orhan5599 kardeşim ilgin için teşekkürler. Ben de 24 senedir fabrikada elektrikçiyim. Evet Endüstriyel elektronik tüm elektrik ile ilgilenenlerin gözdesi. Çok ta keyifli bir uğraşıdır. Ne yazık ki çok fazla örneğim yok olanları da paylaşmaya çalışacağım.
Ancak bizim dönemimizde bu tip eğitim yoktu. Olsa ne olurdu! işin özü kendinizi yetiştirmektir. Bunun için de çalışma alanı olması gerekiyor. PLC ile çalışan 2 adet işletmemiz vardı 1 tanesi 6 sene önce (İran) diğeri 5 sene önce (Yurt içi) satıldı. Benim de endüstriyel elektronik ile ilgim azaldı.
Kardeşimin elektrikçi dükkanı olduğu için ona gelen işlerde yardımcı olmaya çalışıyorum. Az da olsa konudan uzak kalmama imkanım oluyor. Ben de herkes gibi yeterince uygulama alanı bulamamaktan yakınıyorum. Bulunduğum şehirde sanayi yok denecek kadar az ........ (uzar gider)
Aşağıda projesi olan uygulama endüstriyel elektronik için bir örnek sayılabilir. Yakın bir belde de
jeotermal işletmesi var. Son kuyuyu 600 metre kadar uzağa açmışlar. OG trafo koyup 90 kW dalgıç atmışlar. Boruları döşerken elektrk kumandası için 10x1 LYCY ekranlı kablo da döşemişler. Tabi ki 600 metrede parazit oluyor hız kontrol kararsız çalışıyor VS.
Konu bana geldi PID uygulamaları dışında neredeyse her konuda imdadımıza yetişen EMKO 9950 ile işi çözdük. EMKO ya bağladığımız 0-10 volt modül ile merkezden gelen 0-10V sinyali filtre edip Hız kontrole gönderdik tam istediğimiz sonuca ulaştık. Aşağıda start, stop, arıza, reset, ayar, ve geriş dönüş (hız kontrolden) ile devrenin tamamı var.
Benzer İşi Kablosuz RF kumanda ile yapmak için araştırmaya başladım. Bugün
http://delcomrf.com isimli bir firma ile irtibata geçtim.