3x120+70 lik kabloya ek olur mu

Kablo imalatında kalite kontrol yöneticisiyim. Sanmayınki sadece eki siz (son kullanıcı) yapıyorsunuz.


* Kablolara ek yapılmasının sakıncaları konusunda birçok makale ve yayın bulunmaktadır. Firma olarak bunu göözetmiyor musunuz. Yaptığınız ek, biz son kullanıcılar olarak yaptığınız ek gibi ise.


* Diğer sorum, bazı firmalara soruyorum ama istediğim cevabı alamıyorum. Sağ olsunlar yardımcı olmaktalar. Ayrıca teşekkür ederim.


* Bazı firmaların akım taşıma kapasite cetvellerinde belirli bir kesitten sonra tek damarlı kablolar için akım taşıma kapasitesi, havadaki topraktan daha yüksek. Halbuki, toprakta akım taşıma kapasitesi daha yüksek olması gereklidir. Bu durumu, çok uzun formül ve hesaplamalar sonucu olduğunu ve buna bağladıklarını söylemektelerdir. Peki, aynı hesap ve formüller çok damarlı için olduğundan durum çok daha farklı olmaktadır. Kesit ne olursa olsun, topraktaki akım taşıma kapasiteleri, havadaki akım taşıma kapasitelerinden yüksektir. Bu durumu bir imalatçı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz.
 
Sn.muzikopat,itiraf ettiğiniz fabrikada kablo çekimi sırasında eğreti bir şekilde eklenmiş kablolara ara sıra rastlıyoruz.Bu durum bir çuval inciri berbat ediyor.Bu eki sağlıklı yapsanızda bizim işimizi aksatmasanız daha iyi olur.Sizin bahsettiğiniz zaten sağlıklı bir ek ise mesele yok.
Asıl size sormak istediğim daha önemli bir konu şudur;İletken kesitleri hk.Genelde aldığımız kablo olması gereken çapta olmuyor.Benim değişik üreticiler ile bu konuda temasım oldu.Sizce ... mm2 bir kablo bakır damarının... alanı sağlaması için çapının gerektiği kadar olması gerekmez mi?yani çapını pi x r2 olarak hesapladığımızda alanını bulmamız gerekmezmi?Konuyu cevaplamanızı bekliyorum.Saygılarımla...
 
Yüksek kesitlerdeki kabloların imalat anında kopması çok çok çok zordur. Kablo standardında kabloda ek olamaz diye bir koşul yoktur. Kablo yapımında esas olan şey standarttır. Standartta verilen test ve muayenelerden benim kablom geçiyorsa sorun yoktur. Bu değildirki ben kablomu ekleye ekleye satıyorum.Her firmanın kendine özgü kalite politikası vardır. Yurt içi ve yurt dışındaki kablo firmalarında çalışan arkadaşlarımda var bazı imalatçı firmalar kesinlikle ek kabul etmez bazılarıda müşteri 1000mt yekpare kablo ister 400+600 olarak tek bir makaraya üst üste sarar yollar.Sonuçta bunu kullancak olanda kesipte kullancak der. Yüksek kesitlerde yapılan ekleri kablo üzerinde gözle ve dokunarak anlamanız zor değilde çokta bariz belli olmas. Şunuda söliyim kablo izole dolgu kılıf aşamalarında belli sebeplerden dolayı açmalar olur. Bu kısımlardan damarı yada kabloyu kesemessiniz burası Türkiye Cumhuriyeti Karayolları gibi olmasada tamir yapılır.Hiç bir zararı yoktur.

Elbetteki yüksek kesitlerdeki damarlara yapılan ekin kabloya zararı vardır.Kablo şu aşamalarla yapılır.
1- İstenen kesitli bakır bükülür. 95mm² için 22[20X0,49mm] bakır bükülür her firma bu şekilde bükcek die bir kaide yoktur. Arkadaşımın sorduğu soru kesitin neden ince geldiğidir. Hesapladığınızda 0,49*0,49*20*22*0,785 = 82,93mm² çıkar. Burdaki düşük kesit şudur IEC 60228 standardında kablo kesitini vermez yani verirde illede 95mm² olcak demez. Buna karşılık 95mm² kesitli bakırın direnci max. 0,193 Ω/km %cu oranı %99,9 ve iletkenlik 58,58 m/Ω*mm² olacak diye diretir. (Kablonun standardında ek özellik yok ise yani tek tel çapı 1mm olmalıdır gibi ozman 0,49 dan yapılmaz. ayrıca sınıf 1 sınıf 2...... sınıf 5 e kadar bakır çeşiti vardır. yukardaki verdiğim örnek sınıf 5 yani flexible bakırdır. sınıf 2 ile yapılmak istenirse 19x2,48mm yani 19 tane 2,48mm lik bakırın bükülmesiylede yapılabilir.Kesit farklılığı vardır ama direnç değeri max 0,193Ω/km dür yani olmak zorundadırsıkıştırılmış iletken çeşiti vardır bu iletkenler daha düşük çapta aynı direnç değerini karşılamaktadır.

Yani kablo standardındaki sınıfa göre ben bakırımı 0,190 Ω/km gelicek şekilde yaparım. Buda kesit düşmesine yol açar ama burda çalma çırpma yoktur herşey standartlara uygundur.

2-İzolasyon aşamasına gelindiğinde yine kablo standardına uygun malzeme ile (XLPE HFX PVC HFFR Silikon vs.. ) kablo standardında belirtilen et kalınlığında bir taba çekilir. Tek damarlı kablolar basit olarak bukadardır.

3- Büküm aşamasında izoleler (damarlar) standartta belirtilen renk/numara sıralamasına göre bükülür.Büküm hatve ve haddesi önemlidir. 95mm² lik bir DAMARIN kopması çok zordur makinanızın bir parçasının kırılması gerekir koparmak için. Olduki koptu bu kablonun o damarına ek yapılabilir.bir iki çeşit ek yöntemi vardır kaynak (elektrik-oksijen kaynağı değildir.) sıkıştırma vb... Düşük kesitli kablolarda (0,10 -->10 mm²) büküm aşamasında kopma daha sık rastlanır.

4-Ekranlama kablo tipinde varsa istenilen ekranlama yapılır. Örgü, bant vs vs çok çeşitlidir.Zayıf akım kablolarında çok sık rastlarsınız.

5- dolgu kısmı bükümü yapılan kabloların üzerine kablo tipinde yer alıyorsa izole çeker gibi yapılır basit olarak izolede aranan şartlar dolgudada aranır.

6- zırhlama genelde enstrüman kabloları zırhlıdır diye bir kavram vardır bununla kısıtlanamaz kullanılacak olan alana göre zırhlanır zırh malzemesi çelik yassı/yuvarlak tel çelik şerit folyo vb... yapılabilir.

7-kılıf aşamasıda dolgu aşaması gibi aynı nitelikler aranır.kılıfta dolguda (ara kılıf) yada izolede kullanılan bin bir çeşit malzeme cinsi var. kimyasal fiziksel ve elektriksel bir çok standardı ve yine bin bir çeşit testi vardır.

kablo firmalarında zayıf orta ve yüksek gerilim kabloları üreten firmalar yok gibidir genelde her firma bir yöne baskındır. yani düşük gerilim-zayıf akım kablosu yapan makineler ile yüksek gerilim kablosu yapan makineler ve satış gücü farklı olduğundan firmalar genelde işte biz zayıf akımcıyız yada biz yüksek gerilim kablosu yapıyoruz data kablosu yapmıyoruz gibi şeyler duyarsınız.Kablo imalatı çok çeşitli ve zordur.

Merak ettiğiniz bir konu varsa elimden geldiğince yardım ederim fakat yüksek gerilim kablolarıyla ilgili teknik bilgim fazla yoktur.Genelde zayıf akım kablolarıyla ilgilenirim. Kontrol herzaman zayıf akımdadır :) görüşmek üzere iyi çalışmalar.
 
Sayın muzikopat

* Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.


* Bir üst mesajımda belirttiğim konu için toprak, hava mevzusu için tam olarak nediyebiliriz, kesit durumları baz alındığında. Açıklamamda içerik mevcut.


* Bazı firmaların alçak gerilim kablolarında açıkladığı kesitlerin akım taşıma kapasiteleri arasında ciddi farklar olabiliyor. Bahsettiğiniz gibi birçok standart, testler mevcut. 5 farklı sınıfta bakır olduğunu belirtmektesiniz. Akım taşıma kapasite farklılığını bu sebebe bağlayabilir miyiz.
 
Kesinlikle eklenelenebilir, ancak ek mufu ve protonil kullanarak yapılmasında fayda var. Önemli olan ek yerinin çok iyi sıkılması ( sıkıştırılması ) .
 
Sanırım istediğiniz cevap ısı akış kanununda mevcut.

Isı akış kanunu ile kabloların normal koşulda taşıdığı akım hesabı şöyledir;
Isı akış kanunu ohm kanununa benzer. Toprağın ısı dağılmasına karşı gösterdiği direnim ΣS ile gösterelim. Birim uzunluktaki enerji kaybı Δ N1 ile gösterelim Bu durumda ısı artışı,

Δt = Δ N1 ΣS (3.1)

olarak ifade edilir. Bu ifadeye ısı akış kanunu denir. Kablonun koruyucu dış kılıf yüzeyinden etrafına doğru bir ısı akışı olur. Başlangıç noktasından itibaren kabloyu kuşatan hava ise havaya, yeraltında ise yatak malzemesine doğru olur. Isı akışına, kablonun ısı direnci Sk , havanın ısı direnci, SE toprağın ısı direnci SL mani olur. i amperlik bir akımın faz sayısı m olması durumunda enerji kaybı,

Δ N‘= m R0 I2 (w /km) (3.2)

olarak bulunur. (3.2) denkleminde R0 direncinin yerine işletme sıcaklığındaki alternatif akım direnci dikkate alındığında,

Δ N‘= m Rω I2 10-5 (3.3)

olarak bulunur. (3.3) denklemi (3.1) denkleminde yerine yazılırsa,

In = ( Δt 10-5 / m Rω ( SEn + SK ) )0.5 (A) (3.4)

ifadesi elde edilir. Toprağın ısı direnci,

SEn = σE ln ( 4h / d) / 2 π ( o C cm / w ) (3.5)

formülünden bulunur. Burada, σE öz ısı direnci, h, kablonun döşeme derinliğini göstermektedir.
 
Staj yaptığım bir deri fabrikasında 3x50/35 2 adet kablo eklenecekti..
Utanarak söylüyorum adam ek mufu yerine çakma ek mufu olarak klimaların bakır borusunu kullandı :D bir skandal da burda..!
 
selam arkadaşlar bu kablo alçak gerilim oldugu için ek yapmakta hiçbir sakınca yoktur.ek sadece orta ve yuksek gerilim kablolarında yapılması zorunlu hallerde yapılan ve kablonun ister istemez özelliğini bozan birşeydir.cunku orta gerilim kabloları hep eklerden patlar.
alçak gerilim kablolarında şimdiye kadarki tecrübelerimde bir patlama görmedim ekten.
 
Arkedeş ben 3*150'li kabloya ek yaptım. yalnız kullanacağın muf'un çok iyi olması gerekiyor. Rychem markayı tavsiye ederim. Reçineyi bol kullanman gerekiyor. paketin içinden çıkan reçine yetersiz kalıyor. kabloyu yüzüğün içine sokup sıkarken çok dikkatli olman gerekiyor.Çatlatmaman/ezmemen gerekiyor.
hadi kolay gelsin
 
arkadaslar bende bir çok OG kablosuna ek yaptım.3x150-3x240-1x150-1x240-1x300 XLPE kablolardı geneli.Ve yaptığım eklerin de hepsinde Raychem marka ısı büzüşmeli ek muflarını kullandım.Bu ek mufları gerçekten bir kablo eki için iyi bir doktor.Ancak eki yaparken içinden çıkan kullanım talimatlarını da göz önünde bulundurmak gerekir.Aksi takdirde özellikle de atlama mesafesi ayarlanmazsa ya da XLPE izole iyi temizlenmezse yapılan ek hiçbir işe yaramaz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,172
Mesajlar
933,962
Kullanıcılar
453,299
Son üye
emekli 1970

Yeni konular

Geri
Üst