Çamaşır makinesi hız kontrol kartı (Karel Y26/Y0C Cmd1a2)

Merhaba.
Öncelikle ben bir bilgisayar programcısıyım.
Elektroniğe ilgim var ve araştırıyorum.
Elimde bir adet çamaşır makinesi hız kontrol kartı (Karel Y26/Y0C Cmd1a2) var bunun datasheet ini maalesef bulamadım.
Anladığım kqrta 220vAc giriyor 2 kablo motora 2 kablo tako 2 3 kablo da devre açmasın kapama vs..
İleri düzey elektronik üstadlatdan öğrenmek istediğim,
1- Ben bu devreyi ücretsiz bir simulator yazılımına devre elemanlarını koyarak devrenin çıkışlarını bulabilir miyim?
2- Bir çamaşır makinesi motoru sargıları ve neodium mıknatıs rotora yapıştırarak alternatör yapmiş birisi olarak, konu başlığından devrenin devre elemanlarını alarak daha basit işimi görecek torklu dimmer devresi yapabilirmiyim?
Pot a göre ayarladığım devirde, takosu olan bir motor yüke girdiğinde tork sabit tutacak voltaj ve frekans ayarlayacak bir devre istiyorum.
Bu işe girişmek içinden çıkılır bir şeymidir,
Teşekkür ederim..

Devre kartıyla yatıp de re kartıyla kalkıyorum:)

Ekli dosyalar

• 20260529_180335.webp
    20260529_180335.webp
    251.3 KB · Görüntüleme: 26
  • 20260529_180353.webp
    20260529_180353.webp
    222.8 KB · Görüntüleme: 29
Merhaba.
Öncelikle ben bir bilgisayar programcısıyım.
Elektroniğe ilgim var ve araştırıyorum.
Elimde bir adet çamaşır makinesi hız kontrol kartı (Karel Y26/Y0C Cmd1a2) var bunun datasheet ini maalesef bulamadım.
Anladığım kqrta 220vAc giriyor 2 kablo motora 2 kablo tako 2 3 kablo da devre açmasın kapama vs..
İleri düzey elektronik üstadlatdan öğrenmek istediğim,
1- Ben bu devreyi ücretsiz bir simulator yazılımına devre elemanlarını koyarak devrenin çıkışlarını bulabilir miyim?
2- Bir çamaşır makinesi motoru sargıları ve neodium mıknatıs rotora yapıştırarak alternatör yapmiş birisi olarak, konu başlığından devrenin devre elemanlarını alarak daha basit işimi görecek torklu dimmer devresi yapabilirmiyim?
Pot a göre ayarladığım devirde, takosu olan bir motor yüke girdiğinde tork sabit tutacak voltaj ve frekans ayarlayacak bir devre istiyorum.
Teşekkür ederim..
İnşallah bu mevzunun sonu free enerjiye bağlanmaz.
Elinizdeki motorun da ne tip bir motor olduğunu bilmeden malesef fikir yürütemeyiz. Sizin bilmeden tarifini yaptığınız kapalı çevrim vektör kontrol motor sürücüleri boş vaktimde yapayım denecek kadar basit sistemler değildir.

Son düzenleme:
İnşallah bu mevzunun sonu free enerjiye bağlanmaz.
Elinizdeki motorun da ne tip bir motor olduğunu bilmeden malesef fikir yürütemeyiz. Sizin bilmeden tarifini yaptığınız kapalı çevrim vektör kontrol motor sürücüleri boş vaktimde yapayım denecek kadar basit sistemler değildir.
Yok yok :) free enerji fikrim güneş panel olarak var sadece.
Benim odak noktam ekteki şu devre, onu anlamak istiyorum.
Ve anlayacak pratik metot ariyordum.
Simulatör yazılımlarını düşündüm.
Devre elemanlarını koyarak çizerek bu devrenin uçlarını tespit edebilmek mesela bir başlangıç olabilir mi?

Büyük ihtimalle üniversal motordur.

Sebep: Çamaşır makinesi kartında PIC (mikrodenetleyici) + tek güç elemanı var, bu güç elemanı çoğunlukla triyak olur ve triyakla en kolay kontrol edilen motor tipi fırçalı üniversal AC motordur.

Bu motor hem yıkamada düşük devir, hem sıkmada yüksek devir yapabilir. Aşağıdaki linkte de üniversal motorların fırçalı olduğu, yüksek kalkış torku istenen makinelerde kullanıldığı yazıyor.

BLDC motor olma ihtimali yok, çünkü BLDC için tek triyak yetmez; genelde 3 faz inverter, 6 MOSFET/IGBT, sürücü entegresi ve Hall EMK kontrolü gerekir.

Asenkron motor da olabilir ama PIC + triyaklı hız kontrol kartı varsa daha az olasıdır. Asenkron motorlarda triyakla sadece sınırlı/kalitesiz hız kontrol yapılır; çamaşır makinesindeki geniş devir aralığı için uygun değildir.

Önce motırun tipi, sizinde belirttiğiniz gibi:
Motorda kömür / fırça varsa ünirversal motordur. Bu motordan genelde 2 kalın uç + takometre için 2 ince uç gelir.

https://www.power-motor.com/Technologies/830.html
Evet.

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular

Geri