dc yüksek voltaj trafosu

milanos

Üye
Katılım
23 Kas 2014
Mesajlar
216
Puanları
16
merhaba;
yaklaşık 40 metre kare yüzeyi olan ve 1 mm kalınlığındaki aleminyum levha üzerine 7000 volt vermem gerekiyor
nasıl bir cihaza ihtiyacım var? veya nereden temin edebilirim ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Neon lamba trafolarını inceleyin. Ne kadarlık bir güç gerekecek. İstediğiniz kolay trafo saran arkadaşlar işinizi halleder. Başka yöntemler de var.
 
Yüksek voltaj bir çok şekilde üretilebilir.

Emniyet gereklerini yerine getirirseniz ve ne görev göreceğini anlatırsanız öneride bulunabiliriz. Yüksek voltaj tek kutuplu değildir. Bir potansiyele göre değerlendirilir. 7000 voltun canlı ucunu bu plakaya verdiniz bu voltaj geri dönüşü nasıl ve nereden yapacak. Ayrıca kaç amper akım gerekli bu bilgilerde önemli.
 
merhaba;
yaklaşık 40 metre kare yüzeyi olan ve 1 mm kalınlığındaki aleminyum levha üzerine 7000 volt vermem gerekiyor
nasıl bir cihaza ihtiyacım var? veya nereden temin edebilirim ?
Yüksek voltaj bir çok şekilde üretilebilir.

Emniyet gereklerini yerine getirirseniz ve ne görev göreceğini anlatırsanız öneride bulunabiliriz. Yüksek voltaj tek kutuplu değildir. Bir potansiyele göre değerlendirilir. 7000 voltun canlı ucunu bu plakaya verdiniz bu voltaj geri dönüşü nasıl ve nereden yapacak. Ayrıca kaç amper akım gerekli bu bilgilerde önemli.


serkan bey ilginize peşinen teşekkür ediyorum;
nötür veya gövde topraklamasından izole edilmiş aleminyum plakalara yüksek voltajın negatif ucunu bağlayacağız
pozitif ucu ise yani topraklamayı ise 5-6 cm uzağındaki eşit alana sahip aleminyum playa bağlayacağız

negatif ve pozitif aleminyum levhalar arasında oluşan statik alandan geçen hava içerisindeki toz vs aleminyum plakalar üzrinde toplamayı amaçlıyoruz
yapmak istediğimize bir anlamda statik filitre de diyebiliriz

ben 20.000 volt luk diye bir trafo kullandım fakat olmadı
trafo boşta iken çıkışı 20 K/volt ama aleminyum levhaya bağladığımda levha üzerindeki voltaj 2500-3000 volt lara düştü
sanırım trafonun kapasitesi aleminyum yüzeyimize az geldi
bizim belli olan değerimiz aleminyum yüzey metre karemiz
tekrar teşekkür ediyorum...
 
İki 40 m² aliminyum levha kondansatör v.b. etkilerde bulunur. Kondansatör etkisi dolana kadar gerilimin düşmesine neden olur. Mesafe yakınlığından akım sızıntısıda neden olur 20kv trafonun gücünü yükseltirseniz gerilim yükselebilir. Riskli olduğunun ve emniyet tedbirlerinin çok iyi alınması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Birde yoğun toz vs. olduğunda arkların meydana gelebileceğini tahmin ediyorum. Bu da ayrıca gerilim düşümü ve güç kayıpları demektir.
 
Sinek öldürücü deki balast/inverteri -paralel :) kullan ama Sn. @kaygısız ın tavsiyelerine uy, hem desteğe de ihtiyaç olacak plaka gibi düz durmaz çarşaf gibi sarkar, bu gerilim için uygun yalıtkan gerekir ki masrafı artıran diğer bir faktör.
 
Televizyonlarda ki eht trafoları 20kv a kadar gerilimi yukseltebiliyor işini görebilir.
 
Sayın milanos ,

Öncelikle çok tehlikeli bir voltajla çalıştığınız için en önemli görevim olan sizlerin bu voltajla çalışırken gerekli tüm koruyucu ekipmanı kullanmanızı ve gerekli devre kesici parçaları kullanmanızı öneriyorum. Her şeyden önce insan hayatı çok önemli.

Sorun voltaj değil. Siz gerekli voltajı yakalamışsınız zaten. Sizin sorununuz akım yetiştiremiyorsunuz. Bu aralıktaki bir toz filtresi için uyguladığınız hava debisinde filtrenin iç direnci çok düşük bu nedenle uyguladığınız güç kaynağının akımı yetmediği için voltaj çöküyor.

Size çok daha büyük yüksek voltaj trafosu gerekiyor. öyle neon trafosu eht trafosu ile olmaz. Kallavi denilecek watt kilowattlar mertebesinde trafo lazım. Ayrıca bu voltajı iyi bir köprü diyot ile doğrultup öyle kullanmalısınız. Ac voltaj verirseniz toz zerreleri iki plaka arasında titremekten başka bir görev görmez çünkü plakalar statiklenemez. Tabiri caizse toz zerreleri plaka arasında horon tepeceklerdir. Sanırım uygulama için bir prototip geliştirmişsiniz. Denemeleri yapıyorsunuz.

Bende bir öneride bulunayım. Uygulamanızda trafo çözümümü dener ve çözüm olmaz ize şu yoldanda ilerleyebilirsiniz. İki plakayı yan yana kullanmak yerine düz bir hava kanalında seri yerleştirilmiş iki hücrede hava ve tozu önce - voltajla elektronları yükleyip bu hücrenin peşine + yüklü hücreyi yerleştirip yüklü toz zerrelerini plakada toplayabilirsiniz. Yapmaya karar verirseniz ona göre bu fikir üzerine konuşabiliriz.

kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Arkadaşlar
meseleyi kısıtlı imkanlar ile izah etmeye çalıştığım için eksik izah ettim
öncelikle şunu belirteyim tehlikeli bir konu olduğunun bilincindeyim
+ ve - plakalar arasında gerek mesafe gerekse izolasyon noktasın bir sıkıntım yok
voltaj uygulamalarımda ölçüm alet vs donanımlarımda kaliteli fluuk marka ve yüksek voltaja uygun zemin ve giysiler kullanıyorum
ben 100.000 volt luk trafoda deneme yaptım
plaka sayısını azalttığım zaman 100.000 volt luk trafoda istediğim verimi aldım
ama voltaj olarak verim aldığım plaka sayısı işimi görmüyor
+ve - plaka arasına giren toz parcacıklarını plakalara girmeden negatif yüklemeyi yaptım ve tozlar direk olarak pozitif plakaya yapışıyor ama dediğim gibi plaka sayısını artırdığımda voltaj 2-3 K lara düşüyor
yani kullandığım 100 Klık trafonun 2 katı büyüklüğünde gücü olan trafoyu bulmuş olsam işim görülcek
dip not: uyguladığım akım cinsi AC değil DC akım
konu hakkında bilgi veren herkese teşekkürler saygılar...
 
Hocam aynı trafodan birkaç tane daha kullanarak plaka grubu sayısını arttırsanız içinizi görmezmi(örn. 5 adet trafo-5 farklı plaka grubu) , tek grup mu olması gerekiyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst