Bazı deyimlere açıklık getirmek lazım.
RÖLE:
Elektromanyetik çalışan bir devre elemanıdır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; Bobin, Palet ve Kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur."Röle", başka bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan bir elektriksel anahtardır. Bu anahtar bir elektromıknatıs tarafından kontrol edilir. 1835'te Joseph Henry tarafından icat edilmiştir.
Röleler, üzerinde bulunan elektromanyetik bobine rölenin türüne uygun olarak bir gerlim uygulandığında bobin mıknatıs özelliği kazanır ve karşısında duran metal bir paleti kendine doğru çekerek bir veya daha fazla kontağı birbirine irtibatlayarak bir anahtar görevi yapar.
Röleler hem A.C. hem D.C. de çalıştırmak üzere kullanılabilirler.
Röle - Vikipedi
KONTAKTÖR:
Kontaktör, bir elektrik devresini başka bir devrenin kapanması ile kapatan veya açan elektromekanik bir alettir. Genelde elektrik motorlarının uzaktan kontrol edilmesinde kullanılır. "Normalde açık" ve "normalde kapalı" olmak üzere iki türü vardır.
Kontaktörün üzerinde iki devre vardır. Bunlardan biri uyartım devresi diğeri kontak devresidir. Uyartı devresinde genelde 12, 24 veya 220 V, Kontak devresi genelde 220 V ve üzerinde gerilimde olur. "Normalde kapalı" tipte, uyartım akımı yoksa kontak devresi kapalıdır.
Uyartım devresinde akım olduğunda veya akım kesildiğinde bir selenoid tarafından hareket ettirilen sürgü, kontak pabuçlarını, kontak plakalarına bastırır veya çeker. Bu sayede düşük voltajlı veya akımlı bir devre yüksek voltajlı veya akımlı bir devreyi kontrol etmiş olur.
Büyük güçteki elektro manyetik anahtarlara KONTAKTÖR denilir. Röleler düşük akımlar ile çalışırlar. Yani kontaktörler ve RÖLE arasındaki fark, kontaktörler büyük güçlü elektro manyetik anahtarlardır, röleler ise; küçük güçlü elektro manyetik anahtarlardır. Çalışma mantıkları aynıdır.
Kontaktör - Vikipedi
SSR:
İçerisinde mekanik parça bulunmayan, elektronik malzemeler kullanılarak yapılan anahtarlama cihazına SSR - Solid State Relay denilmektedir.
Türkçe karşlığı olarakta çoğunlukla elektronik röle olarak kullanılmaktadır.
UYGULAMA YAPISI; RÖLE ve KONTAKTÖR'de işlemler mekanik anahtarlama ile apılırken SSR de anahtarlama Elektronik yapılmakta ve mekanik hareket eden bir parça bulunmamaktadır.
Bil Otomasyon - Solid State Relay SSR SCR Soutucu