gökdelenlerin elektrik tesisatı?

bunymert

Üye
Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
biz 8 katlı bir binanın kolon tesisatlarını genelde 25 lik kablo çekiyoruz. peki 100 - 150 veya daha fazla katlı binaların kolon tesisatlarını nasıl yapıyorlar acaba bilgisi olan varmı?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
8 katlı binanın kolon hattını neye göre belirliyorsan , buda öyle..!

Asıl önemli konu kablo kesiti kat sayısına göre seçilmediği için , kurulu güç göz önünde bulundurularak kablo seçim cetvellerinde belirtilen değerde kablo kullanılır.
 
aynı kurulu gücü olan iki daire düşünelim birisi 8. katta 25 lik kablo diğeri 250. katta ne olur?
 
Bir fazlı alternatif akım tesislerinde gerilim düşümü hesabı: Akım biliniyorsa u= ( 2.L.İ.cos) K.S
GÜç biliniyorsa u= (2.L.N)/K.S.U
üç fazlı alternatif akım tesislerinde gerilim düşümü hesabı :güç biliniyorsa u=(L.N.) K.S.U


L: hat uzunluğu
İ: Akım şiddeti
U: işletme gerilimi
Cos: Güç faktörü
N: Güç ( Watt ) P veya N olarak verilebilir
K: Özgül iletkenlik katsayısı (m/ohm -mm2) Bakır için K: 56 dır. Yaklaşık 50 alınır
S : İletken kesiti (mm2)
u: Hatta oluşan gerilim düşümü

bunedenle aydınlatma devreleri için % 1,5
motor devreleri için % 3 'ü geçmemelidir
Gerilim düşümü arttıkça kesit yükseltirilir
 
Genelde çok katlı binalarda dağıtımı kablo ile yapmak ,mesafenin uzunluğundan dolayı kablo kesidi artacağından ve imalat zorluklarından ve maliyet artışından dolayı binanın kat güçlerine bağlı olarak hesaplanan akım değerine göre bus-bar ile yapmak tercih edilir.
Her katta çıkış kutuları kullanılarak kat içine enerji alınır ve kat panosu ile irtibatlandırılarak enerji dağıtımı yapılır.Bus-bar ile ilgili daha önce paylaşıma açtığım linkten detaylı bilgi alabilirsin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...r-hakkinda-genel-bilgiler-gerilim-dusumu.html
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teknik açıdan en doğrusu bus-bar ile dağıtımdır. Üst katlara doğru bus-bar kesiti düşer kablo ile çıkış box'ından o kattaki daire sayaç panosuna enerji verilir.
Elektrik iç tesisat yönetmeliğimize göre  ;
i) (Değişik fıkra : RG-16/06/2004-25494) Sayaçların hangi durumlarda enerji odası içine koyulacağı Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi hükümleri doğrultusunda enerji veren yetkili kuruluş tarafından belirlenir.
Madde 11 - ( Değişik   : RG 25/10/1996- 22798) ELEKTRİK TESİSATÇISININ İŞE BAŞLAMASI
     Elektrik Tesisatçısı, işe başlamadan önce, tesis sahibi tarafından tercih edilerek belirlenmiş denetim kuruluşunun adını belirten dilekçeyi, tesisle ilgili olarak doldurduğu işe başlama bildirimini (Örnek-1) ve önceden hazırlanarak işletmeye onaylatılmış elektrik tesis projesini veya proje dosyasından alacağı tesiste planını işletmeye ve söz konusu denetim kuruluşuna verecektir. İşe başlama bildiriminde; tesisin yeri ile ilgili bilgiler (parsel, ada, pafta) elektrik tesis projesinin onay tarihi ve sayısı, tesisin ruhsat tarihi ve sayısı, tesisi yapacak elektrik tesisatçısının adı ve unvanı bulunacaktır.
 
Bizim bulunduğumuz bölgede enerji izni veren kuruluş sayaç panosunu bina girişinde istemekte.Bus-bar uygulaması yaparken projelendirmesinde buna dikkat etmek gerekir özel onaya tabiidir.
 
Evet teknik adam 41 in dediği gibi bus-bar kullanılan iş merkezleri vs gibi çok katlı yapılarda genelde og den yada ana sayaçtan (AG den) resmi enerji ölçümü yapılr ve bina yönetimine fatura edilir.Kullanıcılara ait ana panolara konan çift tarifeli (Şebeke-Jeneratör) elektronik rs485 haberleşmeli sayaçlarla bir merkezden enerji izleme sistemi yapılır ve bina yönetimi her kullanıcıya ayrı fatura çıkararak resmi fatura bedelini tahsil eder.Buna benzer birden çok uygulama yaptım ve hepsinde bu sistemi kullandım.Selamlar ,saygılar.
 
okuduğum bir makalede gökdelenlerde belirli katlara transformatör konularak, dolayısıyla iletimin oralarda da yüksek gerilim ile yapıldığı yazıyordu. Mesela işbankası gökdeleninde 3 tane transformatör var diye hatırlıyorum.
 
Evet dediğin doğru.Bazı gökdelenlerde bu var.Bunların hepsi maliyeti azaltmak amaçlı hesaplara dayalı uygulamalar.120 metre uzunluğunda bir binayı 60 mt lik bir binaymış gibi ikiye bölerek iletim maliyetlerini azaltmak mümkün.Gücünüz iki trafo gerektirecek kadar büyükse her iki trafoyu binanın zemin veya bodruma yerleştirerek dağıtım yapmaktansa birini en alt kata koyarak diğerinide ortada bulunan katlardan birine koyarak dağıtım maliyetini azaltmış olursunuz.Ama tek trafo ile çözülecek kadar gücünüz varsa iki trafoya bölerek dağıtım yapmak çoğu zaman daha pahalıya geldiği için tercih edilmez.Selamlar ,saygılar.
 
elinde yüksek bir bina tesisat projesi olan war mı acaba....olan warsa paylaşırsa sevinirim...ilgilenen arkadaşlara şimdiden tşk..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,396
Mesajlar
917,248
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst