PLC Ladder diyagramı Uygulama Yardım

Safety olmayan bir plc ile timer lar kullanarak olusturulan Buton kombinasyonlari gecersizdir.Ciftel butonlarinin ucu fail safe plc ye bagli safe module girmelidir.Ya. da pilz gibi safe roleye baglanmali, iki kanalli kontrol edilmelidir.Ayni sekilde lazer scanner ya da light curtain de safe modullere baglanmalidir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Pres makinesinin önüne bir ultrasonik sensör kullanmanızı öneririm insan gelebilecek ve onu algılayacak yerlere koyunuz veya ışık bariyeri koymanız güzel olucaktır :)


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Kürdan sıkıştırma ya da buton üzerine ağır cisim koyma gibi durumların önüne geçmek amacıyla da, programda modifikasyon yapılabilir.

Presin çalışmasını set etmek amacıyla bir hafıza bitine, iki buton ile girmiş olduğun her iki inputun yükselen kenarlarını VE işlemi ile bağlarsınız. Bu sayede buton bırakılıp tekrar basılmadan sistem çalışmaz.

Ayrıca timer'lar kullanarak çeşitli konfigürasyonlar da oluşturabilirsiniz. Örneğin bir butona basılmasından sonra 1 ya da 2 saniye içerisinde diğerine de basılması şartıyla pres makinası çalışsın gibi. Bu gibi yöntemlerle operatörün iki elinin de buton üzerinde olduğundan emin olabilirsiniz.

Ayrıca ayhani arkadaşımızın da belirttiği gibi bir de presin önünde güvenlik için ışık bariyeri koyduğunuzda iş güvenliğini baya bir üst seviyeye taşımış olursunuz.

Şunu insanımıza anlatamıyoruz, kendi kafanıza göre yaptığınız güvenlik önlemleri ile bu tip tehlikeli işler yapılmaz, nedenini biraz açıklayayım; birine göre acil stop NO olarak PLC girer ki bu çok yanlış kablo kopması halinde acil stop çalışmaz, birine göre acil stop açıldıktan sonra resete gerek yoktur(!?), birine göre çıkan kenar kullanarak acil stop yapılır(bu da yanlış), birine göre ışık perdesinin kontaklarını PLC girmek yeterlidir (buda yanlış mutlaka hardware de tehlikeli ünitelerin enerjisi kategori kurallarına göre kesilmesi gereklidir) birine göre çift el butanlarının yaptığı iş çıkan kenarla yapılabilir, çift el rölesinin kullanmak gereklidir ama yeterli değildir, çünkü hadware bağlantıları katagori kurallarına göre bağlanmalıdır. Kısaca ben yaptım böyle oldu ile güvenlik olmaz.
Mutlaka standartlarda belirtilen kategori-1-2-3 veya 4 güvenlik sistemlerine göre hardware bağlantıları yapılması ve softwarede de buna göre önlemlerin alınması şarttır (hatta farzdır).
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,228
Mesajlar
915,953
Kullanıcılar
450,019
Son üye
ivanko_100

Yeni konular

Geri
Üst