OG'den Referans Alarak Kompanzasyon Yapmak

ykp55

Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
539
Puanları
16
Konum
samsun
Arkadaşlar mrb OG işletmeden referans alarak kompanzasyon nasıl yapılır.Mevcut tesiste 6 adet değişik güçlerde trafo bulunmaktadır ve OG akım trafolarının,seksiyonerin ayırıcının bulunduğu bir adet hücre bulunmaktadır bu işletmeden nasıl kompanzsyon yapıla bilir.
 
1. gerilim hücresi ilave ederek akım ve gerilim bilgisini kullanarak çözebilirsiniz.
2. Sadece akım bilgisi kullanarak (varsa sekonder koruma rölesinden alabiliriz) en yakın trafonun AG sine bu bilgiyi taşır ve sayaç önünü bu şekilde düzeltebiliriz.

Tabii her trafonun normalde AG sinde yeterince düzeltme yapılmış olmalı ki sayaç önünde yapılacak düzeltme küçük bir düzeltme olabilsin. syaaç önünde trafoların endüktif değerleri ile kabloların kapasitif etkisi arasındaki fark ile AG tarafında düzeltilememiş kısımların tamamı böylece düzeltilebilir, ona yakın uygulamamız var 22,5 kvar ile 2 mvar arasında..
 
Arkadaşlar mrb OG işletmeden referans alarak kompanzasyon nasıl yapılır.Mevcut tesiste 6 adet değişik güçlerde trafo bulunmaktadır ve OG akım trafolarının,seksiyonerin ayırıcının bulunduğu bir adet hücre bulunmaktadır bu işletmeden nasıl kompanzsyon yapıla bilir.

6 trafo için ayrı ayrı yapılması gerekir. RMU köşk içinde veya yanında bu dağıtım trafolarından birisi varsa ana girişten bilgi alınarak o trafonun kompanzasyonunun yapılması iyi olur xlpe hatların kapasitif etkiside değerlendirilmiş olur ayrıca diğer trafoların kompanzasyon sistemlerindeki küçük aksiklilere tampon görevi görür.
 
aslında trafoların çalıştırdığı alıcılar dalgıç pompa lokal kompanzasyonda yapılabilir ana binayı besleyen ve 6 adet 55Kw lık motoru çalıştırıp aydınlatmaların üstünden geçtiği trafom var yanlız bu tesis eski bir tesisi ,yeni tesisimiz bakıma girdiği zamanlarda senede 1.5 ay çalışmakta diğer aylarda trafolarda servis dışıdı servis dışı olduğu halde ortalama her ay tesise 1500 tl civarı Elektrik faturası gelmekte ve 500 tl ye yakın bir kısmı endüktif cezadır.Servis dışıyken trafo kayıplarıda olmakta karmaşık bir sistem ilgili fatura ekte.
 
o kadar gerilim hücresi akım trafosuna gerek yok rvt-rvc 12 vede entes bs serisi roleleri ile rahatlıkla yapabilirsin
 
"Grup-Arge firmasının Smart SVC - 12C3L/OG ürünü tamda aradığınız üründür.Akım bilgisini OG tarafına takılan pratik akım trafolarından (toroid),gerilim bilgisini AG tarafından alarak AG tarafında kompanzasyon yapar.oranlarınızın %1-2 lere düştüğüne şaşıracaksınız."Bu paylaşımı daha önce yazmıştım.Sn.ylp55 hücreden sonra trafolar uzak mesafelerdemi bulunuyor.Tam olarak anlayamadım.Ama akım bilgisini bu hücreden alıp kompanzasyonu AG den yapmanız mümkün.AG kompanzasyonun bulunduğu trafo sürekli devrede olmalıdır.Yada kompanzasyon devrede olan trafoya aktarılmalıdır.Akım bilgisinin alındığı hücrelerin olduğu yer ile en yakın trafonun bulunduğu yer bile akım bilgisini sağlıklı olarak röleye ulaştırabilecek bir mesafeden daha uzaksa hücrelerin yanına veya yakınına kompanzasyon amaçlı güç trafosu ve kompanzasyon panosu tesis edilebilir.
 
Yapabileceğiniz en ekonomik kompanzasyon sistemi aşağıda çizdiğim şekilde olabilir. Beş trafonuzda da AG akım-gerilim bilgisi ile A.G. kompanzasyon, 6.trafoda Y.G.akım Y.G. gerilim bilgisi alarak diğer trafolardan kalan endüktif yükle 6.trafo endüktif yükü 6. trafo A.G. kompanzasyonu tarafından sağlanmış olur.
 
sn scorpion eyes in çizdiği şekilde yapılırsa yeterince ekonomik olur. İlave trafo koymak, gerilim hücresi koymak vs gibi ilave masrafa gerek olmadan 1000 metreye kadar akım bilgisini sorunsuz taşıyarak (örneğin biz basit bir yöntemle yapıyoruz) yapabilen herhangi sistemi kullanmanızda fayda var..En yakın trafo yük olarak dolu-aşırı yüklenme riski varsa- ise bir sonraki trafoyu kullanmalısınız..
 
peki 5 trafonun akım bilgisini rgr ne nasıl giricez her trafonun dağıtım panosundan aldığımız bilgileri hiç bir kayıp olmadan taşıyabilecez mi?
 
peki 5 trafonun akım bilgisini rgr ne nasıl giricez her trafonun dağıtım panosundan aldığımız bilgileri hiç bir kayıp olmadan taşıyabilecez mi?

Verdiğim çizime bir göz atarsanız anlayacaksınız. RMU içindeki veya yanındaki dağıtım trafonuzun AG kompanzasyon rölesi akım bilgisini ana girişten yani sayaç akım trafosunun hemen altından alıyor. Burada amaçlanan diğer 5 trafo A.G. kompanzasyonunun düzeltemediği endüktif reaktif güçler TR-6 AG reaktif güç kontrol rölesi tarafından düzeltilsin. Burada dikkat edilmesi gereken husus 6.trafo ihtiyacından biraz fazla güçte kondansatör konulmasıdır. Olası kapasitif eksene kayma durumu için 6. trafo AG kompanzasyonuna rölenin devreye sokabileceği bir reaktör koymak iyi olacaktır. Sistem mantığını şimdi anlayabildiniz mi?

Önemli Not: RMU yanında bir dağıtım trafonuz yoksa bu çözümü unutun !

Sn Dinamik Y.G. akım bilgisinin 1000m gibi ütopik bir mesafeye taşınabilceğini söylüyor. Böyle birşey nasıl mümkün oluyor acaba açıklayabilirmisiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst