PLC konusunda talep çok.. 2004-2005 yılında programladığım bir PLC projesi var elimde sizinle paylaşayım. Artık bu sistemin değiştirilmesi gerekiyor belki PLC bölümünde yeni bir konu açıp değişimi de birlikte yaparız.
Daha önce de bahsetmişimdir gerekmedikçe PLC den uzak durmaya çalışıyorum. Bir kaç zaman rolesi, role, sayıcı VS ile yapılabilecek devreler için zoraki PLC kullanmaya karşıyım. Yaptığımız makinenin gittiği yerde PLC bilen teknik eleman zor bulunuyor. Ancak PLC büyük avantaj sağlıyorsa ve ya mutlaka gerekiyorsa mecburen kullanılacak.
10 Sene kadar önce bir arkadaşım palet istifleme makinesi yaptırdı. Mekanik sistemlerini kendileri yaptılar.
Elektrik sistemlerini bizim yapmamızı istedi. Zaman sınırı yoktu, malzemeyi istediğimiz gibi seçebilecek tik. Hiç PLC çalışmamız olmamıştı internet ten araştırdım BKS diye bir firma buldum TÜRK malı PLC üretiyorlardı.
TÜRK malı olmasına çok sevinmiştim. Hem öğrenmek hem destek olmak amacı ile 1 adet Test kutusu, (giriş - çıkışların, buton - lamba olduğu bir kutu) 2 Adet CG90 model
Panel PLC (Panel ve PLC ayni kutu içinde 16 dijital giriş - 16 dijital Çıkış, 2 Satır
Ekran ) 1 Adet genişleme modülü (8 giriş 8 Çıkıştı galiba) aldık. Malzemeler gelince hemen işe başladık. PLC yi test kutusuna takıp Laptoptan RS 232 bağlantısı ile .... İlk hayal kırıklığı test kutusunda RS232 hatalı bağlıymış laptopun COM Portu yandı ... Genişleme modülü arızalıydı geri gönderdik gelmedi ... Hiç bir teknik destek yok ... Sanırım artık Firma da yok ...
PLC komutlarını dahi deneme yanılma yaparak öğrenip işi bitirdik 2005 yılında son 1-2 ilave ile makine tam istediğimiz gibi oldu. 6 ay uğraştık diyebilirim. Bir kaç sene sonra paneldeki tuşlar basmamaya başladı. 2 Paneli taktık şimdilerde 2 panelin de tuşları basmamaya başlamış. Bu sistemi başka bir marka ile değiştirmeye karar verdim.
Sistemin tüm çalışmalarını burada yayınlamaya çalışacağım. 100 satırlık bir yazılım yapmıştım. (Son halinde) Yazılımı resim dosyası haline getirmek zor olacak ama lader diyagramı için örnek olabilir. ...