Fiziksel Özellikler, Tasarım Sistematiği, Grafikler , Tablolar

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
43
Selamun Aleyküm
Forumda ve dolayısıyla web ortamında bilgiye ulaşılabilirliğin kolaylaşması, düşünsel faaliyet içerisindeki insanların iletişim kalitesinin ve fikirlerinin derinliğinin arttırılması gibi gelişimler namına bir kısım fikirler yazmak istedik.
Makina tasarımı gibi kendi içerisinde gayet özel yolları ve uzmanlaşılması gereken kısımları olan sistematiklerde, tasarım için kullanılması gereken yöntem ve araçlar(formüller, mantıksal yönergeler...) , hesaplanılması gereken formüller için fiziksel özellikler, mekanik özellikler, karakteristik vb davranışlar ve bazı özelliklerin incelenmesi için grafikler, tablolar ve yazmadığımız kimi bilgiler gerekmektedir.
Bazen bir tasarım için, bazen tasarımın değerlendirilmesi için, bazen forumda da karşılaştığımız sorularda verilen değerlerin denetlenmesi için maddelerin fiziksel özellikleri (erime ısısı, özdirenç..) gibi bilgiler gerekmektedir. Her ne kadar belki forum içinde kısmi olarak paylaşılmış da olsa, bu tip tasarım yöntemlerinden fiziksel/mekanik/elektronik özelliklerden yazmadığımız nice bilgilerin forumda ulaşılabilir, alelade bir konudan farklı belirli bir düzende oluşturulması web ortamında ulaşılamayan ve ya ulaşılması çok zor hale gelebilen bir takım bilgileri toparlamak namına önemli bir hizmet olabilir. Sadece forum üyelerine değil aynı zamanda web ortamına sunulan bu tip bir hizmet, düşünsel faaliyetler için önemli bir altyapı halindedir.
Makina elemanları tasarımının (yorulma, statik ..) değişik yöntemleri gibi (belki meseleye yabancı olanları kendine dahil edemese de ) bu araçları kullanıp çözüm üretenlere yönelik mantıksal ve yol gösterici bilgi, ısıl genleşme/buharlaşma-erime ısıları/çekme-akma dayanımı gibi malzeme vb bilgileri, direncin sıcaklıkla değişiminden vizkositenin sıcaklıkla değişimine kadar ve soğutucu akışkanların T-P-s gibi (ASHRAE tipi..) diyagramlarına kadar grafik vb bilgi oluşturulması teknik iletişim namına önemli bir araç olma özelliğindedir.
Yine konulara cevap verilmesi namına basit tip çizim imkanı, çeşitli teknik içerikleri sağlayabilen bir kısım görsel eklemeler de kalite namına yararlı olabilir.
Bu tip özellikleri bir konu altında değil programsal özellikte forum özelliği olarak incelemek kullanımı açısından önemlidir.
Değerli katılımcılar ile bu tip eklemenin içeriği, ne görsellikte olması, maddesel özellikler dışında grafik ve tablolar dışında yöntem sistematikleri namına neleri kapsayabildiği değerlendirilebilirken, bu tip bir uygulamanın uzmanlarının elinde temellendirilmesi/detaylandırılması kalitesini arttıracaktır.
Katılımlar/fikirsel paylaşımlar ile gelişim namına faydalar sağlanmasını temenni eder;
Hayırlı günler dileriz..
 
Sayın cncarastirma forumumuzun ana sayfasına eklenmiş olan KontrolKalemi.Com Ansiklopedi | KontrolKalemi.Com özelliği sayesinde bu tip bilgileri ve tabloları kalıcı olarak saklayabiliriz. Şu anda üyelerimiz bu alana bilgi ekleyemiyorlar ancak bir süre sonra aynı wikipedia gibi üyelerimiz de bilgi ekleyebilecekler. O zamana kadar gerekli tabloları ve bilgileri bize özel mesaj yolu ile ulaştırırsanız wiki sayfamıza ekleyebiliriz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Gelişim ve düşünsel derinlik namına yapılan her tip emeğe hürmetler sunarız
Kısıtlı imkanlarımızın belki elvermediği meselelerde katılımcıların da çözüm sunması faydalı olur.

Elektrik/elektronik mekanik inşaat vb değişik alanların gerek tasarımsal yöntemleri ve gerekse kullandıkları madde özelliği gibi bilgiler değişik olduğundan bu tabloların ne içeriklerde ne kapsamlarda olması pratikliği ve en ufak bir ayrıntıyı dahi atlamaması yönünden incelenmelidir.
Yine her tip ayrıntının yer almasında belki çok kapsamlı olan bu bilgiler, üyelerin bilgi birikimlerine göre elektrik/mekanik/fizik/kimya... kendi ihtiyacı olduğunu düşündüğü(sorgulamak istediği ve ya cevap verirken ihtiyaç duyduğu) bigileri düzenlemesiyle oluşturulduğu yani üye tercihleri ile seçilen özelliklerin getirildiği bir altyapı oluşturulabilir. Mesela fiziksel özellikler tablosunda ısı transferi ile ilgilenmeyen birisi ısıl iletkenlik, ısıl zamanlama için olan özellikler gibi bilgilere ihtiyaç duymadığı gibi, mekanik bakıştaki birisi de çözünürlük katsayısı gibi bilgilere ihtiyaç duymayabilir. Zamanla bilgi birikimi artmış bir üye bu kullandığı bilgi içeriğini genişletebilir. Nihayetinde de bu tip kullanımların kendini geliştirmek isteyenler için bir yol olduğu da aşikardır.

Üyenin kullanmasından bahsettiğimiz bu tip bir tablo vb özellik bilgilerinin mesaja cevap verilirken vb pratik kullanımı için cevap sayfasında (tek tuşla açılım ve ya sembollerin açılması gibi..) kolay ulaşılabilir olması beklenir. (Tam teşekküllü tüm detayları içeren kısım ise ayrıca ulaşılabilir olabilir.) Yalnız özelliklere ait olduğu madde bulunarak ulaşılması değil, tablo vb toplu gösterimde olması beklenir.
Bahsettiğimiz bilgilerin her ne kadar pratik olarak bir kısım temel olanlarına direk ulaşım düşünülebilirken, bilimsel her tip hiçbir ayrıntıyı atlamayan bilgi kapsamına ise pratik olmasa da site içeriğinden ulaşılabilir olması gerekmektedir.
Bilimselliğin artması namına da cevapta denklem yazma özelliği, bilimsel sembollerin genişletilmesi ve elektrik/mekanik bir kısım gösterimlerin (basitçe) resmedilmesini sağlayan çizim ve ya (sembol gibi eklenerek) çizim görünümünü sağlayan bir özelliğin eklenmesi yine faydalı olacaktır.

Meselenin daha bahsetmediğimiz çok etraflı bir içeriği bulunmaktadır. Mesela termodinamik h(entalpi) değerleri için referans kabulünün fark oluşturması sıcaklık değerlerinde farklı kaynaklar için sabitsizlik olması (tabi delta h için fark olmadığından hesabı bozduğunu söylemeyiz) gibi inceliklerin dışında, bilgi gereksinimlerinin hangi değer aralıkları vb için ele alınması incelenmelidir. Tabi tüm bilgilerin doğruluğunun irdelenmesi de gereklidir. Bu durumlar bilirkişilerin toplanması gereğini göstermekte..
Sadece tam manasıyla elde etmek istediğimiz bilgiler değil, 3 boyutlu termodinamik tablolar gibi gelişim namına farklılıklar da ele alınabilir..
Yine tablo vb bilgilerin dışında sorun çözümünde tasarımında ele alınması gereken sitematik vb formülatif tipi yönergelerin de bulundurulması önemlidir.
Maddelerin fiziksel özellikleri, termodinamik soutucu vb özellikler ve daha birçok bilgi kaynağının yanısıra, ideal gaz denklemini kombine eden(hatalarını azaltan) katsayısal eklemelerden, makina elemanları tasarımının değişik grafiklerine kadar ele alınması gereken haldedir.
Eklemeye çalıştığımız tablo ise termodinamik olarak basitçe elimize geçmiş olan temel bir kısım bilgidir.
Gelişim için yaptığımız bahsin genişlemesini katılımalarla faydalı olmasını temenni eder,
Başarılar dileriz.
 

Ekli dosyalar

  • tablolar.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 15
Sayın cncarastirma bizim ana sayfamıza eklediğimiz özellik wikipedia yani ansiklopedi özelliğidir. Bu tip karışık tabloları ansiklopedi kısmına eklememiz pek mümkün değil. Ancak daha anlaşılır ve daha okunabilir şekilde bir makale yazarak Mesleki Makaleler, Yazılar & Teknik Tablolar | Kontrolkalemi.Com Otomasyon Forumu kısmına konu olarak açabilirsiniz. Tabloyu da forumun veri tabanına yüklerseniz burada yıllarca sabit halde kalabilir.
 
Yazdığımız mesaj içeriğindeki birçok gereksinim direk olarak herhangi bir yerde uygulamaya sabit değil, katılımcıların iletişimi ile geliştirilmeye meyillidir. Burada yapılan gelişmelerin ve belirlenen içeriklerin kontrolkaleminde uygulanması ayrı bir iş olup, kalite namına hizmet olacaktır.
İçeriğini anlamayanların karmaşık olarak ifade ettiği bilimsel yollar ve bilgiler uzmanlarının ve ya ilgilenenlerin ellerinde yükselmeyi bekler. Popülerliğe ve ya genele hitap etmekten ziyade, meselenin özünde ve ya derinliğinde yer alan sistematik yolların çözümlenmesi için temel arz etmektedirler.
Esas olarak temel bilgilerden maddelerin fiziksel özellikleri (genleşme katsayılarından, elektrik dirençlerine kadar ve dahası) gibi bilimsel çözümlemelerde gereken bilgilerin mesajlaşmalarda kolay ulaşılabilir olarak kullanılması mevzudur. Simgelerin de bilimsel içeriği kapsaması, mesaj cevaplarına direk olarak elektrik/mekanik bir kısım görsellikleri ekleyebilmek, denklem ifadelerinin yazılabilmesi gibi bahsedilenler bulunmakta. Bu kısımda simgelerin ve bahsettiğimiz mesaj cevabı anında ulaşılabilir olan maddesel özellik gibi tablo vb bilgilerin üyelerin kendilerine özel seçimleri ile belirlenmesinden bahsedilmişti. Kontrolkalemi Ansiklopedi kısmında yayınlamak ise ayrı bir meseledir.
Her ne kadar direk yayınlanması değil bir örnek olarak vermiş olsak da (refrigerant özellikleri, buhar vb :delta:h tebiti,Pr, psikrometrik diyagram gibi kapsamı ile) ek tablo gayet temel Termodinamik esasları içermektedir. Tabi kontrolkalemi düzenlemelerinde de bu tip bilgileri incelemek/değerlendirmek üzere ekiplerin olması gerekir.
Bahsedilen kısayolların/görselliklerin, madde özellikleri/formül bilgileri (ve bazı sistematik mantık gidişatlarının izah) içeriklerinin katılımlarla değerlendirilmesi ayrıca Ansiklopedi kısmının hali hazırdaki yazılarının(hatalı/eksik kısımları ile) ve ya oluşturulabilen yazılarının yine uygun konu başlıklarında tartışılması ile faydalı sonuçlar alınabilir.
Temel olanları ile birlikte üst düzey faaliyetlerin bunları kullananlar için birer imkan olmaları ve meselelere (yerine göre etraflı/derin) çözüm sunmalarını sağlamaları yanında kendini geliştirmek isteyen insanlar için gayet faydalıdır.
Gelişim temennileri ile hayırlı günler diler,
Bekleriz...
 
Sayın cncarastirma ağdalı cümlelerinizden yanlış anladıysam lütfen düzeltin ama bu mesajınızda ben size tabloları verdim araştırıp her biri için ayrı bir makale yazın demek istiyorsunuz sanırım. Yöneticiler olarak her konunun uzmanı olmamız mümkün değil. Ayrıca her birimizin hayatımızı idame ettirebilmek için yapmak zorunda olduğumuz işlerimiz bulunuyor. Bu nedenle yönetim olarak bu tip karmaşık tabloları işleyip istenen bilgileri üretemeyiz. Ancak okunduğunda herkes tarafından rahatlıkla anlaşılabilecek şekilde makale hazırlayabilirseniz ve bunu tablolar ile destekleyebilirseniz forumun Ansiklopedi sayfasında veya Mesleki Makaleler, Yazılar & Teknik Tablolar | Kontrolkalemi.Com Otomasyon Forumu koyabilirsiniz.

İyi forumlar dilerim.
 
Son düzenleme:
Ağdalı kelimesinin boş, dolambaçlı konuşma gibi dengesiz ifadelerinden başka ilmi kendine halis gören derin anlamı, akıcı olmayan hemen etkilenmeyip basit tartışmalardan kaçınan gibi güzel manaları hasebiyle, https://www.kontrolkalemi.com/forum...k-muhendisi-mi-yoksa-elektrik-elektronik.html konusunda bahsettiğimiz gibi su-i zan yapmaktan kaçınırız ama nihayetinde web ortamının yazışmaları ne bir değeri değiştirebilir ne de hakikati belirleyebilir.
Yoğun düzenlemelerle oluşturulan bahsedilen tablolar,bilgi yoksunluğu nihayeti atfedildiği görüntüsündeki karmaşık sözüyle alakasız düzenliliktedir ancak anlaşılması (hakkıyla) düşünsel bir çalışmayı gerektirir. Verme sebebimiz düzenlenip yayınlanması değil sadece içerik hakkında fikir vermesi, üyelerin katılımı içindi.

Mesajımız yüksek seviyeli iletişim namınadır. Çözüm sunarak kontrolkalemini ayakta tutan değerli üyelerin analizlerini derinleştirip kendilerini de geliştirmelerine fırsat veren düzenlemeler mevzu olmakta.

Yöneticilerin zaman yoksunluğu gereksinimleri belirlemediği gibi, bu tip paylaşımcı bir otamda basit düşünmekten ziyade katılımları gelişmeye yönlendirmek gerekir.
İkili bir iletişim için açmadığımız konu, her ne kadar çekici görünmese de değerli katılımlarla gelişmeyi beklemektedir ve web ortamı için yol gösterici sonucun kontrolkaleminde ve ya (teklif etmemiş de olsak) wiki kısmında uygulanması kalite namına hizmet mahiyetindedir.
Kabaca tekrarlarsak;
-Semboller kısmının (ve ya benzeri bir pencerenin) üyelerin tercihleriyle özelleştirebildiği, bilimsel formüllerin yazımı gibi imkanları kapsadığı bir özelliğe kavuşması. Basit çizimlerin yapılabilmesi için sembol tipi hazır görselliklerin bulunması (Basit bir elektrik mantık devre çizimi, küçük bir tablo yapılması vb web altyapısı ile değerlendirilebilen incelikler.)
- Soruların bilimsel analizi için hızlı cevap kısmında, formüllerde kullanılması gereken maddenin fiziksel özellikleri gibi elektrik/mekanik vb bilgilerin ulaşılabilir bir pencere (ve ya açılan bir link) gibi kolay ulaşılır olması. Hangi tip özelliklerin kapsanması gereği vb yine her üyenin kendisine özelleştirebildiği, kendi bilimsel seviyesine göre kullanabildiği tablo vb her tip bilgiyi kendi isteğine göre şekillendirebildiği bir mahiyette olması (Burada madde özellikleri gibi bazı formül ve tasarım yöntemleri ve tablo vb üye bilgi seviyesine göre kullanılan ve konuların derinliğini arttıran araçlar da kapsanmaktadır. Tüm bilimsel araçların (tablo, kurallar vb bilgiler) toplu halde ulaşılabilir olması ise cevap yazma kısmında olmasa da hizmettir.)

- İsmi geçtikten sonra ele aldığımız wiki kısmının yayınlanan kısmı ve yayınlanması için hazırlanan kısmı üyeler tarafından uygun konularda geliştirilebilir, hatalar çıkarılabilir.
Nihayetinde kontrolkalemi sakinlerinin ortak çalışması ile hem bilimsel ve düşünsel faaliyetlerin derinleşmesi hem de iletişim kalitesinin artarak insanların gelişmesi, için yazmaktayız.
Uygun başlıklarda açılan konularda da ilerleyebilen benzer düşünsel faaliyetlerin değer katması temennisi ile

Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,419
Mesajlar
917,482
Kullanıcılar
450,329
Son üye
tawfekalmstf

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst