çevre aydınlatma beslemesi

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
çevre aydinlatma direklerinin beslemesi normal nyy 4x4 ile yapilmiş bir projemizde.Bu 4x4 üç fazla besleme demek zannederim öyle ki her bir veya bir iki direkte bir atlayarak dengeli yüklenme sağlanmış.Size sorum bu direklerin topraklamasi nasil oluyor?? Yani ayri bir toprak hatti ile her direğe çakılan kaziklar birleştirilmiyor mu??
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Topraklama mantığın da gayet iyi... Ancak 6 m ve üzeri galvaniz direklerde uygulanıyor nadiren. 2m gibi dekoratif direklerde topraklamaya hiç rastlamadım. Çünkü maliyet artıyor. Dekoratif aydınlatma için onca para harcayan site, can güvenliğini hiçe sayıp topraklama sistemi maliyetinden kaçıyor...
 
nasil yani koca koca direkler topraksiz olur mu yaa....
 
her direğe ayrı galvaniz topraklama kazıgı çakılıp galvaniz şeridi ile direğe ait ankaraj yerinden montaj edilir.
 
topraklamada öncelikle topraklama yönetmeliği ve kuvvetli akımlar yönetmeliği referans alınmalıdır, tüm metal elektrik taşıyan sistemler için topraklama gerekir ama 6m büyük direkler için her bir direğe karşılık bir kazık çakılmalı, daha küçük direklerde topraklama için örgü bakır kablo ile tüm direkler gezilmeli başlangıç ve bitiş noktalarına, eğer cok direk varsa 4-5 direkte bir olmak koşulu ile kazık çakılmalıdır.
 
direkler dikilmeden kayıt betonları dökülürken galvaniz şeritle her direk bağımsız topraklanması yapılır bazı yerlerde ortak topraklama çekilerek parelel topraklanır.
 
2 seçeneğin var
- 1) her direk için bağımsız topraklama yaparsın.
- 2) yada her linye hattında 35 lik som bakır ile topraklama kablosu çekersin. yapacağın hesaplama doğrultusunda da kazık sayısını seçersin.

Tedaşın 6 nolu el kitabından yararlanabilirsin.
 
merhaba.. 2,5*3mt boyunda çift konsollu aydınlatma direği detayına ve topraklama detayına cok ama cok acıl ıhtıyacım var..elınde olan varmı acaba..
 
Aydınlatma yaptığınız yerin Rakım ve Yıllık Yıldırım alma sayısı bilinmeli şayet 25 ve üstü yıldırım alınıyorsa ve ayrıca aydınlatmasını yapmayı düşündüğünüz yerin önemi park ve caddelerise,burda en uygun olan topraklama tüm direkleri Minimum 25 mm kare kesitli örgülü çıplak bakır dan ring kurabilirsiniz yani tüm direkleri birlikte şöntleyerek topraklamak. ve ringin başlangıcı ile nihayetini topraklama kazıklarıyla pirizlerseniz en uygun topraklamayı yapmış olrsunuz ayrıca her diregin altına kazık çakmak yüksek gerilim hatlarında kullanıldığı gibi toplumsal yaya trafiğe açık yerlerin topraklanması bu yöntemle,daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum bu konuda bir çok doğru metedolojiler ayrıca mevcuttur.
 
çevre ayd. dıreklerınde ben topraklama gormedım
bana kalırsa gerke bile yok cünkü zaten direk topraklanıyor
ornegin ben villa işi yaptım bahçe ayd. uygulaması yaptım 20 ad. 1 mt lik metal armatur kullandım toprklama yoktu
ve kacak akım sıgortası vardı
bence hiç bişi olmaz
kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,743
Mesajlar
920,132
Kullanıcılar
450,810
Son üye
Turna55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst