Çok eskilerden,yatay,kasetçalarda kristal baglantı kablolarına dokununca ses gelip gitmekte.

Katılım
4 May 2019
Mesajlar
237
Puanları
6
Merhaba arkadaşlar.

70'li yıllarda üretilmiş,yatay,mini boy bir kasetçalarım var.
Cihazın lastik değişimini yaptım.
Fakat kaset kimi zaman çalışıyor sorunsuz,ancak çoğu zaman ses alamıyorum.
Kristale gelen beyaz ve siyah renk iki kabloya dokunup oynattıgımda ses hışırtılı geliyor sonra düzgün ses alıyorum.
Fakat kaseti çıkartıp tekrar takıp tekrar play tuşuna bastıgımda play mekanizması hareket etmekte oldugu için sanırım kristale gelen kablolarda oynuyor ve yine ses kayboluyor yahut çok düşük şekilde,hışırtılı geliyor.

Kablolar temiz ve hasarsız görünüyor.Devre kartına girdigi noktalarda da kopuk göremedim,yeri çok dar oldugu için fotograf alamadım devre kartına lehimli olan bölümleri.

Sorun ne olabilir ve çözüm için tavsiyeleriniz nedir?
Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    138.8 KB · Görüntüleme: 4
Merhaba. Siyah ve beyaz kablolar açısından 1- Kablo iç kırıkları olabilir, 2- Kristale lehimli noktasından soğuk lehim oluşmuş olabilir. Öncelikle avometreyle siyah-beyaz kabloları uçtan uca (devre kartı-kristal lehim bağlantısı arasında) sesli omaj testi yapılıp kablolarda iç kopukluk olup olmadığı net olarak bu testle teyit edilmeli. Kablolardan biri veya ikisinde iç kopukluk avometre ölçümüyle ortaya çıkarsa bu kablolar ayni kesitte ve boydaki kablolarla değiştirilmelidir. Kablo iç kopukluğu kesin olarak yoksa kristale olan mevcut lehim bağlantısı 30 watt 'lık iğne bir havya ile yenilenmelidir.

Not: Bu işlemlerden sona seste kesiklik veya tutukluk kalmayacaktır. Bu lehim işleminden sonra pasta artıkları PCB' den ve kristalden dikkatlice temizlenip kaldırılmalıdır, Çünkü bu artıklar da parazitli çıkış seslerine neden olabilir, PCB'de ve kristalde kalırsa ses kalitesini olumsuz yönden etkileyebilir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,258
Mesajlar
924,747
Kullanıcılar
451,659
Son üye
Hyarem

Yeni konular

Geri
Üst