Çokca sorulan bir soru (kompanzasyon sistemi)

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
Genelde çalışanlarımın ve meslektaşlarımın kafasına takılan ve merakedilen bir soru hakkında açıklama yapmak istiyorum* bugün bir meslektaşım daha sordu bu soruyu. Kompanzasyon sistemlerinde neden NH tip bıçaklı sigorta kullanıyoruz sebep yada sebepleri neler?* Cevabı şudur arkadaşlar; Kondansatör gruplarının bağlı olduğu devrede kısa devre kesme kapasitesi yüksek olan koruma elemanı kullanmak gerekir. Herangi bir kısa devre anında koruma elemanın tahrip olmaması ve devreyi çok daha kısa sürede açabilmesi için. Bunu gecikmeli tip otomatik sigortalarla sağlayamayız çünkü kısa devre kesme kapasiteleri oldukça düşüktür (3kA-6kA-10kA),maliyet açısından her grup için kompakt şalterde kullanmak mantıksız olacağından en uygunu bıçaklı sigortadır. Yeni kompanzasyon panolarında kondansatör grubunun enerjisini kesmek için bıçaklı sigorta pensesinede ihtiyaç yoktur üç fazında buşonunu altlığından aynı anda ayıran çıplak elle rahatlıkla müdahale edilebilen plastik gövdeli sistem dizaynı gerçekleştirilmiştir. Çok sorulan bir soru olduğu için sizinle paylaşmak istedim saygılar...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
NH tipi sigorta kullanılmasının bir diğer sebebide otomat tipi sigortaların devrede meydana gelebilecek termik etkilere geç cevap vermesidir.Bildiğiniz gibi otomatik sigortalar akımın oluşturduğu manyetik alan ve elektro mıknatıslanma etkisi ile kontak değiştirir.NH tipi sigortalar ise aşırı akım ve termik etkilere karşı sigorta içindeki telin erimesi yada kopması prensibi ile çalışır.Selamlar ,saygılar.
 
Selamlar bilgiler için teşekkür ederim,ama bir sorum olacak.
Min kaç amperden itibaren NH sigorta kullanmalıyız,ben 15 ve 20 K lık C'lere otomat kullanıyorum kullanmayı bırakmalımıyım,iyi çalışmalar.
 
NH lar gecikmeli attığı için SVC reaktörlerde zorunlu kullanılır. Yoksa Otomat sürekli atar.

Kondansatörlerde ise C otomat kullanabilirsiniz, NH zorunluluğu yok, üreticilerin klavuzlarındada NH zorunluluğundan bahsetmezler, hatta hepsi C otomat örnekleri vermiştir, 3x63A den sonrası NH kullanın fiyatlardan dolayı.
Otomat Sürekli atıyorsa kondansatör gidiktir.
 
UEE arkadaşımız,NH sigortaların ge -
cikmeli tip olduğu bilgisini vermişti .Ben-
de,gs tip nedir diye sormuştum.Ek bilgi
vermek için geri döndüğümde,sorunun
kaldırılmış olduğunu görünce,açığa düş-
memek için,o açıklamayı yapmak zorunda
kaldım.Olay,odur.
 
Son düzenleme:
Yazılanlar sonradan nasıl kaldırılıyor? Bazı kullanıcılarda farklı yetkiler mi var yoksa yönetim mi kaldırıyor? Bugün başka bir konuda da aynı durum oldu. İletiyi okudum sonra ileti kayboldu biran rüya görüyorum sandım :)
 
NH lar gecikmeli attığı için SVC reaktörlerde zorunlu kullanılır. Yoksa Otomat sürekli atar.

Kondansatörlerde ise C otomat kullanabilirsiniz, NH zorunluluğu yok, üreticilerin klavuzlarındada NH zorunluluğundan bahsetmezler, hatta hepsi C otomat örnekleri vermiştir, 3x63A den sonrası NH kullanın fiyatlardan dolayı.
Otomat Sürekli atıyorsa kondansatör gidiktir.
NH'lar gecikmeli attığını söylüyorsanız, size göndermiş olduğum federal dokümanında "gecikmesiz" açma yapar cümlesini tekrar okumanızı tavsiye ediyorum.
 

Ekli dosyalar

  • NH SİGORTA.pdf
    907.3 KB · Görüntüleme: 6
gene birileri benim aklımla oynuyor. aşağı yukarı 15buçuk yıl önce sorulan bilgi istenen konuya bu gün cevap verene ne denir? hani konu altına soru sorsa eyvallah diyeceğim ama ne diyeyim ki? ancak ya gözlükleri bozuk yada tarih okumayı bilmiyor. ne dersin @UEE . bizim görmediğimiz neyi gördünde adamcağıza cevap verdin?
@fgencal usta, yazdığın posta tekrar gittiğinde alt tarafta düzenle butonu var. tıkla gir içine istediğini ekle istediğini çıkar.
şimdi ben bu 15buçuk yıla fena taktım. gerçi bu konu hakkında 15 buçuk yıl önce hiç bir bilgim yoktu. hoş şimdi de hiç bir bilgim yok. çünkü alakam yok.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,804
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Geri
Üst