cevap için çok teşekkür ederim.makina bilgim o kadar yüksek değil. biraz daha sade bir dille anlatabilir misiniz yapmam gerekenleri
Eğer sadece delik delmek istiyorsanız yapılacakları mehmetköse yazmış. Excellon dosyasında delik koordinatları olduğu için mach3 ile bunu işleyip delikleri uygun matkap ucu ile delerseniz istediğiniz olur.
Ama her boy matkap ucunuz yok ise deliği bir ufak boy uç ile açıp deliği spiral-dairesel hareketlerle büyütüp istenen çapa getirmek isterseniz bunu mach3 yapıyormu açıkçası bilmiyorum. Ama aşağıda bahsettiğim program yapıyor.
Her ne kadar konu MACH3 olsada mach3 konusunda ki bilgim sınırlı.
Mesajınızda yazdığınız gibi sadece delikleri delmek değilde PCB'yi kazımak istiyorsanız, Daha önce yazdığım gibi gerber dosyası size sadece PCB'nin outline şeklini verir. Üstelik büyük bir parçayı çizerken çeşitli daha ufak aperture lar kullanarak bunu yapar. O yüzden aldığınız gerber veya dxf dosyaları direkt kazıma amaçlı kullanılamaz.
Bunun için CAM prosess'i denilen işlem yapılarak, istenen şeklin, yani PCB deki yolların kazınarak elde edilebilmesi için MACH3 gibi programların anlayacağı dile yani G-code formatına çevrilmesi gerekiyor. Üstelik bu direkt bire bir bir çevrim de değil.
Bakır yolların aynen çıkartılabilmesi için kazıma ucunun merkezinin bakırdan, uç kalınlığının yarısı yani yarıçap kadar uzaklaştırılması gerekir. Bu zaten tüm CAM programlarının yaptığı şeydir.
Yapılması gereken işlem basitçe böyle.
Çok fazla CAM programı bilmiyorum. Zamanında PCB kazıma için bir ara CopperCAM adlı programı kullanmıştım.
Yazılıma, yol kazıma, bakır boşaltma, ve delik delme için uçlarınızı tanıyorsunuz. Sonrasında dosyanızı yükleyip şu uçları kullanacağım deyip kazıma uçunun geçmesi gereken koordinatları hesaplatıyorsunuz. Hesap sonucu oluşan dosyayı G-Code, HPGL gibi CNC veya plotter ların anlayacağı bir formatta kaydedip, bu dosyayıda mach3 ile işleyebiliyorsunuz.
CopperCAM'inde benim kullandığım sürümünde bazı hataları vardı. Örneğin polgon olarak tarif edilen pad'leri anlayamıyordu. Açılı çizilen (örneğin 45 derece açılı yerleştirilmiş smd malzemeye ait) pad'leri hatalı çiziyordu gibi.
Açıkçası hiç sorunsuz, bedava veya makul fiyatlı PCB için özelleştirilmiş, rahat kullanılabilen, basit bir CAM programı bende bilmiyorum.