Örnek plc projesi

Eses kardesim klima sistemleri hvac sistemleri olarak geciyor piyasada ve kaanza kardesimin dedigi gibi Siemens,honeywell ve alarkonun bu sistemlerde kullanilan cihazlari var.Bu sistemlerde bina otomasyonu icin tasarlanan bacnet haberlesme protokolu kullanilmaktadir.Internete hvac sistemler diye aratirsan dokuman elde edebilirsi fakat program bulman cok zor.Ben firmalardan demo program istememe ragmen bir ses cikmadi ve bildigim kadariylada dangil olmadan calismiyor.

Kolay Gelsin
 
erenakc dediği gibi bacnet, lon-bus, mod-bus haberleşebilen cihazlar var sadece 1 santral olduğu için komplike bir sistem öneremiyorum yinede tridium sistemini inceliyebilirsiniz açık kaynaklı bir sistem internet üzerinden erişim imkanı var fakat plc den daha pahallı bir çözüm ama arttırılabilir olması çok iyi ayrıca kullanılan saha cihazları 16 universal giriş 12 universal çıkışlı buda bir santrali çok rahat kontrol edebilir ama çözüm olarak maliyetli oluyor siz klasik kontol cihazlarına yönelin daha ucuza sorunu çözebilirsiniz.
 
Çok teşekkür ederim.Bende bir klima santralinin otomatik kontrol şeması var.Hatta senaryosu da var ama hangisi analog hangisi dijital input-output onları belirleyip uygun plc ye uygun sensör vs. seçimi yapmam gerekiyor.
 
Yukaridaki sistem akilli bina otomasyonunda logo kullanmamizi sagliyor.Siemensin instabus protokolu bulunmaktadir.Fakat ayri controller larida var.Iyi Calismalar
 
berdibek'in bahsettiği mod-bus protokolünden haberleşebilen ekransız termostatlar var askon marka duyumlarıma göre deltada üretmiş askonu kontrol sistemleri adlı bir firma satıyor
 
Merhaba arkadaslar..bitirme projesi için PLC ile 2 tane step motorun kontrolünü yapıp transformator sarıcam. Plc ile Step motor kontrolü için yardım edebilecek birileri var mı? S7-300 ile S7-200 programlamam isteniyor? bunun nasıl olacagı hakkında bir bilgim yok.yardımcı olan arkadaslara şimdiden teşekkür ediyorum.(mesajı dogru yere attıgımdan emin degilim)
 
arkadaşlar banada çamaşır makinesinin çalışmasının plc ile tasarımı lazım ama yapamıyorum bi türlü. Okuldan hoca ödev verdi.
--OUTPUT--
KAPAK KİLİDİ = Q0.0
SU VANASI = Q0.1
ISITICI = Q0.2
SAĞA MOTOR = Q0.3
SOLA MOTOR = Q0.4
SU POMPASI = Q0.5
KURUTMA = Q0.6

--INPUT --
START = I0.0
STOP = I0.1
ÖN YIKAMA PROG. = I0.2
BEYAZ ÇAM. PROG. = I0.3
RENKLİ ÇAM. PROG. = I0.4
NARİN ÇAM. PROG = I0.5
diye tasarladım ama mantığı kavrayamadığım için pek yapamıyorum yardımcı olabilirmisiniz lütfen rica etsem
 
arkadaşlar elimde bir tane pompa otomasyonu ile bir proje var... tasarlamamda yardımcı olursanız sevinirim... gerekli bilgileri size gönderiyorum. umarım en kısa sürede geri dönüş olur. teşekkürler...

Pompa Otomasyonu

Normal benzin, süper benzin ve kurşunsuz benzine ait bir dolum tesisi için aşağıdaki çalışma şartlarını sağlayacak PLC programını yazıp set üzerinde gerekli bağlantıyı kurarak sistemi çalıştırınız.

GİRİŞ BİRİMLERİ

I0.0-- START
I0.1--S1
I0.2--S2
I0.3--S3
I0.4--S4
I0.5--S5
I0.6--S6

ÇIKIŞ BİRİMLERİ

Q0.1--V1
Q0.2--V2
Q0.3--V3

İŞLEM BASAMAKLARI

1. Her tankı aşağı tarafında boşaltan manuel vanalar bulunmaktadır.
2. Her tankın dolumunu sağlayan üst tarafında elektro valfler bulunmaktadır.
3. Her tankın içerisinde alt ve üst seviyeleri algılayan sensörler bulunmaktadır.
4. Benzin boşaldığında alt sınır sensörleri „‟0‟‟ konumuna geçerek o tanka ait doldurma valfini çalışacaktır.
5. Tank doldurmaya başlayacak benzin seviyesi yükseldikçe önce alt seviye sensörleri „‟1‟‟ olacak daha sonra üst seviye sensörleri „‟1‟‟ olduğunda ise tank dolmuş olacağından valf benzin akışını kapatacaktır.
6. Sistem START BUTONU „‟1‟‟ olduğu sürece çalışacak „‟0‟‟ olduğunda ise duracaktır.
7. Tanklar boşaldıklarında birbirlerinden bağımsız olarak dolacaklardır.
8. G- V1 valfi 1KW V2 valfi 2 KW ve V3 valfi 3KW gücüne sahiptir. Tanklar boşaldığında bağımsız olarak dolacaklar fakat aynı anda çalışan toplam valf gücü 3KW gücünü aşmayacaktır. Valf gücünü 3KW nin üzerine çıkaran valfler bekleyerek daha sonra devreye girecektir.
9. G- Sistemde aynı anda birden fazla valf çalışmayacaktır. Bir tank dolarken boşalan diğer tank veya tanklar sıra bekleyecek ve doluşları ilk boşalan ilk dolacak şekilde olacaktır.
 
arkadaşım sana bir tane PLC projesi ve S7-300 de hazırlanmış cevabını yolluyorum. Sen istersen aynı devreyi s7-200 kur.

Arkadaşlar sorunun hikaye kısmı burada, şekilleri ekledim...

Soru:)4.1 ELMA KOLİLEME OTOMASYONU

4.1.1 ELMA KOLİLEME SİSTEMİNİN ÇALIŞMASI
Yukarıda şekil 39’ da görülen sistemde konveyör bantlarda yürümekte olan elmaların kolilenmesini otomatik olarak gerçekleyen bir PLC programı geliştirilecektir. Sisteme start verildiği anda Q0.0 sistem çıkışının çalışmaya başlamasıyla Q0.2 kolilerin yürüdüğü konveyör motoru çalışmaya başlayacak ve I0.3 koli algılama sensörü tarafından algılanınca Q0.2 duracak ve Q0.1 elmaların yürüdüğü konveyör çalışacaktır. Elmaların koliye dolmaya başlamasıyla I0.4 elma sayma sensörü 12 adet elmayı saydıktan sonra Q0.1 çıkışını durdurarak Q0.2 konveyörünü çalıştıracak ve yeni boş bir koli I0.3 tarafından algılanınca Q0.2 çıkışı tekrar duracaktır. Sistem periyodik olarak böyle çalışacaktır.

4.1.2 ELMA KOLİLEME OTOMASYONUN ÇÖZÜMÜ
Yukarıda belirtilen koşullar ışığında sisteme ait PLC Ladder diyagramı kurularak sistemin sağlıklı çalışması kontrol edilecektir. Sistemde belirtilen koşullar iyice anlaşıldıktan sonra sisteme ait çözüm tasarımı yapılmıştır.

4.1.2.1 Elma Kolileme Sistemin Programlanmasında Kullanılan Değişkenler ve Görevleri;
I0.1 SISTEM START BUTONU
I0.2 SISTEM STOP BUTONU
I0.3 KOLIYI ALGILAYAN SENSOR
I0.4 KOLILERE DOLAN ELMALARI SAYAN SENSOR
Q0.0 SISTEM CIKISI
Q0.1 ELMALARIN YURUDUGU KONVEYOR
Q0.2 KOLILERIN YURUDUGU KONVEYOR
MW1 12 ADET ELMANIN SAYILMASI
M1.0 12 ADET ELMANIN KOLILERE DOLDURULMASI

elinizde baska proje var mı plc ile ,ilgili yardımınıza ihtiyacım var
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sen semasını koy bı bakalım kardesım yardımcı olabılırsek ne mutlu bıze
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,704
Kullanıcılar
452,688
Son üye
MEHMET ALİ BOZ

Yeni konular

Geri
Üst