Örnek Kompanzasyon Projesi

açtım tşk ederım nefer87 benım bu konuda bır duşuncem var acaba olurmu bu kompanzasyon devresını kontrol kartını pikle yapsak kademe olarak 3-4 kademe bence yeterlı kuçuk işletmeler için nasıl yapabılırız bu konuda Elektronik olarak tasarımı yapabılırım ama elektrikte zayıfım yardımlaşmadan kompanzasyonun çalışma prensıbını oğrenmeden yapamam
 
12 kademeli 3 fazdan akım bilgisi alan rölenin sadece 5 kademesini kullanıp kompanzasyon YAPILMAZ. Projeyi alan arkadaşların yanlış bilgilenmemesi için uyarma ihtiyacı duydum.
Sistemde yükler tam dengelide olsa 12 kademen varken 45kVAr'lık kondansatör gücü 5 kademeye sıkıştırılmaz hassas bir kompanzasyon sağlamanız çok zordur ayrıca projelendirme mantık hatasıdır.
 
açtım tşk ederım nefer87 benım bu konuda bır duşuncem var acaba olurmu bu kompanzasyon devresını kontrol kartını pikle yapsak kademe olarak 3-4 kademe bence yeterlı kuçuk işletmeler için nasıl yapabılırız bu konuda Elektronik olarak tasarımı yapabılırım ama elektrikte zayıfım yardımlaşmadan kompanzasyonun çalışma prensıbını oğrenmeden yapamam

Kompanzasyondaki amaç; düşük olan güç kat sayısını (CosØ) 1'e yaklaştırmaktır. Bu da kullanılmadığı halde şebekeden çekilen reaktif gücü en aza indirecektir. Çünkü Reaktif Güç; Q=U.I.SinØ olarak ifade edildiğinden CosØ ne kadar yüksek ise, SinØ o kadar düşük olacağından, Reaktif Güç en az iner.

CosØ; Akım ile gerilim arasındaki elektriki açının Cos'ü alınarak bulunur. Şöyle ki Omik bir yük bulunan bir sistemde, akım ve gerilim arasında açısal bir fark olmayacağından, yani akım ile gerilim aynı fazda olacağından Cos0=1, Sin0=0 olur. Dolayısıyla sistemden yalnızca aktif güç çekilir.

Reaktif güç ise bobin (L) ve kondansatör (C) içeren devrelerde söz konusudur. Bobinden geçen akım, gerilimden 90° geride iken; kondansatörden geçen akım gerilimden 90° ileridedir.

Kompanzasyonda neden kondansatör kullanılır ve ne amaçla kullanılır derseniz eğer; Elektrik enerjisinin genelde endüktif yükler üzerinden tüketildiği aşikardır. (bobinli yükler) Yani CosØ=0,8 olan bir sistemde akım gerilimden geridedir (endüktiftir) diyebiliriz. Ve yönetmelikler gereği bu CosØ dğerini 0,95 ile 1 arası bir değere getirmek gerekir. Bunu sağlamak için de, endüktif akıma zıt yönde (yani vektörel olarak azaltır yönde-aşağıdaki resimlerde gösterilmiştir) devreye kondansatör grupları monte edilir. Bu sayede atıyorum akım ile gerilim arasındaki açı 30° iken, 10°'ye indiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla CosØ, 1'e daha yakın hale gelecektir.


Sizin bahsettiğiniz projede (PIC yardımı ile kompanzasyon) aslında bir nevi "Reaktif Güç Kontrol Rölesi"dir. Bu rölelerin kullanılma amacı; CosØ'yi istenilen bir değerde tutmaktır. (ÖR: 0,95) Bunu da o an ki CosØ değerini, 0,95'e çıkaracak miktarda kondansatör grubunu sisteme sokup çıkartarak yapmaktadır. Reaktif Güç Kontrol Röleleri'nin çalışma mantığı hakkında biraz daha bilgi sahibi olun aklınızda oluşacak soru işaretlerinde yardımcı olabilirim, elimden geldiğince. PIC'ler konusunda da bilgi sahibiyim.
 
Açılıyo, hangi programda hazırladığınızı söyleyebilirmisiniz?
 
proje güzel olmuş sadece kompanzasyon kısmının akım trafoları ve kl ucu baglantısı eksik.onlarda eklenırse tam olur. eline saglık.kolay gelsin.
 
Arkadaşlar vallahi ben buraya nasıl başka bir devre şemasını aktaracağımı bulamadım inşallah admin'ler kızmaz bana aşağıdaki web sayfasından ürünlere gir orada seçeceğin her hangi bir ürünün devre şemasınıda birebir göreceksiniz umarım işinize yarar beğenirsiniz.Bu projeleri kontaktörlü sistemlerde de kullanabilirsiniz konu hakkında bilgi isteyenlerede ayrıca teknik ve formülsel açıdan yardımcı olabilirim.
 
şifrede bir sıkıntı yok dosya açılıyor
 
şifre ne .
 
Dosya açılmıyor şifre istiyor bılen arkadaşlar yardımcı olabılırlermi acaba çok acill ..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,781
Mesajlar
930,055
Kullanıcılar
452,556
Son üye
ENES..

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst