İlginç ve saçma bir durum

pardon konunuz çok hassas güzel bir konu; yanlız kondasatörün seri bağlandığını ilk senden duydum. Nasıl oluyor ..


Evet çok basit ve temel bir konu 1 kvar monofaze aynı gerilimde bunları seri bağlarsanız 0,5 kvar kondansatörünüz olur.Kapasite düşer

Bu linkteki videoyu izleyin anlatıyor detaylı

Kompanzasyon güç kabloları bağladığınız akım trafolarının şebeke tarafındaysa dediğiniz durum olur Emrullah Bey yani şemada verdiğim şekilde buna dikkat ediniz.

Oraya gidince tekrar detaylı bakacağım



Daha önce yine farklı bir panoda yine hiç anlam veremediğim bir kompanzasyon problemi olmuştu.Halen bunun nedenini de bulamadım.Şimdi bildiğiniz gibi kompanzasyon panolarında röleye giden referans fazları kompanzasyon panosunun barasından alınır.Genelde uygulama böyledir.Şimdi çoğu panoyu incelediğimizde bu şekilde de sıkıntısız çalıştığını görmekteyiz.Ama resmini aşağıda verdiğim şekildeki panoda referans fazı akım trafosundan önceye alınca röle saçma sapan değerler vermeye başladı.Fazı akım trafosu öncesine alınca problem düzeldi.Olmaması gereken bir durumdu.


54438
 
Son düzenleme:
sn @emodiyator hocam ,
mahsuru yoksa , video çekin daha iyi olur .
aklınızda soru işretleri olduğunda bakarsınız .
görüntülü şemada diyebiliriz bence .
kullanılan malzemeler ve ölçümleri vs gibi gösterirsiniz yorumlara destek olur .

kolay gelsin . sağlıcakla kalın .
 
Az önce gurup ARGE yazılım mühendisi İlker beye durumu anlattım olayla ilgili çok ilginç şeyler söyledi.Dusuk yuklerde rölenin gelişmiş ayar kısmından bir ayar yapılip (lc offset)röle ile sayacın eşleşmesi gerektiğini söyledi.Problemin nedeni sayaç ile röle nin reaktifi farklı hesaplamasında kaynaklanıyor ve buda düşük yuklerde hataya neden oluyor dedi.Role başına geçince uygulamalı yapalım dedi.Bende müsait olunca deneyecegim bunu
 
Son düzenleme:
Bahsedilen ayar,sadece 18 kademeli rölelerde var.Röleniz 18 kademelimi ?
 

Ekli dosyalar

  • 20190522_200751.jpg
    20190522_200751.jpg
    221.8 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Aslında İlker bey sordu kaç kademeli olduğunu bununla ilgili o bahsini ettiğim ayar var dedi bende işyerindekini kurcaladim yanlış hatırlamıyorsam gördüm o ayarı
 
Bize büyüklerimiz hocalarımız "yanlışın içinde doğru aranmaz" diye öğrettiler. Yani ortada bir yanlış varsa onu düzeltmek yerine uydurma metodlara yönelmemek gerekir. Burada yapılan en büyük hata değişken gerilimin servo regülatör tarafından düzeltirken devreye sokulup çıkartılan sargılardır. Tüm yük akımının üzerinden geçtiği sargılardan değişken endüktif reaktif güç çekilmekte ve bu kurulan sistemde kompanze edilememektedir. Bu noktada büyük bir hata ve büyük bir kaçak varken sayaç ile rölenin hesap algoritmalarındaki farka (minimal hataya) takılmak şahsımca abesle iştigaldir.

arıza1.jpg

Sistem yukarıda çizidiğim şekilde yapılmalıdır. Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemi çalıştırılmamalıdır, jeneratör çalışırken çıkışına regülatör zaten konulmaz. Regülatör, jeneratörden önce olmalı gerilim değişimlerinde jeneratör zırt pırt devreye girmemelidir. Sistem tasarımı komple hatalıdır.

HATA.png


NOT: İşyeri sahibi sisteme el sürdürmüyorsa girişe sabit kondansatör bağlamak yerine röleyi kapasitif eksende uygun değere set etmek en pratik çözüm metodu olacaktır. (Yanlışın içinde doğru bulma alternatifi :) )
 
Son düzenleme:
Sistem yukarıda çizidiğim şekilde yapılmalıdır. Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemi çalıştırılmamalıdır, jeneratör çalışırken regülatöre zaten gerek yoktur. Sistem tasarımı komple hatalıdır.

Söylediklerine katılıyorum fakat bunu müşteriye anlatmaya çalışınca masraftan kaçıyor tabiri caizse ipe un seriyor yapmak istemiyor bu nedenle ucuz basit çözümlere yönelmeye çalışıyoruz mecburen.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,117
Mesajlar
933,283
Kullanıcılar
453,182
Son üye
ramo87

Yeni konular

Geri
Üst