power supply tamiratı

merhaba bugün power supply nin içerisini açtım ve kontrol entegrsi olarak hs8108b kullanılmıştır.40 pinli. besleme gerişinde bir adet msr13d008 koduyla ntc termirtörr kullanılmıştır. size sorum acaba bunu niçi kullanılmış olabilir. modeli lpk9-350w

Power supplynin içini bir kaç açıdan parçalar net görünür şekilde resimleyip eklerseniz daha kolay yardımcı oluruz düşüncesindeyim.

Besleme girişine konulan ntc yada ptc ( hangisi olduğunu hatırlamıyorum ) bildiğim kadarıyla güç kaynağı şebekeye bağlandığında kondansatörlerin çok hızlı şarj olmasını engelliyor. Kondansatörler boş iken şarj olmaya başladıklarında ilk şarj akımları çok yüksek oluyorlar. Kondansatörlerin iç dirençleri çok düşük oldukları için.

Devreye seri girilen bu dirençler ilk şarj akımlarını sınırlayarak kısa devre olayını engelleyip sorunları engelliyor diye biliyorum.
 
teşekkür ederim. 20 pin entegre.hiç bir çıkış vermiyor. tamam bir incelerim. sonuçlarını bildiririm.ayrıca smps çıkışı diyotları olarak nerden kastediyorsunuz.
 
teşekkür ederim. 20 pin entegre.hiç bir çıkış vermiyor. tamam bir incelerim. sonuçlarını bildiririm.ayrıca smps çıkışı diyotları olarak nerden kastediyorsunuz.
Smps trafosu sonrasını *sekonder* kısmı kast ettim.
 
IMG_20150304_142840.jpg
IMG_20150304_142859.jpg
IMG_20150304_142904.jpg
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20150304_142826.jpg
    IMG_20150304_142826.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 14
  • IMG_20150304_142941.jpg
    IMG_20150304_142941.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 8
resimleri yükledim. bakabildiniz mi.
 
Merhabalar.

Şimdi ilk söyleyeceğim konu can güvenliğinizdir. Elektrik ve elektronik konusunda bilginiz ne kadar olduğunu bilmediğim için bu güç kaynağını tamir ederken emniyet gereklerini yerine getirmenizi öneririm.

Cihazın içerisinde ölümcül derecede AC ve DC voltaj barındırmaktadır. Bu DC voltaj cihazın enerji bağlantısını kesseniz bile üzerinde bir süre barındırabilir.

Bu nedenle gerekli emniyet ve korumaları bulundurarak çalışınız. Bilginiz zayıf ise risk almamanızı öneririm.

Eğer devam edecekseniz bir avometre ile ölçümlere başlayalım.

Öncelikle güç kaynağınızın enerji bağlantısını yapın ve anakarta giren kalın soketten yeşil ve siyah uçları kısa bir kablo ile kısa devre yapın. bu noktada ilk olarak AC voltaj takini yapacağız. Güç kablosunu bağladığınız yerden kabloları kontrol ederek pcb ye kadar takip edin. Arada kopma varsa inceleyin. Bu hat üzerinde görebildiğim kadarıyla bir açma kapama anahtarı var çalışıyormu kontrol edin.

Hat üzerindeki sigortayıda kontrol ediniz.

Ölçümlere devre kartının altından devam edeceğiz. NTC yi direnç kademesinde ölçün ve değer açık devremi kısa devremi kaç ohm bakın normalde düşük ohmaj görmelisiniz. Yüksek direnç yada açık devre görüyorsanız o NTC arızalıdır.

Dana sonra voltajı köprü diyotlara kadar AC hattı kontrol edin. Daha sonra DC voltaj hattına geçeceğiz. Köprü diyot çıkışlarını kontrol edin. DC 320 volt civarı voltak görmelisiniz. Bu nokta çok tehlikeli voltaj ihtiva eder.

Daha sonra mosfeti direnç kademesinde ölçmelisiniz.

Bu noktaya kadar gelirseniz ölçümlemelere devam edebiliriz.
 
teşekkür ederim. ben elektronik öğretmeniyim. gerekli tedbirleri alırım. devreyi kontrol ettikten sonra siz ebilgileri yaazarım.
 
serkan hocam bu pc güç kaynakları sık arızalanıyor yani elektrik vermiyor bu işlerden çok anlamıyorum
hangi eleman sık arısa vermesine sebep oluyor dirençlermi kondansatörlermi trafosundan hiç anlamam bu konuda bilgi verebilirmisiniz
 
Benim en çok karşılaştığım

1- Sigorta atması
2- Anahtarlama mosfeti arızası
3- Çıkıştaki diyotların kısa devre olması
4- Varistör patlaması buna takiben sigorta atması
5- Kondansatörlerin şişmesi patlaması
6- Kontrol entegresinin yanması

Bu güç kaynaklarında çok tecrübem yok bir kaç arıza giderdim. Başıma gelenler bunlar. Çözemediklerimde oldu. :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst