Son Sınıf Elektrik Mühendisliği Öğrencisiyim, İş Arıyorum...

sayın yelek 87 bende heste çalıştım 10000 lira alan beraber çalıştığım arkadaşım. Benimde aldığım teklif 6000 dolar aylık ve yurt dışıydı ama ben kabul etmedim çünkü paraya değişemeyeceğim şeyler vardı. Bunu kendimi övmek için söylemiyorum tabiki ama eğer iyi yetişmiş bir mühendissen emin ol her yerde çok iyi paralar kazanabilirsin. He sen devlete kapağımı atarım yattığım yerden paramı kazanırım diyorsan o ayrı bir konu. Ben sana ayda binlerce lira kazanan örneklerde verebilirim o ayrı.
 
Tam tahmin ettiğim cevapları verdin hocam, bide sorduğum sorulara cevap verirsen sevinirim.

not: yanlış anlama arkadaşım, biraz latife yaptım, kırdıysam özür dilerim.
 
Memurlukta yükselebileceğin en üst nokta milletvekili olmadığın sürece müsteşarlıktır ki maaşları 7000 lira civarıdır. Oraya yükselmekte afadersin ama söylemek istemiyorum baya bişey lazım. Ama bir fabrikadaki orta düzey yönetici 5000-6000 civarı almaktadır bu tamamen kendini yetiştirmekle alakalı olan bir şey. Sen özel sektöre girip yatarsan tabiki yükselemessin. Özel sektörü savunuyomuş gibi algılanmak istemem ama insanları yönlendirme açısından ilerde kendini nerde gördüğün önemli. Kusura bakmada ben hiç tatil için yutdışı planı yapan memur görmedim ama mühendis çok gördüm. He bana kalsada devlet çok iyi yattığım yerden para geliyor çalışsamda çalışmasamda ama bu tercih meselesi tabiki.

Ama ben kpss sınavındaki o gereksiz soruları bilemedim yanlış yaptım diye alınmadığım ve ben üniversitede dirsek çürütürken yata yata okul bitirip 5 ay çalışarak memur olan zihniyetlerle aynı olmak için almadım o diplomayı.
 
herneyse arkadaşlar herkesin emeğine saygım var . kimseye rahatsızlık vermek , kırmak vs istemem herkese saygılar...
 
Dün akşam gördüm yazmayım dedim ama son bir kaç mesaj yazmaya mecbur etti.

Öncelikle 7 yıl özel sektörde çalışmış, 3,5 yıldırda kamuda (kitte) çalışan itü mezunu (bazıları için üniversitede önemli o açıdan belirtiyorum) biri olarak burda belirtilen bazı hususları belirtmek isterim. Not: 2011 temmuz ayında ets tur firmasıyla roma-floransa-venedik turuna katılmış bir kamu personeliyim :)) Her türlü maaşı görenler keşke bunuda görselerdi yada en yakın truzim acentasına kamu personelin yurt dışına katılıp katımadığını sorsunlar lütfen. 7 yıl boyunca özel sektörde tatil için yurt dışına çıkamadığımıda eklemek istiyorum.

1- Devlette çalışmayı yalnızca maaş olarak kıyaslamayın. Her zaman söylediğim durum bu. Kamuya uzaktan bakanlar arkadaşların durumun bakıp karar verenler hatta aklınca yorumlayanlar , olayın dışardan bakıldığı gibi olmadığını bilmelidirler.

2- 2008 yılında kamuya geçtiğim dönem özelde ücretim 3.750+ 500 (yapı denetim)= 4.250 tl di, kamuya geçtiğim zaman ise 1.850 tl civarı (asalet dolmadığı için) maaşım oldu. İki katından fazla ama inanın geçtiğim için son derece memnunum, hiç bir zaman tüh falanda demedim :) Tüh falan diyende hiç görmedim. Çünkü insanca şartlarda medeni ortamda çalıştım. Her geçen gün kamuyla özel sektör arasında ücret kıyaslaması kamu lehine gelişiyor. Pişmanlığım daha önce niye kamuya geçmediğim içindir.

3- Kaliteli yaşam para+zaman dır. Bunuda en iyi kamu veriyor.

4-İnsanlar maaşlarını abartmayı bayılırlar, daha özelde olup maaşını doğru söyleyen adam görmedim. Kamuda maaşları bile en alt tabandan söyleyenlerin özelde ücretleri en tavandan söylemesi entrasan bir durumdur. Özel sektörün pozitif yönleri büyük şekilde abartılır emin olun bu da bir teknik personelde görülür. Yüzlerce değil binlerce mühendis örneği verilebilir.

5- Yakın zamanda özelde çalışan bir kişi kamudaki eşdeğer pozisyounundaki kişinin iki katı maaşı kazanması çok zor olacaktır. Ortalama bir kişi 4-5 yıl sonunda kamuda maaşına anca erişilebilecektir.

6- Kamuda çalışan çift özellikle mühendis olanların, nasıl geçinebilmedikleri ve yurt dışına nasıl çıkamadıkları ciddi olarak anlamamaktayım.

7-Yelek 87 arkadaşımızın üslübu değilde söylediklerine bakın, yaşı çok genç olmasına rağmen en ayakları yere basan yorumları ve soruları o soruyor.

8- Uzun vadeli düşünen kişi devleti seçer, tabi uzun vadeniz 5 yıl gibi değilse. ve kesinlikle işuna inanmıyorum kamuda istediği yerde çalışma imkanı edebilmiş bir kimse sırtını kolayca kamuya çeviremez, hele bu devirde.

9- İnsanların iş hayatında başaralılı olabilmesi kendini yetiştirmesi yada geliştriemesi gibi soyut kavramlar yerine doğru yerde doğru zamanda olması gerekli olduğunu bilmesi gerekir. Hiç kimse sabri sarıoğlunun ilkokulu giderken bir 15 yıl sonra eski para tabiriyle yıllık 3 trilyon para alacağını düşünemezdi.

10- Her insan istediğini tercih eder lakin karşılaştırma yaparken hayallerle değil somut gerçeklerle bu kıyaslamayı yaparsa hem kendisi hem başkalarınada iyilik etmiş olur.

Ekleme: Truzim olayı ilgili güzel bir analiz....

"Ülkemizde çeşitli çalışma yapıları vardır. Bunlar kamuda memur, özel sektörde personel, esnaf… vb gibi. Bu makalemizdeki amaç özel sektörde çalışan bir kişi ile kamuda yani devlet memurunu karşılaştıracağız.
Yapılan araştırmalara göre devlet memurlarının turizme harcadığı para ve zaman yıl geçtikçe artmaktayken , özel sektör çalışanın ise aksine azalmakta olduğudur. Bazı durumlarda özel sektör çalışanlarının tatile harcadığı zaman ve para artmış gibi görünse de devlet memurlarının çok altında kalmaktadır. Bundan 10 yıl öncesine kadar durum tam tersineydi. Özel sektör çalışanı tatile çıkmaya daha fazla imkan buluyordu. Şimdi ise devlet memurları çok avantajlı.
Erken rezervasyon konusunda ise bu fark daha da belli olmaktadır. Kamu çalışanı yıllık izin tarihin istediği zaman çok önceden ve kesin belirleyebilmektedir. Ancak özel sektör çalışanı istediği yıllık izni istediği zaman ve sürede alamamaktadır. Bu yüzden erken rezervasyon yaptıramamaktadırlar. Örneğin iki aile düşünün bunlardan birisi devlette çalışan bir mühendis çift, diğeri ise özel sektörde çalışan mühendis çift olsun. İki aile de Temmuzda tatil yapmayı planlasınlar. Devlette çalışan mühendisler ocak ayında personel dairesine gittikkerinde temmuz 15-30 arası izinini kolaylıkla halledebilirler ve bir acentaya gidip erken rezervasyon imkanlarından faydalanıp temmuzda alacakları hizmeti % 50 daha ucuza alabilirler. Ancak özel sektörde çalışan mühendis aile çalıştıkları şirketten amirlerinden veya insan kaynaklarından istedikleri tarihte izin alamayacaklardır. Hatta haziran ayında bile temmuz ayı için izin isteseler almaları çok güçtür. Bu yüzden daha ucuza tatil yapamamaktadırlar. Özellikle özel sektörde orta ve üst kademe yöneticilerini belirli bir kısmının tatilini yarıda bırakıp işlerinin başına döndüğü görülen sık olaylardan biridir.
Ekonomik açıdan olaya baktığımızda devlet memuru maaaşının belli bir kısmını tatil için ayırabilir veya bunun için tatil kredisi kullanıp taksitlerini kolaylıkla ödeyebilmektedir. Özel sektör çalışanı ise iş garantisi olmadığı için sadece biriktirdiği parayla gitmeyi planlar.
Sonuç olarak son 10 yılda gözlenen bu olay turizm acentalarının da dikkatini çekmiştir. Çeşitli kampanyalar düzenlemektedirler. Tatil bölgelerinde yerli turistler olarak öğretmen,asker,polis,doktor hakim , savcı gibi mesleklerde çalışanları çok görmekteyiz."
 
Son düzenleme:
kpss çalış kazanamadın diplomalı temizlik işçisi ol ondan sonra fırsatını buldunmu devlet bana iş vermedi devlete herkese iş vermek zorundamı oku çalış mesleğini öğren malesef çok mühendis var işten anlamayan hatta bazılarına basit bir soru sordum lambalara neden 1.5 kablo çekilir takacağımız lamba en fazla 25 wat ampul neden illede 1,5 kablo o,50 çeksek olmazmı cevabını veren mühendise rastlamadım arkadaş sen piyasaya çık inşaatlarda uzmanlaş hemen herkes masa başını tavsiye ediyor projei şu fiyat şıkadar kazanırsın önce sen temele in işi öğren masa başında öğrenemezsin işi inanıyorumki alanda sen çıraktan öteye gidemezsin mühendis olmana bişey diyemem ama önce usta ol ki iyide mühendis olasın
 
20 sene önce 3 yıl vekil öğretmenlik yaptım. Ayni zamanda ilçedeki en büyük özel sektör fabrikasında işçi olarak çalışıyordum. Askere den sonra kamu ve özel sektör arasında bir tercih yapmam gerekti. Mesleğe olan sevgim, bir yere tayini göze almamam, daha özgür olma isteğim .... Hepsinden önemlisi maaş konusundaki beklentim. Özel sektörde kalmaya karar verdirdi.

Hesabıma göre 5-6 sene sonra teknik öğretmenin 2 katına yakın maaş alacaktım. Tecrübeli elektrikçiler böyle alıyordu. Körfez krizi ile başlayan krizler döneminde iş yeri neredeyse hiç zam veremedi. (Krizler dönemi hala devam ediyor). Her şeyi katarsak Teknik öğretmen neredeyse 2 katıma yakın maaş alıyor.
 
Memurlukta yükselebileceğin en üst nokta milletvekili olmadığın sürece müsteşarlıktır ki maaşları 7000 lira civarıdır. Oraya yükselmekte afadersin ama söylemek istemiyorum baya bişey lazım. Ama bir fabrikadaki orta düzey yönetici 5000-6000 civarı almaktadır bu tamamen kendini yetiştirmekle alakalı olan bir şey. Sen özel sektöre girip yatarsan tabiki yükselemessin. Özel sektörü savunuyomuş gibi algılanmak istemem ama insanları yönlendirme açısından ilerde kendini nerde gördüğün önemli. Kusura bakmada ben hiç tatil için yutdışı planı yapan memur görmedim ama mühendis çok gördüm. He bana kalsada devlet çok iyi yattığım yerden para geliyor çalışsamda çalışmasamda ama bu tercih meselesi tabiki.

Ama ben kpss sınavındaki o gereksiz soruları bilemedim yanlış yaptım diye alınmadığım ve ben üniversitede dirsek çürütürken yata yata okul bitirip 5 ay çalışarak memur olan zihniyetlerle aynı olmak için almadım o diplomayı.


Bu denilenlere inanan kaç saftirik var acaba?

hahaha şu an çalıştığım yerde tam 8 kişi yurt dışı biletlerini ve genel müdürlük olurlarını aldı, ey yavrum ey. Gidin ETS ve ANI TOUR firmalarına kimler erken rezarvasyon yapıyor bir sorun Allah için :), Nisan mayıs ayları italya- fransa için uygun, ağustos ayıda güney amerika turları için uygunmuş. Tabii bizim kuruma %10 da ekstra indirim varmış :))) bu arada 2012 kpss den kaç almıştın arkadaşım :))))))))

Gelmeyin devlete öyle kötü öyle kötü sormayın gitsin :)) Sağ gösterip soldan vurmaya devam edin.
 
Son düzenleme:
:) FTHNL gerçekten bunları böyle düşündüğü için mi yazdın rakipleri sollamak için mi yurtdışı planı yapan memur yokmuş ama özeldediler yaparmış hadi özeldeki adam tatilinin ne zaman olacağını bile bilmez belki yarın belki yarından da yakın :) bekler tatili :)
Bir müsteşar ile bir şirketin(orta büyüklükte hem de) yaşam standatları sence aynı oluyorsa ya hiç müsteşar görmedin ya da hiç müdür görmedin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,920
Mesajlar
921,706
Kullanıcılar
451,086
Son üye
micromaster39

Yeni konular

Geri
Üst