darma ' Alıntı:
Arkadaşlar 4 sene önce bi staj yapmıştım otomotiv yan sanayii firmasında.Punta kaynakların 2000 A akım vererek iki ucu arasında kalan malzemeyi kaynattığını anlattılar tüm stajım boyunca.Makina bozulunca gayet rahat kaynağın ucunu tuta tuta tamir ediyorduk, butona basarken dahi elimizle ucunu tutuyorduk.Bu nasıl oluyorda insanı çarpmıyor.Bi bilgilendirirseniz çok sevinicem.İçime dert oldu
Sayın Darma:
Yanlış bilgilendirilmişsiniz;
Punta kaynakları 2000 A de çalışmaz. Çünkü yapılan kaynak bu parametreyle tutmaz. Kaynağın 0,5 mm den iki sacı yani toplamda 1 mm sacı birbirine kaynatabilmesi için yaklaşık olarak en az 9000 A akım, 15 Cycle kaynak süresi gerekir. 1 Cycle= 1/50 sn.
Sizi çarpmamasına gelince, elektrikte şöyle bir teorem vardır. Yüksek gerilim çok az akım, alçak gerilim yüksek akım çarpmaz. Çünkü
Elektrik çarpması diye adlandırdığımız şey elektriğin vücut üzerinden toprağa akmasıdır. Vücudun bazı şartlara bağlı bir özdirenci vardır (Kuru bir ciltte yaklaşık olarak 8Mohm) Eğer gerilim yüksek akım çok az olursa elektrik bu vücut direncini yenemez ve toprağa akamaz. Aynı şey Punta kaynak makineleri ve elektrot, gazaltı gibi kaynak makineleri içinde geçerli. Ki kendimde bunu denemiştim, 15000V DC (TV tüpü anot gerilimi) gerilimin parmağıma atlamasını hayranlıkla seyretmiştim. Sadece arktan dolayı parmağınız bir müddet sonra yanıyor. Ama çarpılmıyorsunuz.
Siz yine de evde sakın denemeyin. Maceraya gerek yok.
Punta kaynak gerilimi AC kaynak makinelerinde yaklaşık olarak 26V, akım trafosunun gücüne göre 1500-25000 A arasında değişir.
Ama açıklandığı üzere gerilim 26V civarında yani düşük olduğu için sizi çarpmaz. Ama hal böyleyken bile vücutta açık yara, hassas bölgeler dirsek ve eklem yerleri ve dil gibi uzuvlar şiddetli çarpılmalara sebebiyet verebilir. Ama genel bölgeler el, kol, ayak gibi bölgelerde herhangi bir tehlike teşkil etmez.
DC Punta kaynak makinelerinde de teori olarak aynı şey sözkonusu. Tek değişen şey inverterler yardımıyla gerilimin DC ye çevrilip 1000-1500 Hz ile akım trafosunun çalıştırılmasıdır. DC kaynak makinelerinde akım çok daha yüksek olmalıdır. Gerilim yine 24VDC 1000Hz civarında dır.