Toprakla Nötr Değince Atan Sigorta Mıdır K.A.R mi?

peray

Üye
Katılım
10 Şub 2016
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
28
Arkadaşlar,

toprak kablosu ile nötr kablosunu birbirine değdirince sigorta veya k.a.r atıyor. bu atan sigorta mıdır, kaçak akım rölesi midir acaba?

(Toprak + nötr değdirince binanın ana elektrik dairesindeki şartellerden birisi atıyor, ardından komple elektrik kesiyor)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşlar panodan bahsediyor yanğın koruma sigortası kaçak akım yukarıda olandır daire içinde olan kaçak akım panoda olan yangın koruma yukarıda ilk yorumu yapan arkadaş cevaplamış zaten
 
arkadaşlar panodan bahsediyor yanğın koruma sigortası kaçak akım yukarıda olandır daire içinde olan kaçak akım panoda olan yangın koruma yukarıda ilk yorumu yapan arkadaş cevaplamış zaten

evet panodaydı bahsettiğim atan sigorta ve elektrik kesiliyordu. teşekkür ederim bilgi için hepinize ve size.
 
semih arkadaşımız Kaçak akım rolesidir demiş. Eğer öyle ise Sebebini kendimce tahmin ettim. Sigorta bir kablodan tesisattan yoldan (herneyse) istenilen miktarı aşan bir akım geçtiği anda devreyi açık devre yapar. Yani sistemi durdurur. Atıyorumki 1 amperlik sigortadan 2 amper akım geçerse zaten otomatik olarak sigorta atar çalışma prensibi budur. Kaçak akım rolesinde ise girişten çekilen bir akım vardır bu akım ilgili devrenin alıcılarına iletilir daha sonra yolunu tamamlayarak tekrar roleye girer roleden tekrar şebekeye verilir. Bu döngüde roleden çıkan akım ile tekrar roleye dönen akım eşit olmalıdır(nümerik düzeydeki eksilmeleri gözardı ederiz zaten) bariz bir fark açığa çıktıgında, atıyorumki 1 amper gönderiyorsun sana dönen 0.5 amper. Role diyorki devrede kaçak akım var. Mesela o anda birisi devrenin bir şasesinden akım aldı çarpılmaya başladı. hemen anında role devreyi açık devre yapar. yani elektrik dolaşımı devrede (tesisatta) durur.


Senin soruna gelicne ise, nötr ile fazın temasında, ana hattan geçen akım miktarı artmaz. Bu nedenle sigortalık bir durum yoktur. Ama ana hat nötr-faz kontakları arası senin devrene 1 amper akım çekilirken, nötr ile faz temas ettiği anda elektronların bir kısmı nötrden toprağa akacaktır. Buda nötrden faza veya fazdan nötre (sinüzoidal oldugu için pozitif ve negatif alternans olayı) yeteri kadar elektron akışı olmamasına neden olabilir. Ve sonuç olarak roleden normalde 1 amper geçerken aniden nötr ile faz temas edip elektronların bir kısmı toprağa kayarsa ani iniş ve düşüş roleyi etkiler ve role devreyi açık devre yapar.

Tamamen teorik olarak cevap verdim.Elektrik elektronik mühendisi değilim. Şuan halen öğrenciyim 1. sınıfım ve düz lise çıkışlıyım. Ama Bildiğim kadarıyla bu. Kusurum varsa lütfen düzeltiniz bende doğrusunu bileyim.
 
Son düzenleme:
Meehaba ilker sanırım isim
Bir sorum olacak kaç çeşit kaçak akım vardır madem öğrencisin birşeyler öğrenmeni canı gönülden isterim
2. İlker yukarıda arkadaş kaçak akımdan bahsetmiyor ;) soruyu birdaha incele
 
Arkadasimizdan rica edelim atan parca ne ise bir resmini cekip eklesin buraya ha derseki resim cekecek ekipmanim telefonum yada forograf makinam yok derse oda kolay bir zahmet atan ne oldugu bilinmeyen parcanin uzerindeki yazilari bir kagida yazip foruma eklesin bizde ne oldugunu arkadasimiza soyleyelim. Hic sikinti degil.

Asil sikinti gercek bir bilgiye dayanmadan burada tahmin yurutmemizdir. Herkes dogru bildigini soyleyebilir. Haklidirda ama asil gercek sonuc oradaki parcadir. Marka model bilgisi gelirse gercek olarak sudur diyebiliriz. Yoksa soylenecekler varsayimdan ileri gitmez.

Saygilar.
 
Sayin ferdidumlu merhabalar.

Evet bende sizin gibi ayni kanidayim. Ne sigorta ne tms toprakla notr birlestiginde tepki vermez. Hatta bazi binalarda sifirmala adi altinda tehlikeli islemler yapilmaktadir.

Lakin benim anlatmak istedigim sadece somut bilgiye ulasma yontemidir. Burada 100 kiside yorum yazsa farkli farkli yorumlar olabilir.

Saygilar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,311
Mesajlar
916,602
Kullanıcılar
450,148
Son üye
AİŞTAR

Yeni konular

Geri
Üst