Voltaj bölücü potansiyometre uygulaması

b1ozkan

Üye
Katılım
26 Şub 2019
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
35
Merhabalar, resimde ki gibi plc ile voltaj okumaya çalışıyorum ama kaliteli bir pot kullansam dahi bir süre sonra bozuluyor. Potansiyometrenin bozulmaması için nasıl bir önlem alabilirim? Potansiyometreden okuduğum 0-10 V değerine göre bir step motor sürüp konum belirliyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-03-21 at 16.09.23.jpeg
    WhatsApp Image 2024-03-21 at 16.09.23.jpeg
    104.5 KB · Görüntüleme: 16
Kaliteli markalar var mesela Bourns gibi,
https://www.bourns.com/products/potentiometers

Ancak buna rağmen problem çıkıyorsa ( Çin kalitesinden bahsemiyorum) o zaman rotary enkoder kullanılabilir.

Rotary enkoderi MCP4725 modülüne bağlayarak kullanabilirsiniz,
Arduino ile kullanabilirsiniz,
 
Son düzenleme:
internette motor hız kontrolü için böyle bir çözüm gördüm kağıda ben aktardım o yüzden mosfet bacaklarının hangisi olduğunu bilemedim. Aynı motor, potansiyometre ve güç kayağı kullanıldığında benim pot'lar gibi devredekininde yandığını gösteriyorlar. 10V güç kaynağı ve 10 K ohm pot ile aynı devreyi kurmak istersem nasıl bir mosfet kullanmam gerekir acaba? Sonuç olarak bende çıkış kontrolü yapmaya çalışıyorum, benzer durumlar olduğunu düşündüm kendimce. Söylediğiniz modülün ve arduino nasıl kullanılıyor bilmiyorum maalesef Mehmet Hocam. Bu tarz bi çözüm yoluyla yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-03-21 at 17.30.09.jpeg
    WhatsApp Image 2024-03-21 at 17.30.09.jpeg
    58 KB · Görüntüleme: 11
pot bir mekanizmaya mı bağlı? Nasıl bir pot kullanıyorsunuz? İlk resimdeki bağlantı doğru.
 
pot bir step motorla beraber senkron çalışıyor pottan okuduğum voltaj değeri ile step motorla pozisyon kontrolü yapıyorum. Sistemde ki potu ve motoru değiştirme şansım yok maalesef. Akım okuma yapmaya çalıştım fakat pot pozisyonu değiştikçe yük değişiyor olduğu için akım lineer bir şekilde artmıyor maalesef. Bu yüzden voltaj okumak zorundayım. Bu okuma sistemi de pot un ömrünü önemli ölçüde azaltıyor. Potun ömrünü uzatmak için ne yapabilirim. İkinci resimde ki sistemi internette görüp kağıda döktüm.
 
ikinci resimde, pot üzerinden geçen gücü azaltmak amacıyla bir şeyler yapılmaya çalışılmış ama yanlış.

Sizin pot üzerinden geçen güçle alakalı bir sorununuz yok. Elektriksel olarak bağlantıyı doğru yapmışsınız.

Sorununuz mekanik kaynaklı, piyasadaki en kaliteli potu da taksanız 3 gün değil 5 günde bozulacak, bozulmama ihtimali yok. Pot, çok oynamaya gelmez bozulur.
Hatanız potu, motora bağlamak. Pot değil encoder kullanmalısınız. Yalnız gidip de pot tipindeki rotary ekoderlerden kullanmayın. Otomasyonda kullanılan, kablolu tipte encoder kullanırsanız sorununuz çözülür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst