Önemli Trafo Temizliği

Gittiğimiz işletmenin birinde vardiyedeki elektrik teknikeri trafoda temizlik yaparken iş kazası geçirmiş.Sadece kolları yanmis.Ertesi gün işe gelebilmis.Ama gelemeyebilirdi de.

YAPTIĞI HATA:

Trafo yükte iken (Yani kesicisi kapalı, trafo şebekeden beslenirken) trafo üzerinde yaptığı temizlik sırasında alkol kullanması.Kullandığı alkol trafonun sıcaklığı ile buharlaşıyor.Buharlaşan alkol havada belli bir bölgede havanın dielektrik katsayısını düşürüyor.Bu sebeble ortam bir nebze iletken hal alıyor.Bu da trafo buşinglerindeki 6300 v luk gerilimin atlamasına sebep oluyor.Ve istenmeyen durum ortaya çıkıyor.Arkadaşın kolları yanıyor.

TAVSİYE:

Temizlik imandandır derler.Ama herşeyin yeri ve zamanı olduğu gibi.Temizliğinde olmalı.Bu nedenle alkol ile temizlik yapılacak ise trafonun enerjili olmadığı günleri seçelim.

Hepinize sağlıklı uzun ömürler dilerim.
kesıcı kapalı ıken trafonun yanına bıle yaklasmaya cesaret edemem sahsen
 
artık enerji altında da kullanılan temizleme solventi ve koruma yagıda var. hem belgeli hemde güvenli. kullanımıda egitim vererek ok başitleştiriliyor. 24000 volt a kadar enerji altında kullanılabiliyor!
 
Kesici kapalı yani trafo enerjili iken bırakın alkolle bakım yapmayı, sadece tozunu almayı yanına yaklaşmak bile potansiyel bir risktir.

Eğer trafoda bakım yapılacaksa önce trafoyu besleyen kesici açılmalı, varsa bakım sırasında kapatılmasını önlemek üzere mekanik ve elektriksel olarak önleyecek kilitlemeler yapılmalı. Çıkışında toprak şalteri varsa topraklanmalı ve mekaniksel olarak açılmaması için kilitlenmeli. Kesicinin olduğu tesisin üzerine "bakım var. Kesiciyi kapatmak yasaktır, bakım var, yaklaşma" gibi etiketlerle ek tedbir alınmalı. Daha sonra da trafonun primer ve sekonderleri topraklandıktan ( ki burada toprak yapılan kablonun kısadevre dayanımı da önemlidir) sonra çalışmaya başlanmalı.

Hiçbir solvent enerji altında kullanılamaz. Bunun güvenli bir yöntem olduğunu firma iddia edemez. Buna ne yetkisi ne de hakkı vardır. Burada püf nokta solventin değil trafonun ne derece güvenli olduğudur. Çalışırken çalıştığınız sehpa devrildi ve siz panikle canlı uçlara temas edebilirsiniz. Trafoda gövce kaçağı izolasyon hatası olabilir ve trafonun topraklaması kötü olabilir vs. Kısaca bir firma alın bu solventi güvenli kullanın diyemez. Diyorsa da siz bu şekilde kullanmayın.

İlave olarak çalışma bakanlığı sahada teknik emniyet vs konularına eskisinden çok daha ciddi yaklaşmaktadır. Yapılacak her türlü hatanın bedeli de ağır olacaktır.
 
arkadaşlar herkes olayın tam farkında değil galiba yanlış anlamadıysan arkadaş trafo enerjili iken trafoyu temizliyor.asıl hata burada bile bile lades demiş meslektaşımız.emniyet kurallarını hiçe saymış. verilmiş sadakası varmış.
 
Trafo enerji altında iken temizlik ve kontrol iş kazasına davettir.
 
Trafo buşingleri temizliği için Karbon-Tetra Klorid kullanılmasının bi sakıncası varmı
 
Sirke demek sitrik asit demektir.Bilindiği üzere asit iletkendir,sirke ile temizlendikten sonra yine nemli bez ile sirke kalıntılarının temizlenmesi (özellikle buşinglerden) ve kurutularak trafonun devreye alınması en saglıklı yöntemdir.
 
enerjili bir hücreye girecek kadar alkollü olması ölmesi için yeterkli iken sadece kollarının yanmasına şükretmesi gerekir...
 
Kaza geçiren arkadaşa geçmiş olsun dileyelim ve iş kazalarına sebebiyet verecek davranışlardan uzak durmalı ve acele ile il yapmamalıyız zaten acele edilen işte hep sorun çıkıyor.
 
öncelikle iş güvenliği arkadaşlar.ne olursa olsun bir işe başlamadan önce bütün senoryoları hazırlayıp tedbirini almak gerekir.Görünmez kaza sizin görmediğiniz kazadır.Yabancı firmada çalışıyorum.Benim çalıştığım yerde arkadaş gibi temizlik yapmaya kalksan ve sonucuda yaralanma olsa kesintisiz.işten çıkarma ve tazminat hakkı fesh olurdu.Önce can sonra canan..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,902
Kullanıcılar
453,627
Son üye
2CE

Yeni konular

Geri
Üst