Elektrik dağıtım şirketlerindeki uygulanan maaş sistemi neden özel sektörde uygulanmıyor ?

Katılım
2 Ara 2012
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
31
Özelde çalıştığımız zaman yol yeemek sigorta olur genelde.
dağıtım şirketlerinde işe başladığında yol yemek sigorta + özel sigorta + iş gücü iş zorluğu + tehlikeli işte çalışma ücreti gibi birçok şey var neden bu fimalarda bunu uygulamıyor elektrik mesleği tehlike arz eder sonuçta anlık hatan irçok şeye mal olabilr.
 
Devlet memurlarına maaş ödemesi yaparken belirli standartlar getirmiş. Bilgin, becerin, iş tecrüben ve kıdemin çok önemli değil. Hepsi standartlara bağlı. Yatsan da maaşın değişmiyor. Özel sektör öyle değil herşey işverenin elinde. Başarılı değilsen yıllarca aynı maaşa talim edersin. Yok kendini geliştirip işverene kazandırırsan yaşın ve kıdemin önemli değil. Kısa zamanda hiç ummadığın yerlere gelebilirsin. Bazı öğrencilerimden biliyorum. Altı aylık deneme süresini iki ayda bitirip yıllardır çalışan mühendislerin önüne geçerek yurt dışında makine montajı yapmaya başladı. Yurt dışında teslim ettiği makinelerle ilgili eğitim vermeye başladı. Yapılan makinelerin yazılımını yapıp çalıştırırken bir de daha proje okuyamayan mühendisleri düşünün. Siz nasıl takdir edersiniz?
 
İşverenler de önemli çok yakın tanıdığım birisi 1500 TL ile işe başlayıp 18 ayda 4500 TL ile çalıştığı şantiyenin şefi oldu. Altına araba verildi ev kirası ödeniyor. Günde üç öğün yemek ödeniyor. Evine aldığı erzağın parası ödeniyor. Ancak bütün bunlara rağmen basit bir mesele yanındaki çalışanların hakkını koruduğu için işveren kapının önüne koyuyor. Aynı kişi bir başka iş yerinde yine aynı özveri ile aylarca çalıştığı halde maaşına zam istediği için işveren kendisine başka iş aramasını söyleyebiliyor.
 
Tamamiyle iş verenle alakalı bir durum. Bizim ülkemizde işverenler çalışanlarını hep sömürüyor. Çalışanların sırtından para kazandıklarının farkındalar ama bunu görmemezlikden geliyorlar. Onun içindir ki özel firmalarda çalışacaksanız kurumsal firma olması çok çok iyi. Çünkü belli standartlarını oturtmuş oluyorlar ki oralarada girmek de bilgi ve tecrübe pek işe yaramıyor. Torpilin varsa işe girrersin. Teknoloji konusunda ülkemizin izlemiş olduğu politika çok yanlış ki bununda bilincli olarak yapıldıgını toplumun eğitimsizleştirilmek istenildiği çok bariz ortada. Aydın insan değil, köle insan yetiştirmek.!!!!
 
Yanlış anlamadıysam burda devlet çalışanı değil, özelleştirlmiş dağıtım şirketlerinde verilen haklar özel sektörün diğer alanlarında çalışanları niye verilmiyor olduğudur. Çünkü devletin dağtım şirketi şu an kalmadı sadece tedaş genel müdürlüğü var bildiğim kadarıyla.

Ama sorunun kaynağı yine devlet ve özel sektör çalışanı arasında ki farktandır. Özelleştirlmiş dağtım şirketi tedaşın işçilere sağlamış olduğu hakları bir şekilde ilk devir aldığında kompanze edecektir. İleryen yıllarda onlarda güzide özel sektörümüzün diğer kısımları gibi olacaktır. Sendikasız, uzun mesaili, düşük ücret.

Herkes özel sektörün bu ağır şartlarında patron olmakla kurtuluşa ermeye caba etmediği zaman kamu yada kurumsal firmalarda ücretli olarak çalışınca da insan gibi bir hayat yaşanılabileceği görülecektir. En basiti bir çok arkadaşım biraz babadan gelen destekle kendi og ve ag taahhüt işleri yapan firmaları var. Benimle yaşıtlar. Malzeme satıştan tut her projeye klasik taahhüt firmaları. inanın başta güzel gözükse de hayatları hayat değil. Bir koşturma canın içine girmişler ne tatilleri var nede stresleri eksik oluyor. Adam 27-28 yaşında görsen en iyi 35 dersin, 1-2 sene içinde yaşlandılar. Mesleği de çalıştığı sektörü de tam kavrayamadan girişimcilik ruhu ve çok para kazanma hırsıyla bu duruma geliyorlar. Pek çoğuda önümüzdeki 15 sene içinde batacak. Aldığı büyük bir iş de yaşayacağı sıkıntı batmasına sebep olacaktır. Modern tefeci görünümlü factoring şirketlerin yada bankaların eline düşecektir.
 
Geçen sene bir firmadan taşeron işçi istedik elektrik ustalık belgesi olan eleman 65tl yövmiyeyle çalıştı.Ben kadrolu olduğum için 40 tl yövmiye alıyordum
 
Belge ve diplama Özel sektörde ikisininde yeri farkli görüşündeyim. Özel sektörlerde maaş orana düşük, mesai parasi yok, çalışma saatinin üstündesin ve özel sektörler birbirlerini takip ediyor.
A - firmasi teknik personel maaşi : 1300 TL ise
B - Firmasi diyor ki , A firmasi bu kadar veriyor bende aynisini veririm veya veriyorum diyor
Bunlarin arkasina gelen diğer özel sektörler de
A-B-C-D vs gibi iş yerleri ile maaşimiz ayni :)
Eğer gücün kudredin yetiyorsa kendine güvencen varsa kendi iş yerini açacaksin ve bana göre kimseye boyun bükmeyeceksin.
 
Elektrik işi ve işçiliği aslında çok tehlikeli bir iş.Ben işçiliğe 1995 de başladım ve o dönem çok iyi maaşla çalışabiliyorduk.Asgari ücretin 2 katına bazen 3 katına ama krizlerde patronlar işçiden keserek para kazanmanın yolunu buldu.Hem işçi sayısı azaltıldı hemde maaşlar kırpıldı.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Mesajlar
928,872
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Geri
Üst