölüm 3'te bahsettiğiniz kurallarımız bulunmaktadır. Biz yönetim olarak forumda üyelerle sürekli polemik halinde olmayı tasvip etmediğimiz için hatalı konu başlıklarını kendimiz düzeltiyoruz. Üye hatalı başlık açmayı adet haline getirmiş ise o zaman da özel mesaj atarak forum kurallarını hatırlatıyoruz. Bu nedenle forum yöneticilerinin ne kadar kuralcı ve aksi:))) olduğunu diğer üyelerimiz göremiyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı akamlar dileriz.

Bahsimiz mesajların zaman, konuya yazılan cevap sayısı gibi matematiksel bir tasnifi değil; takip edenlerin rahat anlaması, belki bazı mesajları okumadan mesele üzerinde az zaman harcanması, problemin değerlendirilmesi ve efektif iletişimin artması, mesajların görsel olarak (göz yorgunluğu, görsel zevk..) ve beyin algılaması yönünden geliştirilmesi üzerine idi.

Tasnife esas olarak; mesajın beğeni sayısı, (konuyu açanın da seçebildiği) soruya cevap niteliği, fikir verme-uyarı niteliği gibi özellikler kullanılabilirken; ayrıca (konuyu açan kişi tarafından) mesajlar arasından (belki alıntılarla) hazırlanan özet listesi, (özellikle uzun mesajlar için) belki mesajı yazan kişiler tarafından belirlenen mesaj özeti ve mesajındaki alakalı sistem, kullanılan makine, kullanılan hammadde gibi konu içeriğini akılda hayal ettiren bir anlatım ve ya anahtar kelimeler dizini gibi eklemeler yapılabilir.

Tasnif ile belirtilmesi beklenen mesajları zaten kullanılan, mesajdaki "beğenilme" yazısı ile değil; görsel açıdan cevap niteliği taşıma-uyarıda bulunma-fikir verme gibi özelliklerine göre (değişebilen) arka plan renklendirilmesi, farklı renklerde çerçevelenme ile öne çıkarma düşüncesini ifade etmiştik. Mesela sıralama namına mesajların niteliklerine göre sıralanması bahsettiğimiz sahibinden, gittigidiyor vb sitelerdeki gibi sağ üst kısımdan küçük pratik bir pencere ile yapılabilir. Konuyu açanın hazırladığı (belki alıntılı) özet listesi belki resim gibi açılabilirken, uzun mesajların özetleri ve anahtar kelime dizinleri fare ile üzerine gelindiğinde açılan bir pencere vb olabilir.
Sağ üst kısımda zaten kullanılan beğenilenler kısmındaki fare ile üzerine gelindiğinde açılan yazı özetten ziyade mesajın ilk bir kısım cümleleri olsa gerek. Bahsettiğimiz özet tüm mesajı içeren bir özet, anahtar kelime dizini ise mesajın alaka kurduğu tüm alanları içeren bir dizin olmuş durumda. Tabi konuyu açanın hazırlamasından bahsedilen tüm mesajların alıntılı özet listesi, mesaj yazanların hazırlamasından bahsedilen mesajın özeti ve anahtar dizini hazırlanması isteğe bağlı olabilir ve hazırlanmaması halinde boş kalabilirler.

Mesajların tasnifi ve ya öne çıkarılması diğer mesajların gösterilmemesi değil sadece insan algılamasına uygun, efektif iletişim vb içindir.

Diğer taraftan herkesin iletişim biçimi kendine özgü olduğundan, kişinin konu açmasının daha önceden alakalı bir konu bulunması sebebi ile engellenmesi uygun olmaz. Önceki bir konu gerek meselenin anlatılma biçimi ile ve gerekse iletişim vb sebeplerle yeterli cevabı bulamamış ve ya yeterli bilgi paylaşımı, geliştirici iletişimi içermemiş olabilir. Zira kişisel bir emek olarak da dileyenler tekrarlanan vb bir mesaj ile ilgilenmeyebilir.

Bunlardan başka, foruma sadece soru sormak için kayıt olmuş görüntüsündeki kullanıcılar için de kayıt olmadan direk sorunlarını çözmeye yönelik yine görsel açıdan kullanışlı bir yardım sistematiği eklenebilir. Wİndows sorun giderici gibi soru cevap ile sorunun mekanik/elektronik gibi temel tasniflerinden varyatör/zamanlayıcı(timer) gibi detaylı tasniflerine kadar Windows 8 açılış ekranı gibi pratik bir arayüz ile nitelendirilme yapılırsa gereken çözümü gerek açıklama ve gerekse de devre vb örnek ile (pratik) sunan mesaj bu kullanıcıya gösterilebilir. Tabi bu hizmet için bir adımdır.

Mesajların düzenlenmesinde beyin çalışmasını hızlandıran, insanların yardımcı olurken de kendini geliştirmesine vesile olan, zaman kaybını azaltmak için bir kısım kısa anlatımlar ve toplu gösterimler meselemizin esasında idi. Yoksa kişisel olarak farklı beklentilerin karşılanması ayrı bir meseledir.
Mesaj tasnifinde bahsettiklerimiz gayet detaylandırılabilir, derin düşünceler ile geliştirilebilir ve iletişimde insan yükünü azalmasına, herkesin devamlı aynı işleri yapmasındansa herkesin kalite için birşeyler yapmasına vesile olabilir. Bahsettiğimiz gibi meseleye eğilememiş olabiliriz, değerli katılımlarla faydalı sonuçlara ulaşılabilir.

inşAllah(c.c.) hayırlısı olur,
Başarılar dileriz.
 
Sayın [MENTION=170324]cncarastirma[/MENTION] bahsettiğiniz tarzda konu içinde yararlı(kişiden kişiye değişir) mesajların özetini çıkarma olayını bilgisayarlar yapamayacağı için her konu içinde ancak konu sahibinin uğraşıp tek tek mesajları seçmesi bunların özetini çıkarması ve ilk mesajda yayınlaması gerekir. Bir üyenin de yararlı mesajları ayırt etmesi ve özetini çıkarması için konuya tam olarak hakim olması gerekiyor. Zaten bilmediği konuda soru sormaya giren bir üyenin de bu yetiye sahip olabileceğini düşünmüyorum.

Daha önce belirttiğim üzere bahsettiğiniz değişiklikler ve uygulamalar forumlarda(en azından vbulletin kullananlarda) teknik olarak mümkün değil. Ancak teknik olarak mümkün hale gelmiş olsa bile yukarıda saydığım nedenlerden dolayı işlerlik kazanamaz.

Önerileriniz için teşekkür ederim.
 
Önerilerimiz direk olarak uygulama için değil, uygulama için altyapı hazırlama ve bu sitede uygulanamasa da diğer üyelerin fikirleri ile geliştirilmesi içindir.
Bahsettiğimiz yeniliklerin uygulanamaması için herhangi bir sebep görünmüyor. Zira zorluklar gelişimin içerisinde yer almaktadır. Bu konuda diğer üyeler ile fikir teatisi yapmak faydalı olur diye düşünmekteyim.
Özelliği itibarı ile seçilip alıntılarla özetlenerek hazırlanmasından bahsettiğimiz listeyi zaten konuyu açanın yapmasından bahsetmiştik. Bunun için de farklı yöntemler düşünülebilir.
Bilmediği konularda soru soran üyelerin yararlı olanı çözüm sunanı ayırt edememesi zaten konu açıp soru sormaması için yeterlidir. Fayda ise kişiden kişiye değişken değil sorunun özüne olan katkısı ile daha sabit bir haldedir.
Konuyu açan yazılanları biliyor olmayabilir ama anladığında ve ya incelediğinde belki mantıki olarak açıklanmış bir mesaj olarak yararını idrak edebilir. Diğer taraftan konuyu açanın hazırladığı özet listesi ve ya bir biçimde seçilen mesajların renkli vb ön plana çıkarılması halleri konunun en iyi mesajlarını seçme yönünden bir mecburiyet içermez. Hali hazırda kullanılan "beğeni" nasıl bir serbestlik ise bahsimiz bu gibi bir hal ile de düşünülebilirken nitelik yönünden daha üstündür. Efektiflik yönünden faydaları bir tarafa en azından konu ana teması dışında ve belki alakasız ve ya sadece karşılıklı yapılan yazışmaların rahatlıkla ayırt edilebildiği aşikardır. Bunun yanında uzun ve yüksek sayılı cevap içermiş bir mesajda daha önce yer almış bir mesajın tekrarı olan bir mesajın da ayırt edilebilmesi yine ortadadır. Nitekim daha önce bahsettiğimiz gibi insanların fikirlerinin yer almasında herhangi bir mahsur görmüş değiliz. Tüm mesajların yayınlanmasında herhangi bir kısıtlama değil; bazı mesajların diğerleri ile yayınlanırken ön plana çıkması yönünden bahsetmiştik.
Tekil iletişimler bir tarafta incelenebilirken; fevkalade bilgi paylaşımı, olumlu olumsuz yönlerinin incelenmesi, belki çözümü zor yerlerinin çözümü için uğraşılması katılımlarla devam edebilir.
Her ne kadar biz bahsetmemiş olsak da bilgisayar mantığı ile de bu bahsedilenlerden bir kısmının yapılması denenebilir. Eksiklerine rağmen Google Translate nasıl kullanılıyorsa; bilgisayar mantığı ile Google Translate de hataya sebep olabilen detay vb özelliklerin eklenmediği ve ya kısıtlı basit bir kısım eklemeler düşünülebilir. Mesela anahtar kelime dizini için bu tip bir program kullanılabilir ve ya üyenin yazdığı mesajda anahtar kelime dizini oluşturmasını hızlandırmak için bu tip bir program ön seçim yapabilir.
Üzerine eğilemediğimizden gerekli izahları için belki uğraşamadığımız, bir kısım örneklemeler yapamadığımız değerli katılımcıların fikirlerine açık konunun derinleşmesini temenni eder, katkıları bekleriz.
Hayırlı akşamlar dileriz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,495
Mesajlar
927,375
Kullanıcılar
452,065
Son üye
kenanasar

Yeni konular

Geri
Üst