trafodaki sabit grup ne işe yarar

ozhunter

Üye
Katılım
4 Mar 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
45
arkadaşlar cahilliğimi maruz görün
bu trafodaki sabit grup tam olarak ne işe yarıyo niçin konuyor bilmiyorum
bunuda şunun için soruyorum bizim fabrika 4 gün çalışıyor 3 gün kapalı malum ekonomik kriz biz bu sabiti kapatmazsak kapasitif yazıyor fab. açarken bunu açmasak hep kapalı kalsa bişey olurmu kompanzasyon sisteminde bolca kondansatör var o sabitin açığını rahatlıkla kapatabilir.
cevaplarınız için teşekkür ederim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayın ozhunter

Trafoya sabit kondansatör, trafodan kaynaklı meydana gelen endüktif yükü kompanze edebilmek amacı ile konmaktadır. Nominal çalışma kapasitesinde gerekli kondansatör gücü trafo gücünün %3'ü kadarıdır.

Trafo nominal yükünde 4 gün çalışıyor, 3 gün çalışmıyor tamamen kapalı ise, en azından bu durum sürünceye kadar buna bir pako şalter bağlayıp manuel olarak devreye alacağınız gün kondansatörü de devreye alınız.

Ek olarak, son zamanlardaki ekonomik durumlardan dolayı işletmeler yarım kapasite ile veya nominal yükten daha düşük kapasite ile çalışmaktadır. Dolayısı ile trafo için konan sabit kondansatör fazla da gelebilmektedir. Antalya'da özellikle oteller yazın yoğun, kışın daha durgun olduğu için bu sorun daha çok gözlenmektedir. Bunun çözümü için örneğin;

Trafo gücü: 1000 kVA

Gerekli Sabit Kondansatör Gücü: 30 kVAr tek kondansatör değil de, pako şalter kullanıp 10 + 20 olarak kullanılmaktadır. Bu sizinle ilgili bir durum değil ama bilginiz olmasında yarar vardır.
 
Kompanzasyon bölümümüzü incelemenizde yarar var.
 
arkadaşım öncelikle kolay gelsin eğer trafoya sabit grub koyulmuşsa kompanzasyon yeterli derecede hassas çalışmıyor demektir.büyük bir ihtimalle harmonik bozukluk var kompanzasyona filitre takabilirsin yada en ucuzu sabit kondansatörleri kontaktör üzerinden besle fabrika açılınca devreye girsin
 
sayın arkadaşım:
trafo gücün nedir?ölçüm nereden yapılıyor? OG denmi yoksa AG denmi?
Eğer AG den yapılıyorsa zaten trafo kondansatörü sayaçtan önce bağlanmalıydı.OG den ölçüm yapılıyor ise onuda akım trafolarından önce bağlayacaksın ve trafo gücünün %3 ü kadar olmalı.
Yok eğer kompanzasyon panosundaki sabit guruptan bahsediyorsan devreden çıkar.
 
trafoda sabit grup varsa ölçüm O.G tarafındadır.HEsap yöntemi şu şekilde olacak:
Trafonda mutlaka % Io değeri vardır ve etikette yazar.YAni trafonun boşta iken sargıların çektiği akım

Qc = (3)^0,5*380*In*%Io

Burada Qc senin kondansatör gücün
In trafonun gücüne göre nominal akımın
%Io=5 yazarsa 0,05 alınacak

fakat ölçüm O.G tarafında değilse cezaya girmezsin ama şebekede gerilim düşümleri meydana gelir sabit grup koymazsan.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
trafoda sabit grup varsa ölçüm O.G tarafındadır.HEsap yöntemi şu şekilde olacak:
Trafonda mutlaka % Io değeri vardır ve etikette yazar.YAni trafonun boşta iken sargıların çektiği akım

Qc = (3)^0,5*380*In*%Io

Burada Qc senin kondansatör gücün
In trafonun gücüne göre nominal akımın
%Io=5 yazarsa 0,05 alınacak

fakat ölçüm O.G tarafında değilse cezaya girmezsin ama şebekede gerilim düşümleri meydana gelir sabit grup koymazsan.

arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim
ölçüm o.g den yapılıyor trafo gücü 1250 kva yanlış hatırlamıyorsam 25kvar kondansatör bağlı sistem harmonik filtreli olarak daha yeni düzenlendi.
fabrika çoğu zaman 3/2 yükte çalışıyor. işletme çalışırken bir sorun olmuyor günlük ortalama aktif 6 7 birim yazıyor kapasitif 0.01 birim gidiyor ama hafta sonları sabiti kapatmazsam çok yazıyor. benim derdim bu sabiti aç kapa yapmaktansa sürekli kapalı bıraksam bir zararı olurmu acaba (bu arada sabit trafonun yanında kompanzasyon fabrika içerisinde)
 
Son düzenleme:
O.g trafolarda sabit grup trafo kaybı için konulur ölçümle alakası yoktur
 
...fabrika çoğu zaman 3/2 yükte çalışıyor. işletme çalışırken bir sorun olmuyor günlük ortalama aktif 6 7 birim yazıyor kapasitif 0.01 birim gidiyor ama hafta sonları sabiti kapatmazsam çok yazıyor. benim derdim bu sabiti aç kapa yapmaktansa sürekli kapalı bıraksam bir zararı olurmu acaba (bu arada sabit trafonun yanında kompanzasyon fabrika içerisinde)

Birkaç gün fabrika çalışırken sabiti iptal edin. Sayaçtan endeks takibi yapın. İndüktif/aktif oran sınır değerlere yaklaşırsa veya hızlı ilerlerse devreye alın.

Siz fabrika çalışırken kapasitif 0,01 birim gidiyor diyorsunuz. Bakılması gereken asıl değer indüktif hanesi. Çünkü kondansatörü iptal ettiğimizde indüktif hanede (eskiye oranla) biraz endeks yazacaktır.

Bir de sabit kondansatörden dolayı kapasitif hafta sonu çok yazıyor diyorsunuz. Ne kadar çok? Aktif ne kadar? kapasitif ne kadar?
Rakamlarla konuşalım...
 
1250kVA trafo için en az 37,5kvar'lık kondansatör sabit bağlanmalı.siz 25kvar bağlı diyorsunuz ve sabit kondansatör trafonun olduğu yerde yani kompanzasyon panosunun dışında diyorsunuz bu durum biraz tuhaf kompanzasyon panosunun olduğu yerdede sakın sabit kondansatörünüz olmasın.birde onu kontrol edin.sabit gurup varmı varsa değeri nedir.
trafonun yanındaki sabit kond.ile kompanzasyon panosundaki sabit kond.değerlerinin toplamı 37,5kVAR'ı geçiyorsa kompanzasyon panosundaki sabiti iptal edin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,307
Mesajlar
916,570
Kullanıcılar
450,145
Son üye
sukruseker

Yeni konular

Geri
Üst