Örnek - PID Kontrolör

Roboelektronik çok teşekkür ederim.Ben Scada operatörüyüm ve elektrik teknisyeniyim.Biraz VB biliyorum yani PC konusunda iyi sayılırım.PLC konusunda kendimi ilerletmeye çalışıyorum.İlerde işletmede gerekebilecek revizyonlarda müdahale etmek amacındayım.Gerçekten EMKO kataloğu sayesinde PID KONTROL mantığını anladım Teşekkür Etmek istedim.
 
Evet alt limit olmaz haklısınız set değeri vardır fakat ben çalışma mantığını anlatmak için termostat gibi anlattım.

Alt limit ust limit dedigimiz set degerleridir. istersek yaz kis maximum ve minimum set degerler olusturabiliriz ihtiyaca gore eger gerekirse bir cok set deger olusturarak oransal bir ekipmani bu coklu setlere gore ayarliyabiliriz mesela dis havasicakligi -1 altinda iken 1 nolu sete uy, dis hava +5 te iken 2 nolu sete uy, yada ic ortam sicakligi 25 iken, 3 Nolu sete uy gibisinden.
 
arkaddaşlar bu sayfaya örnek eklemek istiyorum ama dosya mesajlara nasıl ekleniyor yardımcı olursanız sevibnirim
 
Arkadaşlar,
PID kontrol konusu biraz derinlemesine araştırma yapılması gereken bir konudur.
P= Oransal bant kat sayısı
I= İntegral oranı
D=Türev oranı
Bu 3 değer üzerinden oluşmaktadır. Bu değerlerin hesaplanması ile salınımı az, sağlıklı sıcaklıklar elde etmenizi sağlar.
Piyasada bunu sağlayan cihazlarda son kullanıcıların çok uğraşmaması için Self Tune veya Auto Tune denilen iki farklı algoritma otomatik PID parametrelerini hesaplama opsiyonları sunulmuştur. Bu fonksiyonu kullanarak cihazınız otomatik sizin yerinize P-I-D değerlerini hesaplar.

Kolay gelsin,
 
arkadaşlar basit bir mantıkla aç kapa rölede istediğiniz koşul sağlandığında çıkış alabilirsiniz..bir eşik değer belirtilir..Örneğin sıcaklık 100 santigrat olduğunda vanayı aç gibi..ancak PID denetiminde, o vana süreç boyunca denetim halindedir ve yavaş yavaş açma kapama vb değişken denetim şansı tanınır...kısacasa röle denetimde bir kapı ya tam açık ya tam kapalıdır ancak PID denetimde o kapının ne kadar açık olduğunu belirleyebilirsiniz.
 
örneğin ben 500 dereceye 6 saatte çıkmak istiyorum bunu nasıl yaparım yada söyle söyleyim şuan 500 dereceye çıkan bir fırın var bu fırında elektrot pişiyo şuanda ben bunu kontaktörler ile ısı kontrol cihazı sayesinde kontrol ediyorum ama elektrot ortalama 6 saatte pişiyor ben bunun pişme dkk sını ayarlamak istiyorum nasıl olur bu pıd kontrol ile bu iş olurmu cihazım pıd e uyumlu.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,194
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Geri
Üst